Am gasit pe grupul yahoo al celor de 4 ani, generatia pre-bologna, o „discutie” foarte interesanta 🙂 , discutie in care mi-am permis sa ma „bag” si eu. Datorita faptului ca respect dreptul la opinie, am sa postez si mailul „pro” profesori…
Si-acum va las sa va delectati si sa studiati aceste mailuri:
[socio_anul4] !?
Tuesday, March 10, 2009 12:38 AM
From:
„guga_stefan”
socio_anul4@yahoogroups.com
Tin sa va atrag atentia asupra unei ilegalitati:
http://sas.unibuc. ro/index. pl/sem_2_ orar_profesori_ ro?proxiedUrl= http%3A%2F% 2Fswork.sas. unibuc.ro% 2FOrar%2Fsem2% 2FProfesori% 2FTea20A_ CHM.htm&wid= 608&func= view
Daca va uitati in orarul „profesorilor” veti putea observa ca acest caz este departe de a fi o exceptie. Desigur, asumptia mea este ca v-ar interesa chestia asta mai mult decat ofertele de job-uri la Vodafone sau de eterni operatori de teren. O alta asumptie ar fi legata de posibilitatea nasterii unei dezbateri (in adevaratul sens al cuvantului) in legatura cu aceasta tema care ne intereseaza, mai mult sau mai putin, pe toti.
Numai bine,
S.
–––––-
Flag this message
Re: [socio_anul4] !?
Tuesday, March 10, 2009 1:21 PM
To:
socio_anul4@yahoogroups.com
Buna,
ar fi de facut o mentiune. Nu este ilegal. Regulamentul prevede ca doctoranzii si masteranzii pot avea activitati didactice.
Irina Zamfirache
––––––
Re: [socio_anul4] !?
Tuesday, March 10, 2009 3:19 PM
From:
„Stefan Guga”
To:
socio_anul4@yahoogroups.com
In primul rand, nu cred ca masteranzii au dreptul sa predea in mediul
universitar (poate ne trimite cineva un link cu acest regulament
minunat). Mi s-ar parea mai mult decat absurda situatia. Daca va uitati
mai bine pe lista cu „profesori” veti vedea ca sunt masteranzi in anul 2
care predau la master anul I (!?!?!?!?). Asta ca sa nu mentionam faptul
ca aveti peste 100 de profesori (cam cat ar trebui sa fie intr-o
universitate de dimensiuni modeste; dar, bineinteles, facultatea se
lauda cu faptul ca este „cea mai mare” -!?!?!?!?)
In al doilea rand, problema ilegalitatii, chiar daca nu exista (desi ma
indoiesc ca respectivii au participat la vreun concurs si iarasi, ma
indoiesc si mai tare ca masteranzii au dreptul sa predea mai sus de
liceu), nu inlatura numeroasele alte probleme legate de etica (incluzand
aici bunul simt, onestitatea, responsabilitatea etc.) sau de calitatea
invatamantului (nu cred ca poate nimeni sa nege faptul ca pregatirea
profesorasilor este cel putin indoielnica – fapt care nu este determinat
(neaparat) de calitatile personale ale respectivilor ci a
incompatibilitatilo r mentionate mai sus).
Bineinteles, chestia asta nu face decat sa completeze imaginea unei
facultati „mereu surprinzatoare, ” facultate care continua in a-si sapa
singura groapa (lipsa totala de logica, dar si a unor principii
mentionate mai sus, ma face sa apelez la acest antropomorfism) . Mai
mult, complicitatea (fie prin implicare directa, fie prin consimtamantul
tacit emanat din lipsa totala a oricarei dezbateri critice pe marginea
unor lucruri cu nuante grotesti) studentilor nu face decat ca inscriptia
din curtea facultatii (stiti voi, aia de pe placa de marmura) sa capete
semnificatii nebanuite – dupa cum spunea cineva acum ceva vreme, in
istoria facultatii, placa apare „prima oara ca tragedie, a doua oara ca
farsa.”
S.
––––––––-
Re: [socio_anul4] !?
Tuesday, March 10, 2009 3:48 PM
From:
„Emil Calinescu”
To:
socio_anul4@yahoogroups.com
Imi permit si eu sa intervin, chiar daca sunt „doar” masterand Bologna. Asadar … problema legalitatii pare a fi una delicata. Voi incerca sa fiu succint:
1. Si daca e legal sa predea doar dupa facultate, a existat cumva vrun concurs? Suntem la o facultate de stat…deci oamenii respectivi sunt platiti cu bani publici…
2. O alta problema, nu in cazul incriminat, ci in altele: absolvenit bologna care predau!! Noua, celor de la Bologna, ni s-a spus ca pt a avea studiile complete trebuie sa facem ambele cicluri…ciclu 1 licenta, ciclu 2 masterat! Totusi, vedem ceva absolventi bologna tinand seminarii… e adevarat, nu multi…
3. Problema cu masterandul (masteranda) care tine curs la master este chiar grava! Ultima data cand am citit legea invatamantului scria ca la master ar trebui sa predea CONFERENTIARI SAU PROFESORI UNIVERSITARI! Chiar as fi curios cine este respectiva persoana…de curiozitate macar…
4. O actuala masteranda, care a terminat 3 ani, a tinut semestrul trecut seminarul cursului de Relatii Internationale, curs pe care ea-l avusese in programa cu 1 semestru in urma (sem II din anul 3)…ciudat. .. si totusi legal!
Cu bine,
Emil Calinescu
––––––––
Re: [socio_anul4] !?
Tuesday, March 10, 2009 5:36 PM
From:
„Laura Tufa”
To:
socio_anul4@yahoogroups.com
Stefan,
Daca intr-adevar vrei dezbatere critica pe tema asta, asa cum ai sugerat, as insista sa o faci ca atare. Din punctul meu de vedere,argumentele tale sunt urmatoarele:
1. Masteranzii nu au (inca) acele competente profesionale care sa le permita sa aiba activitati didactice – Aici e discutabil, probabil, cum ai spus tu, nu exista niste criterii clare, dar tu nu ai siguranta ca, totusi, acele persoane nu detin competentele despre care vorbeai. Mai mult, cred ca ar trebui sa pornesti si de la o perspectiva usor realista: astfel de competente sunt mereu perfectibile, se dobandesc si pe masura ce sunt practicate ca atare (neexcluzand pregatirea intelectuala, pe care, repet, nu ai demonstrat ca nu ar detine-o).
2. Faptul ca facultatea are tendinta de a se centra pe aspectul cantitativ, ignorandu-l pe cel calitativ- Cred ca nu e neaparat un argument in sine, tinand cont ca discutia pe tema asta se refera la numeroase alte paliere (activitatea stiintifica si profesionala a profesorilor, modalitatea de organizare a cursurilor, evaluarea studentilor etc). Deci nu ar fi strict legata de activitatea masteranzilor.
3. Asta nu e un argument in sine si trebuie sa recunosc ca mi-a fost teribil de neplacut sa-l citesc avand in vedere ca vrei o dezbatere critica (din cate stiu eu o insiruire de argumente si contraargumente, fara lezarea sau incercarea de a leza imaginea unei alte persoane, ca tot ai vehiculat argumentul etic undeva pe-acolo): „nu cred ca poate nimeni sa nege (prea generalizant) faptul ca pregatirea
profesorasilor (cuvant tendentios, din punctul meu de vedere nu are ce cauta aici) este cel putin indoielnica (ar trebui aici sa spui la ce te referi)- fapt care nu este determinat
(neaparat-cuvant la fel de tendentios, sugerezi exact contrariul) de calitatile personale ale respectivilor ci a incompatibilitatilo r ( imi cer scuze, dar nu ai demonstrat incompatibilitatea, ci pur si simplu ai ridicat un semn de intrebare asupra unei posibile incompatibilitati, ceea ce este cu totul diferit) mentionate mai sus”.
Din punctul meu de vedere, argumentele tale puternice ar putea fi cele care se refera la criteriile de selectie si la masura in care cei care au activitate profesionala si sunt masteranzi detin (inca) acele competente. Si tot ce-ai scris tu puteai fi rezumat asa.
As mai adauga ceva:
1. Pentru ca ai adus in discutie argumentul etic, nu stiu cat de etic este sa trimiti linkul cu pagina de orar a unui anumit masterand cu activitate didactica. Nu vreau sa stiu de ce ai ales fix aceasta persoana, dar oamenii cu care vorbesti aici, pe grupul asta, au, cred eu, capacitatea de a citi si printre randuri. As sugera pe viitor sa te limitezi la discutii referitoare la sistemul de organizare a invatamantului mai degraba, fara referiri personale. Nu stiu daca realizezi asta, insa nu e chiar o modalitate prin care ai putea stimula dezbaterea critica despre care vorbesti. In mod evident si mie mi-a fost teribil de dificil sa raspund unui astfel de mesaj fara sa dau de crezut ca sunt partinitoare (si cred ca e temerea oricui care raspunde unui mesaj cu unele argumente, dar insinuant, precum al tau)
2. Despre complicitatea (prin implicare directa sau prin consimtamant, cum ai spus tu) studentilor/ masteranzilor/ a noastra, cum ai numit-o tu, aici iar mi-e greu sa fiu de acord. S-ar putea ca informatiile tale sa nu mai fie la fel de actualizate. Contestari ale colegilor care au activitati didactice au fost, sunt si probabil vor fi in continuare, indiferent de structura sistemului in care ei se regasesc. Nu mai mentionez faptul ca, asa cum probabil stii, se pune problema reformarii invatamantului superior si ceva ceva se face in directia asta.
3. As lasa la o parte discursul etern dezamgit despre facultatea noastra: imaginea unei
facultati „mereu surprinzatoare, ” facultate care continua in a-si sapa
singura groapa” Critic n-ar trebui sa insemne „prapastios” (din punctul meu de vedere, un punct de vedere contesabil, desigur), ci mai degraba constructiv. Ca sa nu mai spun ca e deja mult prea vehiculat.
Toate cele bune,
Laura
http://tufalaura. blogspot. com
––––––––––
Specificatii: am scos de la mesajul fiecaruia mailul persoanei. Am considerat ca nu e fair sa fac public mailul, chiar daca ele sunt publice pe acel grup. De asemenea, la ultimul mail am scos din semnatura colegei mele Laura atat numarul de telefon, cat si mailuri. AM lasat totusi adresa blogului ei, am considerat ca nu fac niciun rau in a publica linkul unui blog. Cand vor mai aparea reactii pe acest subiect, le voi posta!
Cum parerea mi-am expus-o deja, si pe acel grup, si pe acest blog de atatea ori, nu-mi ramane decat sa va urez decat seara buna si … studii placute in Sas-Unibuc (pt cine e „vizat”)!
cainele moare de drum lung si prostul de grija altora….in loc sa va concentrati asupra propriei fiinte si sa va vedeti de treaba voastra, disecati pana la ultima farama niste probleme de-a dreptul ,,cutremuratoare”…cred ca nu realizati penibilul situatiei…emile, si nu te nominalizez aici pe tine, includ si restul ,,comentatorilor”, vedeti-va frate de viata voastra. in fond, cine sunteti sa comentati si sa dezbateti probleme intr-un mod asemanator babelor de la tara …,,radio sant”. ai o varsta la care multi colegi de-ai tai, muncesc, au familii, isi fac un viitor si tu te ,,lauzi” ca ai intrat al nu stiu catulea la master si ca esti inca student la o facultate….de bine, de rau, ovidiana ( ca tot va feriti sa ii spuneti numele ,,colegei”) munceste, face ceva sa isi castige existenta. tu e faci? pui poze pe hi5 care iti arata sindrofiile monstruoase…stai pe banii parintilor si in loc sa te gandesti mai bine la rostul tau te bagi mai mult ca sigur acolo unde nu-ti fierbe oala..macar stii cum se castiga un ban, ai muncit in viata ta?…nu cred. parerea mea e ca mai bine reanalizezi situatia si ar fi bine sa te puna pe ganduri faptul ca un student la varsta ta ( si e pacat, pt ca esti un tip inteligent) se coboara la asemenea fapte si discutii. este de-a dreptul penibil si de prost gust pentru nu ajutati cu nimic cand faceti aceste dezbateri si carcoteli…
Cu stima.
Trebuie sa raspund la un asemenea comentariu…ca de obicei pe puncte:
1. Nu sunt de acord cu anonimii… Daca ai pareri, de ce nu ti le semnezi?Ti-e rusine cu cine esti? DUpa cum imi vorbesti, pare ca ma cunosti…de ce ti-e rusine sa-ti asumi aceasta parere?
2. E treaba mea ce fac cu viata mea. Vorbeam de o situatie absurda…Da, intr-adevar, poate am luat o tinta gresita initial. Nu alde ovidiana e de vina… ea face doar ce poate. Eu sunt impotriva principiului…profesor ajungi pe pile, poate si tu o sa ajungi la momentul doctoratului, cand vei observa ca intra doar „cine trebuie”…
3. Probabil tu ai vrea ca toti sa cadem in admiratie, sa felicitam colegii nostri CE AU REUSIT…cum ai spune tu, sa AJUTAM! Eu unul nu vreau sa fac asta. Spun ce gandesc! Am un blog pe care scriu ce ma taie capu… e vro problema in asta? Iar ce faci tu acum este sa critici persoana, nu ceea ce zice acea persoana!
Probabil ca n-ar fi trebuit sa te bag in seama, in fond esti doar un „anonim”, dar mie-mi „place” sa ma „bag in seama”.
Cu stima si respect
ne-anonimul Emil Calinescu!
Ca studenta a facultatii de SAS am intrat in contact cu mai multe tipuri de profesri, de la cei mai in varsta pana la cei mai tineri si tin sa precizez ca desi cei cu mai multa experienta au o modalitate de predare mai mult decat dubioasa. Eu personal prefer stilul de predare al celor tineri si atata timp cat se pricep la materia predata si imi pot raspunde la orice intrebare pe care ar putea-o scorni mintea mea, imi este indiferent daca sunt la master sau au terminat X facultati cu burse de stiu-eu-ce-tip.
off-topic: sunt de acord cu anonimul cu precizarea ca nu te cunosc,dar mi-ai lasat o impresie destul de proasta. si daca raspunsul tau va fi ca impresia mea despre tine te lasa rece, mai gadeste-te,pentru ca hi5 si blog iti faci pentru a fi admirat/pentru a lansa controvesre/pentru a discuta… de unde rezulta ca vrei sa „faci valuri”, sa auzi pareri. asta e parerea mea. o zi buna iti doresc!
Sunt perfect de acord aici:) Tu gandesti din punctul tau de vedere. Atat timp cat aduci argumente, nu ma „iau” de tine. Daca te-ai fi apucat sa spui doar ESTI PROST/FRUSTRAT etc…da, atunci as fi zis ca nu ma intereseaza parerea ta!
Sa-ti si raspund:
1. Ca la orice proces(Sunt student la drept), intai se judeca procedura si apoi fondul. Aici, intai ma intereseaza CUM A AJUNS X PROFESOR si abia apoi X E IN STARE SAU NU.
2. Nu neg posibilitatea ca respectivii sa fie profesori buni:)Generalizarea de nicio parte nu este utila. Dar ei nu au fost adusi pt inteligenta lor, ci pt „utilitatea” lor:)Simplu. Ca sa traduc: NU ZIC CA X NU E BUN, CI SPUN CA PUTEAU FI GASITI INK 10 MAI BUNI CA EL! Concurs?Ceva? AI auzit de asa ceva prin facultatea noastra? Eu nu!
Iar faptul ca ai o parere proasta despre mine ar trebui sa fie si argumentata: IMI PLACE ASTA, NU-MI PLACE ASTA!
Si in final: ideea cu hi5-u, blogu etc e SA MA ARAT ASA CUM SUNT! NU sa arat ce vrea omul sa vada! Asa sunt eu…ce ar trebui sa fac?Sa ma schimb??Eu zic ca nu!
Iar pe blog discutia nu ar trebui sa fie persoana mea, ci ce anume scrie. Daca eu spun X NU TREBUIE SA FIE PROFESOR, astept argumente de genuL E BUN CA PROFESOR, nu argumente de genul ESTI UN FRUSTRAT!
Zi buna iti doresc si tie si cititorilor blogului meu:)