A repornit fabrica de masterate prost cotate. Resurse umane ingineresti…studii europene ingineresti!!!

Salutare din nou,
Desi acum trebuia sa scriu despre sondaje, mi-a sarit in ochi o stire din Adevarul. Lucrurile sunt exagerate, dar eu, cu nebuniile mele si cu propriile conceptii, gasesc alte chestii grave!
Intai supun atentie articolul intreg:

A repornit fabrica de masterate prost cotate

Ministerul Educaţiei lasă universităţi neacreditate să organizeze programe postuniversitare. Sute de studenţi s-au înscris la masterat la universităţi ce nu au fost evaluate niciodată, dar care au fost cuprinse într-un ordin controversat.

Ordinul de ministru 5.356 din 29 septembrie 2009 cuprinde zeci de masterate organizate de universităţile ce au primit „grad scăzut de încredere“ la evaluările de până acum. Printre universităţile din ordin apar „Petre Andrei“ din Iaşi, „Tibiscus“ din Timişoara, „Emanuel“ din Oradea, „Andrei Şaguna“ din Constanţa şi „Dimitrie Cantermir“ din Bucureşti, ale căror programe postuniversitare n-au fost niciodată supuse evaluării de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).

Evaluatorii nu ştiau de ordin

Ordinul i-a surprins pe reprezentanţii ARACIS, care deja publicaseră lista cu universităţile ce au dreptul să organizeze masterate. Mihai Floroiu, purtătorul de cuvânt al ARACIS, susţine că, în afară de universităţile evaluate instituţional, celelalte nu trebuiau să apară în ordin. „Masteratele care apar acolo sunt nişte programe făcute de universităţi. Mai apare şi Universitatea Politehnica inclusiv cu un masterat de politici europene, dar acest program n-a fost evaluat niciodată“, a spus Floroiu.

Alexandru Popovici, membru al comisiei consultative de la ARACIS, arată că reprezentanţii agenţiei de evaluare nu au agreat un astfel de ordin pentru că regulile europene prevăd evaluări periodice ale programelor de masterat. „În ordin apare şi «Petre Andrei» din Iaşi care a primit «lipsă de încredere» de la noi“, arată Popovici.

Studenţii acuză oportuniştii

Virgil Smărăndoiu, reprezentantul Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România în ARACIS, arată că „legislaţia le permite oportuniştilor din sistemul superior de învăţământ să-şi creeze programe de studii fără niciun fel de condiţii“. „Suntem de părere că legile care stau la baza acestui ordin concurează activitatea ARACIS. Considerăm această acţiune ca fiind una extrem de dăunătoare şi periculoasă pentru sistemul de învăţământ din România, cu atât mai mult cu cât ne este greu să înţelegem în fond intenţiile acestui ordin de ministru. Dacă acele universităţi au programe care îndeplinesc toate cerinţele evaluărilor ARACIS, ne punem întrebarea de ce se ascund de evaluarea ARACIS în spatele unor astfel de ordine?“, a spus Smărăndoiu.

Studentul mai arată că ordinul cuprinde şi universităţi care nu au trecut prin procesul de evaluare al ARACIS în vederea acreditării instituţionale, cum este cazul Universităţii „Eftimie Murgu“ din Reşiţa. „Organizaţia noastră recunoaşte ARACIS ca fiind singura entitate legitimă şi îndreptăţită să se ocupe de autorizarea sau acreditarea programelor de studii din sistemul naţional de învăţământ superior“, susţine Smărăndoiu.

Legile, schimbate pentru masterate

Legea 84/1995 – masteratele se înfiinţează în cadrul universităţilor acreditate şi se aprobă de Ministerul Educaţiei la propunerea senatelor universitare.

Legea nr.2/2008 – masteratele se înfiinţează, prin hotărâri ale Senatului, în domeniile ştiinţifice ale universităţii. Organizează masterate numai universităţile acreditate, supuse periodic evaluării instituţionale. Printre iniţiatorii legii se află şi Ecaterina Andronescu, care în vremea respectivă era parlamentar.

Ordonanţa 89/2008 – organizează masterate numai universităţile acreditate şi evaluate cu calificativul “grad ridicat de încredere” de către ARACIS.

Legea 250/2009 – adoptată de parlamentari pentru aprobarea OUG 89/2009 nu mai conţine condiţia cu „gradul ridicat de încredere“.

Nu există nicio lege în România care să interzică universităţilor ce au primit calificativul «lipsă de încredere» să organizeze masterate.
Ecaterina Andronescu
fost ministru

Justificare pentru o universitate cu probleme

Universitatea „Petre Andrei“ din Iaşi, care tocmai a primit verde la organizarea de masterate, se află de trei ani în atenţia publică prin scandalurile în care a fost implicată. Instituţia avea doi rectori, care au despărţit universitatea în două tabere. Cearta dintre Nicolae Niculescu şi Doru Tompea nu s-a terminat, fiecare dintre aceştia susţinând că el conduce instituţia. De asemenea, universitatea a fost implicată şi în scandalul celor 15.000 de diplome false date unor studenţi străini la medicină. Cercetările privind diplomele eliberate de „Petre Andrei“, au fost îngreunate din cauză că anchetatorii nu ştiau care dintre
cele două grupări le-a emis.

Pe site-ul instituţiei din Iaşi este publicată o sentinţă judecătorească irevocabilă, prin care se arată că Doru Tompea nu este rector. Cu toate acestea, Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educaţiei, a emis un ordin în iunie 2009 prin care l-a recunoscut rector pe Tompea.

Andronescu susţine că universitatea a îndeplinit condiţiile cerute de minister. „Pentru că la «Petre Andrei» funcţionau două entităţi sub pălăria unei fundaţii şi aveau doi rectori, eu l-am recunoscut pe rectorul Doru Tompea şi le-am dat trei luni să intre în legalitate. Le-am cerut atunci să-şi transfere toate structurile de învăţământ la Universitatea «Petre Andrei». Au venit cu dovada că au făcut ce le-am cerut şi apoi printr-o anexă la hotărârea de guvern le-am adăugat şi masteratele“, se justifică Andronescu.

Sa le luam pe rand:
1. Cand presa vorbeste de masterate controversate, se refera musai la universitatile particulare. Citez: ” Printre universităţile din ordin apar „Petre Andrei“ din Iaşi, „Tibiscus“ din Timişoara, „Emanuel“ din Oradea, „Andrei Şaguna“ din Constanţa şi „Dimitrie Cantermir“ din Bucureşti […]”. De ce se intampla asta nu stiu…dar trecem mai departe!
2. Spiru Haret nu apare. Intrebare: toate masterele lor sunt acreditate ori ba?Alea la zi ma refer…ma rog, trecem si peste asta! De la punctul 3 incolo lucrurile sunt … halucinante!
3. Citez: ” Mihai Floroiu, purtătorul de cuvânt al ARACIS, susţine că, în afară de universităţile evaluate instituţional, celelalte nu trebuiau să apară în ordin. „Masteratele care apar acolo sunt nişte programe făcute de universităţi. Mai apare şi Universitatea Politehnica inclusiv cu un masterat de politici europene, dar acest program n-a fost evaluat niciodată“, a spus Floroiu. „.
4. Curios din fire, am deschis fisierul cu ordinul respectiv (adica monitorul oficial din 2oct 2009, disponibil AICI ). Ceea ce vad acolo e halucinant. E publicat acolo un tabel…sus mare e Univ, apoi facultatea, domeniul de licenta si denumirea masterelor…Ce vad acolo e absolut halucinant:
Asadar:
A) La casuta cu facultatea apare „departamentul de management”… uimitor, ASE ingineresc…mai departe scrie: domeniu de licenta: inginerie si management!! (ce-o mai fi si aia?). Iar la aceasta „facultate” se pot urma masterele:
– Managementul calitatii (nu se stie a cui calitate?);
– Managementul resurselor umane(master d-asta are si sas-u, care o fi diferenta intre asta si al sas-ului?);
– Antreprenoriat, management si ingineria afacerii (super-denumire, da n-am inteles nimic!);
– Politici europene (da, are si politehnica asa ceva!!).
Daca nu va mira nimic pana acu, trecem mai departe…
B) La rubrica facultate scrie: „Departamentul de Pregatire a Personalului Didactic si Stiintele Socioumane”…iar la domeniu de licenta scrie acelasi lucru ca mai sus…INGINERIE SI MANAGEMENT!! SI ce mastere avem??Pai…:
– comunicare manageriala
– Studii europene. Institutii si valori.
– Consiliere si orientare in cariera.
5. Ma intreb oare ce-o invata un absolvent al acestor mastere… Oare cine preda asa ceva??Managementul si ingineria sunt … STIINTE SOCIOUMANE?? Mai sa fie…
6. Alta intrebare: ce absolventi vin la aceste masterE?Acu pe bune…poate daca aflam si eu(si colegii mei), multi ne-am fi dus p-acolo…na, Studii europene suna bine in CV…SI probabil e si gratis… da ma intreb ce studii europene face un absolvent de … transporturi ori robotica…si mai ales, ce draq fac ei cu astfel de mastere…
7. Oare e intamplator faptul ca rectorul de la Poli a fost ministru al Educatiei??Nu stiu, doar intreb…poate d-aia nu ne mai trebuie spiru…ca Politehnica poate face mastere in toate domeniile…ma intreb pe cand o specializare de INGINERIE JURIDICA, PSIHOLOGIE INGINEREASCA, SOCIOLOGIE INGINEREASCA…RELATII INTERNATIONALE (musai ingineresti) SI STUDII EUROPENE….ori chiar o specializare de STIINTE POLITICE INGINERESTI?
8. De ce toate presa se ia de masterele de la particular, si nu se ia nimeni de astea de la stat? De ce nu se intreaba nimeni cate locuri la buget sunt alocate astora??Profesorii care predau aici(nu-i cunosc, deci nu pot fi acuzat ca e o „rafuiala” personala) sunt PLATITI DIN BANI PUBLICI! Nu avem bani pentru alte salarii si alte pensii, da pentru a finanta astfel de mastere sunt bani! Parca prefer master la Spiru de inginerie si management … na, te duci la Spiru, iti asumi riscurile! Da cand astfel de enormitati se intampla LA STAT…ce sa mai faci??
9. Daca domnii de la ARACIS constata nereguli grave la Poli, de ce nu le ridica si lor acreditarea?Legea stiam ca e pt toti, nu doar pentru cei din mediul privat! Ma rog, asa ma invata profesorii mei de la drept de la Cantemir (uimitor, multi din ei predau si la stat, deci probabil asa se invata si acolo…).
10. De ce nu mai terminam o data cu aberatia NE CONDUC INGINERII! Uite, io nu mai vreau sa ma conduca inginerii…toti inginerii de pe vremuri fac mastere „europene”. Acu noilor ingineri le e lene sa se duca prin alde SNSPA, UB ori particulare si vor mastere de „studii europene” in politehnica lor…ca deh, daca nu inveti sub cupola nu esti student adevarat…si regia aia … ce misto e!!
11. Ordinul e dat pe 29 septembrie!!! Deci cu 2 zile inainte ca doamna Andronescu sa demisioneze! UImitor, nu???SI unora chiar le pare rau ca PSD-ul a iesit de la guvernare!….
12. Accept orice…Si pe Geoana , si pe ANtonescu, si pe Oprescu presedinte…da pe bune, vreau sa promita ca NU O PUN INAPOI PE EURO-INGINEREASA ABRAMBURICA!! Va rog io, mai bine pe Vanghelie!! NOOOOOOOOOOOOOOOOOOT!:))
La (buna) revedere!!

7 comentarii

  1. Salve,

    Mai frate toti se daughebosi ca-s culti, dar in realitate….. Nu-ti mai da cu parerea daca nu esti in masura sa schimbi cu ceva. Lasa-ne!!!

  2. „Cum se dau?Ghebosi??? Nu sunt in masura??Ce meserie ar trebui sa am??Filosof?? ” Se pare ca esti foare tupeist pe net, in spatele anonimatului; dar, ca fapt divers un om care-si da cu parerea se limiteaza in dreptul decentei, iar dumneata ai sarit de mult aceasta bariera.
    Unu cetatean care-si respecta semenii nu le critica alegerile, dar cei sapte ani de acasa lipsesc mutor persoane.
    Pace si virtute!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s