Invatamant de stat vs invatamant privat!

Deci cineva mi-a zis(poate pe buna dreptatE) ca pe blogu sunt tot felul de tampenii…postez bancuri, postez articole, postez alte alea, dar nu spun parerile mele. Nu stiu daca cine m-a criticat are 100% dreptate, doar ca acu vreau sa-l contrazic:)).

Asadar, desi poate fi incadrata usor si la Experiente de viata, pot spune ca aici e vb si de parerea mea subiectiva.
Contextul il stiti: am terminat o facultate DE STAT(9.80 la licenta, fac de sociologie), acum sunt la master anul I la aceeasi fac si in acelasi timp sunt student anul I la drept…la cantemir(deci o facultate particulara!). Bun, despre fac de sociologie pot sa-mi dau cu parerea….doar am terminat-o….nota e un detaliu. Despre cea noua, de drept, poate n-ar trebui. Da io tot imi voi da:D

Bun, o luam cu inceputul….se spune ca la stat se invata, la particular nu! Sau ca s-ar invata mai mult! O sa ma conving in sesiune daca e asa sau nu! Pana atunci, pot constata doar ca si la particular sunt profesori, si la particular am studenti(unii mai constiinciosi, altii mai putin…), si la particular se poate invata! Bine, o chestie care mi-a displacut este ca nu-mi place sediul. Cel putin bancile din cantemir sunt mult sub cele de la socio(iar e daramat un mit, ca la particular sunt conditii mai bune….daca e sa comparam cu sociologia, nu! daca insa ma gandesc ce sediu are dreptu de la stat….da! arata mai bine!). Daca insa e sa vorbim de sediu, mentionez ca la particular am pretentii. Am avut nebunia cu Romano-Americana….poate daca eram acolo eram multumit(macar de sediu:))!).

In rest, pot spune ca nu e cum s-ar putea crede. Nu sunt numai depravati cum se crede….de altfel, statistici oficiale arata ca termina cam jumate din cei inscrisi(deci principiu INTRA CINE VREA, IESE CINE POATE chiar e acoperit!). Nu zic asta sa pup in fund noua mea facultate, n-am niciun interes, e vorba doar de niste chestii observabile(dupa nici o luna de facultate).  Asadar, diploma are o oarecare valoare. Dupa acest criteriu, as putea chiar spune ca facultatea mea de sociologie sta mai prost(din seria mea, au terminat mult mai mult de jumate). De asemenea, un lucru foarte important de mentionat este ca, cel putin momentan, nu am observat a mai oribila specie de studenti, si anume pupincuristii!La socio erau, nu multi, dar erau, aici se pare ca nu! Unii ar zice ca aia se duc la stat….la particular ar fi fitzosii….nu stiu, cum ar zice un prof de la socio, nu am facut o cercetare sa pot afirma ceva, da inca nu am vazut un asemenea specimen!

Inca un lucru care efectiv mi-a lasat o impresie buna este ca la drept fiecare profesor are manualu lui. Fac cu proful X, fac dupa manualul lui X. La sociologie, fara sa dau nume, faceam cu niste profesori CURSU iar manualu erau ba niste pdf-uri(articole de pe net sau de cine stie unde), ori carti straine. Nu e general valabil, da consider ca X, daca preda cursul, ar trebui sa fie in stare sa-l si scrie! As vrea sa dau un exemplu la sociologie, sper sa nu supar (iar) pe nimeni. Asadar, la Istoria Sociologiei Universale au predat sau predau diversi profesori. Tot respectul pentru dansii. Dar toti predau dupa aceeasi carte, a domnului profesor Badescu. Ok, e carte buna, poate fi recomandata ca si bibliografie. Dar parca are alta prestanta cand arati CURSUL SE FACE DUPA CARTEA X, SCRISA DE MINE! Eu unul am facut direct cu „sursa” , cu domnul Profesor, dar nu asta e important. Aici vorbesc de principiul ca atare. De exemplu, eu la drept fac dreptul civil cu domnul decan Petrica Trusca. Dansul a aratat manualul scris de dansul, dar a zis ca putem invata si de manualul domnului Boroi(care preda la stat si la Univ Titulescu) si a mai dat inca 3 manuale! Dar dansul are manualul sau!!! La sociologie putini aveau carti scrise de dansii(nu neaparat ca-s profesori slabi, dar…). E adevarat, cartile-s scumpe, cam trebuie sa le iei, dar asta este! Aici doar imi dau cu parerea si atat!

Are totusi si defecte facultatea mea draga. Primul ar fi mentalitatea! Astfel, auzisem de la persoane mai in varsta ca pe vremuri sefii de grupa dadeau prezenta, ei erau responsabili….Credeam ca mentalitatea asta a disparut! Dar nu! La drept la cantemir inca este! Citez: SEFUL DE GRUPA ARE OBLIGATIA SA DEA PREZENTA PROFESORULUI SEMINARIST, CHIAR DACA ACESTA A UITAT S-O FACA!. Asta e…un defect….

Altul ar fi(Sper sa ma insel) faptul ca impresia generala despre colegi e una … nu neaparat proasta….cuvintele sunt greu de descris. Nici sinistra parca nu merge! Dar parca toti sunt prea individualisti….fiecare e pt el! Schimb 2 vorbe cu o colega si gata….exceptiile pot fi numarate pe degete! Nu am nimic cu oamenii, sper sa-mi schimb parerea in timp, dar cand ma gandesc ce mi-au zis si altii, de la alte facultati de drept(de la stat si de la alte particulare) parca ma duce cu gandul la faptul ca poate asta e atmosfera aici….nu stiu, io aveam o impresie proasta despre ase si poli….sper sa nu ies cu o impresie proasta despre drept….sper!Totusi, macar nu-s pupincuristi….desi parca vad ca si aici, dupa 4 ani, o sa ma trezesc cu diverse foste sefe de serie sau de grupe cum ajung mari seminariste(sau seminaristi, mai stii!) … Si parca vad ca iar ma voi enerva la culme cand voi afla….desi voi fi mai matur atunci….poate voi trece mai repede peste astfel de detalii:p….

Si inca ceva, desi n-a venit sesiunea: si la stat, la socio, se poate copia! Si chiar am facut-o cu brio!

Astfel, ca o concluzie, pot spune: poti gasii lucruri rele si la facultatile de stat(colegi, examene ….cu copiat si alte alea, profi), dar poti gasii si lucruri bune la particular. Poti sa copiezi si la stat, dar poti sa inveti si la particular! Totu e ce-ti doresti…si cat de matur esti! Partea cu copiatu si cu alte „artificii”am testat-o, acu urmeaza sa testez pe cea de-a doua! Aia cu invatatul!Ma asteapta zile grele!

Noapte buna tuturor!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s