Guest-post – Feminitate la examen… mai bine NU!

Guest-post pe blogul lui DANIEL ALEXANDRESCU !

Salutare şi de pe blogul lui Daniel. Emil Călinescu sunt şi pot fi găsit ( și înjurat) la adresa : https://emilstudentulminune.wordpress.com/ .

Titlul acestui articol ar putea fi catalogat drept misogin. Nu, nu este aşa. Deşi uneori tinzi să ai replici misogine după experienţe de genul…

Așadar, ieri am avut examen. Iar cursul, ca și seminarul, îl facusem cu un prof. Care prof a venit la examen la supraveghere. Toate bune şi frumoase, nimic spectaculos. Până la un punct : la un moment dat intră în sală o tipă, destul de tânără, profă şi ea. Nu conteaza cine era, ce predă, ăstea sunt detalii.
Şi proful pleacă din sală, lăsând-o pe ea o perioadă. Şi nu după mult timp (să zicem … 30 de secunde!?) singurul lucru pe care mi-l doream era să se intoarca proful în sală şi să plece numita.

Şi nu pentru că ar fi fost urâtă (chiar nu e) ori pentru că ar fi fost rea. Nu a dat afară pe nimeni. Problema mea era legată de ce avea in picioare. Şi anume nişte tocuri. Care cică nu erau foarte mari, doar că făceau un zgomot absolut oribil. Şi era ca picătura chinezească : era acelaşi zgomot la intervale regulate. Pentru că, bineînţeles, ea nu stătea într-un loc, nu, ea se tot plimba. Iar un profesor nu se plimbă cum te plimbi tu ca student când dai foaia . Nu, el se plimbă agale, legănat. Doamne, atât de enervant !. Şi da, îmi venea să-i zic : MAI STAI FEMEIE LA LOCUL TĂU, SĂ MĂ POT CONCENTRA (nu că ştiam prea multe la examen, dar măcar să nu am parte de poluare fonică). Pe bune, ar fi fost mult mai puţin stresant s-o văd cu o puşcă cu lunetă în mână şi să stau sub ameninţarea că dacă mişc voi fi împuşcat pe loc, fără avertisment. Eu unul m-aş fi simțit mult mai bine.

Şi m-am tot întrebat de mai multe ori care e faza cu tocurile supraveghetoarelor. Eu gândesc că ar fi avantajate dacă nu ar avea tocuri. Adică ar putea să surprindă elevii ori studenţii copiind mult mai uşor, pentru că aceştia nu ar fi avertizaţi de zgomotul acelor tocuri si ar fi luaţi prin surprindere. Mai ales dacă tu ca student eşti in faţă iar profa e undeva prin spate, deci tu n-o poţi vedea.

Pe de altă parte mă gândesc ca or face-o intenţionat, să se știe că sunt în sală. Adică pentru a-și face simţită prezenţa nu e de ajuns doar sa fii VĂZUT, ci și AUZIT. Şi îmi amintesc de profa mea de la liceul Caragiale, unde am facut practica pedagogică. Ea avea tocuri d-alea CUI. Si când se plimba prin sală se auzea. Si se auzea rău de tot. Şi chiar mi-am dorit s-o intreb la un moment dat care e faza, dar mi-a fost rușine. Am zis că-mi risc degeaba nota.

Sau poate asta se doreşte : stresarea elevului / studentului pentru ca el să ia o notă cât mai mică. Ţin minte că şi la bac a fost aceeaşi treabă : când veneau « şefii » comisiei se auzea. Motivul era simplu : vicepreședinta avea nişte tocuri de se auzeau dintr-un capat în celălalt al holului.
Şi apropo, aici vina o au şi instituţiile de învătământ. Da fraţilor, puteţi pune ceva prin sălile alea să nu se audă. Nu covoare persane, dar nişte zdrenţe acolo, să nu mai fie poluare fonică, tot puteţi pune.
Ştiu, vin « sanitarii », care susţin că nu e sănătos să ai covor, că se îmbibă cu microbi, praf, etc. Iar « bietele » femei de servici ar trebui să dea cu aspiratorul mai des. Şi cine ştie, să mai şi dea şi cu ceva soluţii de covoare. Aoleu, ce chin !
Iar ultima chestie pe care o zic e din cealaltă facultatea a mea, cea de sociologie. Da, acolo spun răspicat că n-am intalnit această problemă. Şi asta nu pentru că profele ar fi fost mai puţin feminine.
Nu, dacă nu porţi toc de 10 cm nu înseamnă că nu ești femeie. Şi uimitor, profele tinere veneau şi in pantofi sport. Uau, ar fi trebuit date afară zic. Ruşine să le fie. A, şi mai e vorba şi de podea : nu era aşa răsunătoare. În partea cealaltă zici că e facută intenţionat pentru a răsuna. Parcă facultatea mea (particulară) îşi doreşte dinadins stresarea propriilor studenţi. Poate-poate pică examenul și vor fi nevoiţi apoi să plătească restanţa.

Salutări BLOGOSFERICE tuturor cititorilor acestui blog !

Un comentariu

  1. da..poluare fonica ce mai??!
    si pe langa ..te mai si streseaza…adevarul e ca e destul de dificil sa cauti in coputeras informatii si in acelasi timp cineva sa bata asemeni unui ciocan cuie ici si colo…naspa tare, ce sa mai zic..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s