Despre bere … de ce o bem pe dansa?

update: despre asta si AICI !

Salutare din nou,

Recunosc ca nu-s neaparat fan al unuia sau altuia dintre bloguri. Iar campaniile blogosferice in cele mai multe cazuri ma lasa rece!
De data asta insa e ceva diferit! De data asta e vorba de … bere! Cum ce e aia bere? Acel lichid pe care-l introducem cu sete in noi! Cu sete, de sete! Ma rog! Ideea e ca NE PLACE NE PLACE NE PLACE PLACE PLACE!
Inainte sa raspund la intrebari, trebuie sa anunt in ordine cronologica personala unde am vazut chestia asta:
1. Intai la Alexandru Negrea (adica ACILEA ), unde am si raspuns. Recunosc, blogul lui il citesc destul de constant, deci e firesc ca aici am dat prima oara. Apoi am dat search…
2. Si am dat si AICI la Adrian Ciubotaru pe blog. Cam acelasi lucru.
3. In rest, cateva link-uri ratacite. Nu ca as desconsidera acesti bloggeri, ci doar pt ca , din punct de vedere cronologic, au avut ghinionul sa-i vad mai tarziu.
Asadar: AICI , AICI , dar si AICI (blogul Chinezului il citesc mai rar, am vazut tarziu la el… nu inseamna ca ar fi mai important sau mai putin important ca ceilalti 2).
4. Toate pornesc DE AICI ! Adica de la „sursa”!

Acum sa raspund la cele 2 intrebari, e de fapt una in majoritatea cazurilor, dar la Alexandru Negrea se completeaza cu a 2a.

Deci:

De ce imi place bere si ce ma face s-o consum (sunt impreuna, dar de fapt oarecum separate)?
1. Nu stiu cand am baut prima oara bere, cred ca prima bere intreaga a fost la balul de absolvire a scolii generale. Printr-a 9a mai beam bere in orele de sport(unde eram scutit). Iar berea a fost de la inceput o activitate pur sociala. Nu beau bere acasa singur, ci beau bere CU CINEVA! Paradoxal, chiar daca acel cineva nu bea bere!!
2. Cum vine asta?Simplu: ies cu cineva la o terasa. Acel cineva simte nevoia sa bea … apa plata! Iar eu beau bere! Si totusi, se cheama ca nu beau bere singur! Pur si simplu, la terasa eu beau bere!
3. NU ma intereseaza istoricul general al berii. Nu ma afecteaza ca a fost descoperita de calugari (despre care altfel am o parere proasta), de chinezi sau de egipteni. Treaba lor! Ok, istoria in general imi place, e utila, dar aici discutia e alta!
4. Mie-mi place GUSTUL berii. Nu stiu, altii zic ca nu, ca berea e naspa, e amara…! Nu fratilor, MIE-MI PLACE BEREA! Si pot sa fiu injurat, da imi plac (prea) multe tipuri de bere!
5. Imi place ca e racoritoare, imi place ca e amara, imi place si culoarea berii! Imi place sunetul ciocnitului de sticle si mai ales de halbe de bere!!
6. Imi place atmosfera DE LA BERE! Bere beau si cei foarte tineri, studenti, chiar si elevi, dar si pensionarii de 80 de ani! Si ei inca savureaza cu placere o bere rece pe caldura!
7. Pe plaja nu merge nicio alta licoare mai bine ca berea! Ok, merge si inghetata! Da sa nu le amesteci p-astea 2, ca stomacu si intestinul nu vor fi atat de fericiti!
8. Berea starneste si amintiri…Eram in locul cutare, eram la a 7a bere si … Sau X a zis dupa 5 beri ca …

Acum incerc sa raspund la intrebarea cum aleg berea…Si-s o gramada de variante…
1. Nu am neparat o bere preferata! Orice om poate ar prefera heineken in dauna ciuc! Sau ciuc in dauna neumarkt. Da uneori parca merge mai bine ciuc … Sa vedem insa diverse situatii…
2. Faza reala(nu stiu daca am povestit-o, daca ma repet asta e): eram in tren de la mare spre casa. In tren la Constanta urca un nene cu 2 cosuri…Avea diverse de rontai, un croasant, dar si bere. Doar 2 tipuri de bere: Timisoreana si Golden Brau. Eu cer timisoreana…era calda! Goldenul era rece! Prefer goldenul! Si putea fi orice in locul celor 2 beri…totdeauna cea rece primeaza!
3. Precizez din start : nu-mi plac berile la PET! Chiar daca eu nu refuz altfel Skol sau Bergenbier, la sticla nu-mi plac!
4. Alta situatie: merg la Caru cu Bere ori Hanul Berarilor! Acolo ori Berea Casei, ori nefiltrata! E lege! Si pot extinde asta si la altele… Mai ales ca-mi place berea la halba, imi plac halba mai ales… Sunt multe datile cand prefer halba in dauna unei sticle!
5. Conteaza si cei cu care esti la masa! Uneori stabilim sa luam toti URSUS…sau toti TIMISOREANA! Parca te simti bine ca esti in grup! Mai ales cand se ia bere la metru! Desi acolo e caz special, ca acolo e vb de bani!
6. Acu parca nu mai e asa, dar inainte era farmecul berilor locale! La munte aveai azuga, bucegi, ciucas (la ciucas era si reclama cu bere de la munte), la mine in Oltenia era ALUTUS ori BERE CRAIOVA…La mare era si acolo un sortiment special, da am uitat cum se chema…
7. De multe ori e vorba de buget…Imi calculez ca vreau sa beau 6 beri! Daca diferenta intre 2 sortimente e de 3 lei, daca as bea cea mai scumpa vine 6×3=18 lei! Alteori insa, la evenimente speciale, prefer berea mai scumpa. Tocmai ca evenimentu e important!
8. De multe ori am chef sa beau sortimente diferite! Acu 2 ani(in 2010) de ziua mea am baut 9 beri diferite! Si nu mai aveau alt sortiment de bere…se terminasera!!
9. Precizez: imi place berea blonda, o prefer in dauna celei brune. Dintre cele brune, silva nu-mi place! Dar ursus negru incepe sa-mi placa! Iar preferata mea, Tuborg Christmas Brew, e cam intre. Ma rog, preferata e mult spus, ca pot bea beri mai bune ca aia!
10. Ma simt ciudat sa merg la o terasa, la o crasma, si sa beau ALTCEVA! Da, un vin merge, da parca tot berea e mai buna! Si sa fie rece!!! Asta am mai zis!!!

Am scris prea multe? Asta e…imi place subiectul si asta-i viata!!

Si acum un citat misto despre bere, de la un comediant:

I’ve written a poem about beer. It’s just a draft.

!!!!

Salutari PLINE DE HAMEI tuturor!

ps: Reclama pe mine ma lasa rece! Eu prin reclama aflu doar daca a aparut un produs nou! Daca aflu ca a aparut o bere noua, ma duc s-o testez. Si reclama m-a informat, deci doar asa m-a influentat! Iar eticheta cu atat mai mult nu ma influenteaza!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s