Guest-post – Fă-ți datoria de cetățean: votează!

Namaste, cititorilor ”Celui mai Minunat Blog”! Sunt Andreea Lupșa (Maakhera pentru gameri și vizitatorii blogului meu) și ”filosofez printre bambușii blogosferici” din 2010. Sunt o fire analitică și-mi place să îmbin simțul critic cu înclinațiile artistice. Bloggingul e o formă de katharsis pentru mine.
Îi mulțumesc lui Emil pentru găzduire și trec imediat la ”oile noastre”:
Astăzi aș vrea să vă vorbesc despre importanța acțiunii de-a ne exprima o opțiune prin vot. Am ales acest subiect pentru că am observat de-a lungul timpului o apatie generală a populației, când vine vorba de-a vota pentru ceva (în acest articol am să fac referire la votul pentru alegerea reprezentanților din sfera politică, deoarece rezultatele din acest domeniu ne afectează pe toți). O mare masă de oameni preferă să fie pasivă în aceste cazuri, deși de obicei românul se dă expert în toate și nu pierde ocazia de a-și da cu părerea; eh, când nu trebuie, că atunci când ar fi într-adevăr bine să o facă, amuțește (sau i se face subit ”lene/silă” să ”vorbească”).
Mă întreb ce-ar spune despre dezinteresul acesta general predecesorii noștri, printre careși revoluționarii francezi de la 1792 (Franța e considerată, de fel, prima țară în care s-a introdus conceptul de vot ”universal”, deși limitat pe atunci doar la bărbați) sau ”les Suffragettes” (sub această etichetă sunt cunoscute grupările care au cerut extinderea acestui drept și pentru reprezentantele sexului feminin).
Acum, dacă tot critic, să dau și soluții. Eu pledez pentru votul obligatoriu și vin cu următoarele argumente:
1. A vota este o responsabilitate. E ușor să stai confortabil acasă atunci când ar trebui să mergi la vot, dar e ipocrit să te plângi apoide conducere, pentru că nici tu nu ai contribuit astfel încât să te reprezinte altcineva.
2. Necesitatea întrunirii ”Turnout-ului” de 50%+1 pentru a valida alegerile arată mai mult ca o formă expandată de oligarhie și nu ca o democrație adevărată. Dacă democrația așează puterea în mâinile cetățeanului, atunci acesta ar trebui să se simtă dator s-o folosească rațional.
3. Prezența la vot obligatorie ar face viața mai grea leaderilor politici care vor să compromită corectitudinea alegerilor. E mai ușor să manipulezi grupuri mici, decât o întreagă națiune.
4. Oamenii ar fi astfel încurajați să se educe/informeze mai bine despre politică și să ia lucrurile mai în serios.
5. Politicienii ar fi astfel încurajați să muncească mai mult pentru campaniile lor electorale și să fie mai activi în relaționările lor cu alegătorii. Ar fi constrânși să lucreze mai mult la propria imagine.
6. Ar fi impusă doar prezența, cetățenii fiind în continuare liberi să aleagă și opțiunea ”niciunul dintre cei de mai sus” (știți și voi ce trebuie să faceți pentru ca votul vostru să fie nul, nu? De exemplu, puteți umple foaia care vi se dă cu ștampile, simplu și colorat!).
7. Probabil s-ar prezenta mai mulți și la proteste, impactul acestora devenind mai mare.
În cazul neprezentării la secțiile de votare, s-ar putea aplica sancțiuni ”simbolice”. Pentru a facilita accesul la vot, alegerile ar trebui să aibă loc în weekend, iar pentru a veni în sprijin persoanelor care din diferite motive nu s-ar putea deplasa către urne, ar putea fi implementate sisteme de vot prin internet, prin poștăși/sau prin intermediul unor angajați care să se deplaseze către spitale și către locuințele persoanelor care nu se pot mobiliza (oameni cu dizabilități, accidentați, bătrâni, etc.). Imposibil de realizat nu e, se cere voință!
Sper c-am fost destul de convingătoare sau că măcar v-am făcut să vă puneți un semn de întrebare, referitor la modul în care vă exercitați drepturile. Nu o mai lungesc aici (cred că s-a luat virusul de la Emil), acum știți unde mă găsiți, dacă vă plac dezbaterile! Între timp, rămâneți cititori fideli (ca și mine) ai blogului gazdă!
Cu drag, Andreea (Maakhera)

Blogul ei este ACESTA . Pe dansul am scris saptamana trecuta un guest post (AICI e link-ul de pe blogul meu).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s