Guest-post – Etichete sociale negative

Radu Cirstea(Ratzone) are blog cam de 2 ani, dar il foloseste de 2-3 luni. Poate fi gasit pe google cautand ratzone. Enumar cateva site-uri unde mai poate fi gasit: scrieliber, national magazin, cititor de proza, etc.

Societatea taxeaza. Indiferent de timp si spatiu, indifferent de motiv sau de necesitate, din pacate asta se intampla. Toata lumea face asta, dar parca nimeni nu recunoaste. Am vrut sa vorbesc despre etichetele sociale negative pentru ca ele reprezinta parerea noastra despre noi, increderea pe care o avem in semenii nostrii, desi intotdeauna ne lamentam cand Europa ne pune astfel de etichete. Poate ca doar preiau mesajele anumitor voci/grupuri de la noi.
Cum ajungem sa punem etichete negative? Ar trebui ca etichetele sa fie puse in functie de conduita unei persoane in societate, in functie de cat de mult isi lasa deschis geamul personalitatii, dandu-ne noua prilejul sa ne exprimam in aceasta privinta. Consider ca ceea ce am spus mai sus se petrece doar in teorie. In realitate cred ca etichetele sociale negative se pun pentru a forma discrepante intre indivizi, pentru a scoate in relief nivelul dintre unii si altii, pentru a spune ca suntem mai buni, dar fara sa folosim aceste cuvinte.
Ca sa fim intelesi, prin etichete sociale negative denumesc: cocalar, taran, gibon, curva, pitzipoanca, etc. Se judeca tot ceea ce faci si intr-o fractiune de secunda ai déjà eticheta. De aici putem concluziona ca oamenii sunt chiar mai rapizi decat cele mai sofisticate procesoare ale sistemelor de calcul. Daca ai o anumita marca de masina(Audi, Mercedes, Bmw), si depasesti coloana, sau accelerezi la trecerea de pietoni, esti catalogat imediat drept taran. Dar va intreb: oare asta nu se poate face cu aproape orice masina? Daca cineva este blonda, inseamna ca este proasta. Nu, clar nu! Este doar o culoare si nimic mai mult. Nu are de-a face in niciun caz cu inteligenta, cu memoria, cu abilitatea intr-un anumit domeniu si nici cu pasiunile si principiile, elemente pe care le consider importante pentru a defini cum este o persoana. Poate ca asa se simte bine, exact cum s-a nascut, si nu trebuie sa se gandeasca sa-si schimbe culoarea pentru a corecta anumite perceptii eronate. Se pune eticheta incult atunci cand se confunda GRAV cunostiintele generale cu cele dintr-un domeniu. Daca nu retii o anumita data, nu inseamna ca nu ai cunostiinte generale, ci ca nu cunoastii acel domeniu indeajuns de bine incat sa ai habar de o data, care ti-a fost spusa o singura data in urma cu o multime de ani, si de care nu ai mai auzit niciodata de ea, deci total irelevanta. Dar exista personae care nu rateaza ocazia de a-si arata maretia prin date relevante pentru un domeniu specializat. Tocmai de aceea i se spune asa, ca sa se evite discutiile prezenatate mai sus. Exista si unele femei care arata intr-adevar bine si poarta haine care sa le scoata formele in evident. Instantaneu sunt pitzipoance. Nu, nici vorba. Sunt doar femei care au ce arata, stiu cum sa o faca si cele care nu pot face asta doar le blameaza. Daca ar primi si ele “sansa” asta, cum ar reactiona?! Sunt pur si simplu femei care se simt bine cu ceea ce poarta. O pitzipoanca se poate cataloga dupa: inteligenta, limbaj, obiceiuri. O simpla privire, un simplu salut si alte “relatii formale scurte”, nu pot conduce la asemnea apreieri. Si mai sunt astfel de etichete, poate mai grave, poate mai putin grave, dar exista in orice colt al tarii.
Stiu ca cercetarea este dificila, dar sa nu o tratam cu superficialitate sau s-o ignoram complet. De ce? Pentru ca asa renuntam la principii si valori morale si consolidam efectul de turma ce conduce la standardizare. Vrem sa fim apreciati pentru toate actiunile noastre si totusim etichetam fara sa le observam? Ar trebui sa ne intrebam mai mult si sa observam mai mult. Noi vrem sa punem cat mai multe informatii relevante in cv-ul nostrum, dar pe al altora il facem dupa un singru criteriu, a carui valoare de adevar nu o reprezentam corect pe scara valorilor. Deci militez pentru profunzime in locul superficialitatii.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s