Influenta in blogosfera … pasiunea bloggingului – dezbatere!

Salutare din nou,

Stiu, azi am scris deja prea multe articole. Cu toate astea, mai scriu. Multe, putine, trebuiesc scrise. „Obligatii” cica.
Iar tema actuala este una cel mai putin interesanta. Cum poate fi masurata INFLUENTA unui blogger?Si ce legatura are pasiunea cu asa ceva?
Iar raspunsul meu la toate astea este unul care va nemultumi multa lume: SUNT CHESTII CE NU POT FI MASURATE! Poti masura chestii pur CANTITATIVE: cate articole ai scris, cat de citit esti, cate comentarii ai, cate like-uri ai. Da, astea-s chestii CANTITATIVE! Poti masura!
Nu poti masura insa SENTIMENTELE. Iar INFLUENTA este, pana la urma, tot un sentiment. Nu mai vorbesc de „pasiune”.
Luam caz concret: 2 bloggeri. Unul scrie mult, are vro 4-5 articole pe zi, dar scrie articole pline de greseli gramaticale. Pline de erori grave de exprimare. Scrie mult, dar cu putine cuvinte. Si totusi e sus in zelist. Al doilea scrie putin, maxim 1 articol pe zi. Scrie putin, dar ingrijit, clar, fara erori gramaticale. In zelist sta mai jos, dar nu e interesat de asta.
Acu pe bune, unii zic ca primul e blogger PASIONAT! E ca un jucator de fotbal care n-are talent, se duce spre minge, da o da in tribune. Totusi, VREA! DORESTE! SE ZBATE! Si e interesat sa vada cum sta. Cum e apreciat de altii. Iar zelist-ul e considerat UN ETALON! La fotbal, se uita pe clasament: cate pase bune a dat, cate recuperari…
ALtii spun ca al doilea e cel PASIONAT! Ca vezi doamne, daca te respecti pe tine, si publicul tau, vrei sa le dai chestii de calitate. Nu sa le dai sa citeasca mult si prost! Ca iti verifici articolele inainte sa le publici etc.
Si stiti care e problema? CA AMBII AU DREPTATE! In felul lor! Pentru ca e o chestie PUR SUBIECTIVA! Ce nu poate fi masurata! Asa ca de ce am incerca sa masuram ceva ce nu poate fi masurat?
Iar pasiunea…pai pasionat poate fi si cel care scrie in ziar despre sanii Danielei Crudu! El e pasionat de asta, poate chiar crede ca e important! La fel de pasionat este si cel care scrie „la comanda” contra ori pentru Basescu! Ce legatura are pasiunea?
Ca sa dau un exemplu din fotbal, de ce e important daca un jucator a jucat prost pt ca n-a vrut(s-a antrenat prin baruri) sau a jucat prost pt ca n-are talent? Nu ne intereseaza EFECTUL?
Iar la bloguri efectul e simplu: intru pe blogul X si vad daca-mi place ce vad! Habar n-am cat de pasionat e respectivul, habar n-am cat de influent e! Mie-mi place ce citesc! CHiar sunt pasionat de asta(citit bloguri)!

In concluzie: influenta nu poate fi masurata, poate fi eventual dedusa(avem indicatori gen: numar de citari, numar de comentarii, numar de like-uri, numar de cititori etc). Pasiunea nu poate fi nici macar dedusa. Ea poate fi doar INTERPRETATA subiectiv. Ce pare pt unii pasiune poate sa nu fie pasiune la altii. Si nu, nu exista X ARE DREPTATE aici! E vorba de parerea fiecaruia!
Cat despre relatia dintre cele 2 fenomene, e cu adevarat absurd sa o analizam. Daca nu putem sa le analizam pe fiecare in parte, cum am putea gasi vreodata vreo corelatie intre ele? Daca nu putem masura PASIUNEA, habar n-avem cat influenteaza ea INFLUENTA. Care nici ea nu poate MASURATA!

Desi-mi propusesem sa scriu putin, iar am scris mult! Trist!
Salutari blogosferice tuturor!

4 comentarii

  1. Deja esti cu un pas inainte in dezbatere. Credeam ca „masurarea” o lasam pentru data viitoare 🙂
    Interesant punctul tau de vedere. Il trec acum la „update” in articol (cu link bineinteles) si revin un piculet mai tarziu. Aici sau pe FB.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s