Guest –post – Devianti si deviante

Articol aparut ca guest-post pe blogul Ligiei Muresan 🙂

Salutare la toata lumea. Emil Calinescu ma numesc, din Sud-Est Bucuresti. Nascut in Slatina, crescut si educat in Pantelimon. Si in blogosfera din 2008. Pot fi gasit, injurat, criticat ori chiar laudat (asta daca chiar ati innebunit de tot) la adresa : https://emilstudentulminune.wordpress.com/ .

Inainte sa trec direct la subiect,  mentionez ca am dat intentionat acest articol Ligiei. De ce ? Pentru ca e singura bloggerita-devianta pe care o cunosc. Deci a fi devianta si a avea blog e in sine un act deviant .

Si acum sa trecem la subiect. Asadar, ce este acela un deviant ? Pai in intelesul comun, deviantul este acela care se abate de la reguli. Asta probabil ca stie toata lumea. In limbajul meu, adoptat de multi din facultate, deviantii sunt cei de la masterul de devianta, fie ca e vorba de absolventi sau de cei care inca il frecventeaza.

Dar sa va zic de unde a pornit acest apelativ. Pai dupa cum am mai zis, mie nu-mi place sa zic oamenilor pe nume. De ce as striga o persoana pe numele ei real, fie el si cu diminutiv ? Daca te cheama Ligia, ca pe autoarea acestui blog, de ce te-as striga LIGIA ? Ce farmec are ? Adica toata lumea te striga Ligia, familie, prieteni, colegi, eu de ce mi-as dori sa fiu ca ei ? Asa ca ma descurcam cum puteam : blondo/bruneto/roscato/sateno (suna naspa sateno, de obicei, in functie de nuanta, ziceam ori blondo, ori bruneto) ; olteanco/moldoveanco/ardeleanco (bucurestenii erau discriminati, lor nu le ziceam asa) ; inteligento/genialo/magnifico/minunato etc. Trebuia sa gasesc un apelativ. Si am tinut-o cu din astea vreo 3 ani de zile. Cam cat a durat facultatea. Bineinteles ca le mai alternam, mai bagam un SOCIOLOAGO, mai bagam un CE FACI DOMNISOARA ? , totul pentru evita sa folosesc numele real. Repet, e lipsit de personalitate sa strigi o persoana pe numele real. Sau e politete rece : fac asta cu persoanele pe care nu le cunosc, profesorilor, oamenilor mai in varsta etc.

Dar sa revenim in frumoasa facultate. Vine masterul. Eu ma inscriu la 2 : devianta si sondaje. Datorita valorii mele arhi-cunoscute, intru la ambele. La buget. Si bineinteles sunt pus sa aleg. Intreb pe aproape toata lumea ce sa aleg. Intr-un final decid : deviez de la devianta si raman la sondaje. Toata lumea imi daduse fel si fel de argumente. Pana la urma am ascultat narcisismul : la sondaje eram locul 7, la devianta locul 32. Am preferat locul 7…

Si d-atunci inainte tuturor colegilor de la acel master le ziceam DEVIANTULE/DEVIANTO ! Mai era un master « special », si anume Studii de Securitate (prescurtat SS). Alora le ziceam SECURISTI. Si acest termen avea conotatie negativa. Intreb la un moment dat un coleg de la acest master : MAI E VREUN SECURIST P-AICI ?, la care el raspunde : E PLIN DE EI… Eu totusi ma refeream la altceva…

Revin la devianti. Pe toti si pe toate ii « gratulam » cu acest apelativ. Majoritatea se amuzau, cativa luau in serios. O tipa chiar s-a enervat. E clar ca-i lipsea orice urma de simt al umorului. Sau poate avea doar ceva cu mine. Faza a fost asa: eram eu cu un coleg de la sondaje afara in curte; in acelasi timp iese tipa asta. Stau un pic de vorba cu ea. Apoi iese si profesorul Chelcea, care avusese curs la ambele mastere(sondaje si devianta). Il intreb eu de note. La noi notele erau gata. La devianta inca nu. Tipa cealalta era nemultumita. La care eu : voi sunteti devianti, mai trebuie sa asteptati :)). N-a parut foarte multumita de raspunsul meu. A vrut sa pareze cu : DA SI TU AI DAT LA DEVIANTA, DACA RAMANEAI ACU’ CE-AI MAI FI ZIS ? Raspunsul meu a fost insa promt : EU SUNT DEVIANT DIN NASTERE ; NU TREBUIE SA ALERG DOI ANI SA PRIMESC DIPLOMA DE DEVIANT ! Tipa a tacut. Nu era deloc fericita de ce a auzit.

Altfel colegele de la devianta mi se pareau cu simtul umorului. Chiar mi se parea ca la masterul ala majoritatea erau asa. Si nu doar la seria mea. Din toate seriile. Si culmea, din actualii masteranzi pe care-i mai stiu si io, majoritatea sunt devianti. Am magnet la devianti ceva de speriat. Cand am fost pus sa aleg intre cele doua mastere, un argument puternic pentru devianta erau colegii. Stiam 3 sferturi din master, si cu aproape toti ma intelegeam bine. Narcisismul din mine a invins insa latura sociala :)) .

Si o ultima faza cu devianti s-a petrecut tot la master. M-am intalnit cu vreo 2 deviante. Nu mai stiu cu ce treaba(sa le dau o carte parca). Si apoi ma duc eu sus la colegii mei. Ma intreaba o colega : UNDE AI FOST ? Eu calm : m-am intalnit cu 2 deviante ! Tipa(blonda de felul ei, nu zic cine e, ca daca vede se supara) foarte mirata : DEVIANTE ?CE-S ALEA DEVIANTE ? Ii explic eu cum sta treaba, la care ea razand : CREDEAM CA-S CURSURI DEVIANTE, DAR MA INTREBAM CUM TE POTI INTALNI CU NISTE CURSURI… Greu cu blondele…

Si poate apelativul asta era spus cu regret : puteam fi si eu deviant. Dar, cum a zis si domnul profesor Banciu : AI DEVIAT LA DOMNU’ CHELCEA(cu suparare si apasand pe ultimul cuvant).

Gata, acum deviez de pe acest blog si urez salutari OLTENESTI(ca pe langa calitatea de devianta, autoarea mai e si OLTEANCA) si BLONDE(si e si blonda, desi uneori se vopseste si incearca sa ne pacaleasca) tuturor !

Ps : Mentiune speciala pentru domnul Trif , singurul sociolog care a absolvit ambele mastere « speciale » . Astfel, el este si deviant si securist.

Fatala combinatie !

2 comentarii

  1. m-am amuzat teribil! si cred ca m-as fi amuzat si mai teribil sa fac parte din grupul celor „devianti”:oricum asa m-am simtit de cand ma situ..o devianta..pentru ca eram destul de incapatanata.Acum sunt si mai si..:))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s