(acest articol a fost publicat ca guest post pe un alt blog; a disparut de acolo, a ramas doar aici)
Ta na na! Primul guest post pe care il gazduiesc este al lui Emil. Pentru ca articolul este destul de lung nu ii ma fac nicio prezentare. Probabil nici nu are nevoie.
Salutari si de pe blogul Ancai! Ii multumesc pentru gazduire si o felicit pentru blogul ei.
Intru direct in subiect pentru ca, asa cum obisnuiesc, nu vreau sa scriu articole foarte lungi pe alte bloguri. Plictiseala e doar la mine pe blog.
Asadar, un lucru cert in acest moment este ca patinajul este un sport. Si mai mult decat atat, este si un sport olimpic. De la premisa asta se pleaca. Eu doresc sa aduc argumente impotriva acestor doua adevaruri. Vreau sa arat de ce patinajul n-ar trebui sa fie sport. Si asta nu inseamna ca nu-mi place. Dimpotriva. Legat de olimpiada de iarna, intr-un articol viitor (voi vedea exact pe ce blog) voi explica in detaliu de ce nu-mi place acea olimpiada. Si de ce o consider « inferioara » olimpiadei de vara.
Asadar, patinajul mi se pare a fi balet mai mult decat sport. E un lucru cert: patinajul este un sport al gratiei (feminine si masculine), nu poti in niciun caz dispretui patinajul. Cu atat mai mult un patinator. Este o placere sa urmaresti intrecerile. Si totusi, pun intrebarea: este sport ? Eu unul am alt inteles pentru notiunea de sport. Mie-mi pare mai mult balet. Baletul e arta, e spectacol, in niciun caz sport.
Dupa mine notiunea de sport face rau patinajului. Notiunea de intrecere. Faptul ca patinatorii evolueaza sub presiune. Faptul ca ei sunt interesati nu neaparat de propria evolutie, cat si de evolutiile altora. Si mai ales patinatorii care evolueaza ultimii, sub presiunea rezultatelor obtinute de ceilalti competitori. In loc sa vedem gratie si evolutii frumoase, vedem inchistare, vedem incruntare, vedem concentrare. Oare asta ne dorim sa vedem ?
Multi iubitori ai patinajului confirma ca cele mai frumoase zile ale competitiilor de patinaj (mondial, european, olimpiada) sunt galele laureatilor. Rar s-a vazut la o gala a laureatilor un patinator cazand pe gheata. De ce? Ok, acolo concureaza cei mai buni. Dar mai e si lipsa presiunii. Care-i face sa evolueze pentru public. Nu mai evolueaza pentru note (care oricum, oricat de obiective ar incerca sa fie, sunt si vor ramane tot timpul subiective). Ceea ce ii face mult mai gratiosi. Mult mai apreciati. Si mult mai umani.
Si legat de asta, mai am doua exemple. Ambele mi se pare elocvente. Si ambele au legatura intre ele
1. Un spectacol foarte apreciat si la noi si in alte tari este celebrul KINGS ON ICE. Se ia un patinator celebru si carismatic(arata bine, patineaza bine, e spectaculos, tot tacamul) pe nume Evgeni Plushenko, se pune nitel Edvin Marton cu al lui Stradivarius si obtinem reteta perfecta pentru spectacol. Pe langa ei se mai pun si alti patinatori, celebri sau nu. Spectacolul este o bijuterie si intr-adevar nu merita ratat. Il apreciaza si se uita la el chiar si cei care altfel nu gusta patinajul. SI sincer, nu am auzit ca ar fi cazut vreun patinator la astfel de gale. In concursuri mai fac cunostiinta cu gheata, la astea nu. De ce ? Aici evolueaza fara presiune, e simplu.
2. Pe vremuri era o patinatoare care-mi placea, pe nume Surya Bonaly. Ma rog, pe vremuri insemna prin anii 90, cand ma uitam si eu langa maica-mea la patinaj. Ea era fabuloasa ca spectaculozitate.De asemenea, ea asa era mai solida. Cum ar zice unii barbati : avea fundul mare. Si facea destul de des cunostiinta cu gheata, de aveai impresia ca va face gaura acolo. Totodata, stiu ca-s chestii interzise la femei in patinaj (care la barbati sunt permise), nu mai stiu cum se cheama figura, triplu-tulup parca(sper sa nu gresesc). E, ea le facea, cu riscul de a fi descalificata. Stiu ca la o olimpiada, nu mai stiu la care, vazand ca nu mai are sanse sa castige, a facut aceasta figura pentru a fi descalificata. Ea de fapt n-a castigat olimpiada niciodata, habar n-am cate titluri, mondiale ori europene, a castigat ea. Cert este ca facea spectacol. Si era iubita de public.
Iar acum am aflat ca va da reprezentatie in Romania la Kings on Ice.
Si da, ea mi se pare exemplul perfect pentru argumentatia mea. Da, pe ea o incurca regulamentul. O incurca statutul de SPORT al patinajului. Ea doreste sa fie EA pe gheata, si nu o intereseaza diversele reguli si regulamente. Ea ne arata ca patinajul este arta, este spectacol, si mai putin sport.
Legat de notiunea de sport, mie mi se pare ca este una mult mai concreta. Trebuie chestii clare si precise. Chestii prin care sa decizi castigatorul. Si invinsul. Nu tot timpul castiga cel mai bun, dar de fiecare data, stiind regulile, poti spune cu precizie de ce a castigat unul. Si de ce a pierdut altul.
De asemenea, o regula importanta la sporturi este ca ambii competitori (pot fi mai multi, daca e atletism, ori daca e sport de echipa) sa fie in acelasi timp pe campul de joc. In unele cazuri, chiar daca nu-s prezenti in acelasi timp, performanta lor se poate usor masura cantitativ : la aruncarea ciocanului, la sarituri(in lungime, in inaltime), la diversele probe de viteza. La patinaj, in insasi regulament exista asa numita IMPRESIE ARTISTICA. OK, asta vedem noi publicul, aplaudam. Dar e departe de notiunea de sport.
Iar a numi asta SPORT OLIMPIC este absurd. Ce legatura are patinajul, un sport altfel frumos si gratios, cu boxul de exemplu ? Ok, compar un sport de vara (de ce e boxul sport de vara nu as putea raspunde ; despre asta intr-un alt articol) cu unul de iarna. Dar sunt sporturi amandoua, nu ? Patinajul inseamna gratie, inseamna spectacol, inseamna arta. Nu este sport, nu este intrecere. Face rau tuturor acest lucru, pana si patinatorilor.
Singurele argumente pentru care patinajul este sport sunt cele economice. Se vinde mult mai bine un spectacol care contine UN CAMPION OLIMPIC (mondial, european, etc). De asemenea, la olimpiadele de iarna cel mai de succes sport este patinajul. Economic ar fi un dezastru daca ar fi scos.
IN concluzie, oricat ne-ar place patinajul, ar trebui sa gandim un pic logic si sa acceptam acest lucru. Si sa constientizam ca singurul argument pentru care patinajul este sport este argumentul economic. Nu suntem de acord cu el, dar nu avem ce face. Si raman la parerea ca oricand va fi mai placut si mai spectaculos un KING ON ICE decat un MONDIAL DE PATINAJ. Si ca orice spectator va prefera prima varianta. Si calitativ (va aprecia mai mult), dar si cantitativ (vor fi mai multi in tribune).
Salutari BLOGOSFERICE tuturor! Si salut inca o data gazda.
[…] As zice ca diger si patinajul, pe care, insa, nu-l consider sport: este balet, este spectacol, este ce vreti voi, dar sport sigur nu e. Si nu-i prima oara cand afirm asta. […]