Postare de musafir: pledoarie pentru filmele româneşti

Salutare din nou,

Ultimul guest-post al zilei este tot unul cinefil. Da, incepe sa-mi placa sa scriu si in deplasare. Si asa cum am promis, voi prelua pe al meu blog toate guest-urile scrise IN DEPLASARE.

Asadar:

( sursa )

Salutare din nou (şi de aici,din ‘deplasare’),

Ca de obicei, când nu sunt pe blogul meu, am tendinţa de a scrie articole scurte. Nu de altceva, dar nu toată lumea scrie romane, ca mine.

Aşadar, ca de obicei punctual, să facem o pledoarie pentru frumoasele filme româneşti:

1. Face parte dintr-un manifest mai larg împotriva filmelor americane. Eu unul m-am săturat, nu ca aş refuza sa mai văd filme americane, ci doresc să mai diversific. Deci manifestul este întâi şi întâi pentru cei care pleacă de la această premisă.

2. Sunt ALE NOASTRE! Dacă nici noi nu le vedem (şi nu le apreciem), cine să o facă ? Pe Al Pacino n-o să-l vedem în viitorul apropiat în carne şi oase, dar pe Mircea Diaconu avem şanse. Ori alţi actori români. Nu e un sentiment aparte?

3. Suntem români, deci cunoaştem subtilităţile limbii. Din acest motiv noi inţelegem altfel un film românesc. E păcat să-l aprecieze alţii şi să înţeleagă cu totul altceva. Suntem români şi nu ne e ruşine.

4. V-aţi săturat de veşnicele imagini din Miami ori din LA? Parcă mai vreau să văd şi ceva Mamaia, parcă vreau să văd şi ceva prin Bucureşti, să recunosc zona, să văd maşini cu număr românesc. Să simt ca sunt «ACASĂ». Acelaşi sentiment pe care-l au şi americanii. Ăia pe care-i iubim atâta.

5. Filmele americane sunt despre întâmplări americane. Ceva specific acelei culturi şi acelei civilizaţii. Cele româneşti sunt despre ceva ce se întâmplă în România. Filmele alea statice, cu români simpli, cu dramele lor, nu vă par interesante? Vă par mai interesante filmele de acţiuni americane? Alea pe care oricum nu le veţi trăi niciodată aici? Nu mai bine să vedeţi într-un film ceva cu totul plauzibil? Ceva ce poate chiar aţi trait? Nu ştiu, e doar o curiozitate.

6. Cultura unei ţări e definită şi de cinematografie. De ce aţi vrea sa cunoaşteţi întâi şi intâi cultura americană ori engleză şi nu pe cea a noastră? Ok, pot accepta că luate individual filmele româneşti sunt inferioare celor americane. Dar nu despre asta este vorba. E ca şi cum am zice că scriitorii americani sunt superiori celor români, aşa ca hai să nu mai citim ce scriu ai noştri şi să ne reprofilăm pe străini. Mi s-ar părea ruşinos. La filme de ce nu se aplică aceeaşi logică?

7. Un argument pentru cei care se duc prin alte ţări: nu credeţi că filmul este un ambasador al ţării? Gandeşte-te că ai fi student în Spania sau Franţa şi că un film românesc a caştigat nu ştiu ce premiu la Cannes sau Berlin. Cum ar fi să te întrebe colegii despre acel film şi tu să nu ai habar? Şi să le zici calm: ŞTII, MIE NU-MI PLAC FILMELE ROMÂNEŞTI ! Mie mi s-ar părea că te cam faci de râs. Pe bune.

8. Ultimul argument, pentru internauţi: filmele româneşti se găsesc greu pe internet. Pe torrente ori pe alte site-uri. Deci la ele ai acces doar la cinema. Faptul că un lucru este oarecum rar nu-l face mai atractiv? In economie se chema legea rarităţii…

Sunt îndeajuns de multe argumente? Dacă da, hai să mai vedem câteva româneşti. Tocmai a apărut TATĂL FANTOMĂ cu Marcel Iureş, care rulează la cinema Studio (şi la altele, da’ acolo voi merge eu). Recomand. Ca alt gen, ruleaza ULTIMUL CORUPT DIN ROMÂNIA (continuarea de la Poker), dar şi MAMA EI DE TRANZIŢIE. Deci hai să profităm de faptul că sunt in cinematografele romaneşti. Şi hai să le vedem.

Salutări CINEFILE tuturor !

Articol scris de Drd. Emil Călinescu

( NOTA GAZDEI: Nu subscriu la toate punctele, da’ mă rog, nu îs io cine ştie ce cinefil. Dacă aveţi completări, sugestii, păreri contrare sau orice altceva, vă rog să i le transmiteţi autorului, pe blogul personal, din link. Vă mulţumesc! )

Salutari blogosferice tuturor!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s