Surse de energie alternative: Panouri fotovoltaice, turbine eoliene

Sursele alternative de energie electrica, desi investitia initiala necesita un buget ridicat, sunt viitorul. Utilizarea de panouri fotovoltaice sau turbine eoliene pentru generarea de energie electrica aduc valoare adaugata atat pentru mediu cat si pentru buget, pe termen lung, din punct de vedere material.

Panouri Fotovoltaice

Putem vorbi despre panouri fotovoltaice, cunoscute pentru capacitatea lor de captare si transformare a energiei solare în electricitate si despre panouri solare folosite pentru încãlzirea apei. Fiecare tip necesitã o investitie initialã care diferã în functie de capacitatea lor, de calitatea materialelor din care sunt realizate si de firma producãtoare. Fiabilitatea a fost demonstratã în timp, ele având o duratã de viatã suficient de mare, în conditiile în care întretinerea lor se apropie, din punct de vedere financiar, de zero. Oricât ar pãrea de fragile, producãtorii oferã pentru celulele fotovoltaice garantie de pânã la 30 de ani. Aceste sisteme se amortizeazã în maximum 4 ani, deoarece, dupã montarea lor, cheltuielile pentru energie în anumite luni ale anului (vorbim aici strict de aceastã parte a Europei, cu o climã temperat continentalã) sunt aproape inexistente.
Tehnologia de generare a energiei fotovoltaice utilizeazã, ca element de bazã, celulele semiconductoare numite uneori si wafers. Principiul constã în generarea curentului electric între doi electrozi atasati la un sistem solid sau lichid, sub directa actiune a luminii solare. Pânã de curând, aproape toate celulele fotovoltaice erau realizate din siliciu de diferite tipuri, cu un randament cuprins între 7 ºi 18%. Pentru a produce curent electric, se cupleazã între 36 si 72 de asemenea celule. Practic, toate dispozitivele fotovoltaice încorporeazã semiconductori de-a lungul cãrora luminozitatea solarã este transformatã în energie electricã. Puterea diferã în functie de dimensiunile modului în care sunt asamblate celulele semiconductoare, dar si de intensitatea luminii solare.
Probabil acum vã puneti întrebarea: ce se întâmplã cu panoul fotovoltaic atunci când nu mai este soare, caz întâlnit noaptea si, ocazional, pe timp noros ori… în timpul a câte unei eclipse. Bineînteles cã cei care au conceput aceste sisteme au avut grijã sã punã la punct si acest aspect. Asadar, sistemul poate avea în componenta lui o baterie care sã stocheze suficientã energie pentru a „supravietui” chiar si unei nopti lungi de iarnã, în conditii de mediu favorabile, o parte din cantitatea de energie este consumatã, iar surplusul este stocat în baterii, fiind apoi consumat în timpul noptii sau pe vreme nefavorabilã (reprezentatã cel mai adesea de înnorãrile accentuate, care pot sã tinã si câteva zile consecutiv). Totusi, dacã existã pericolul unui consum peste asteptãri, un generator care functioneazã cu motorinã sau cu gaz va asigura electricitatea necesarã si, simultan, va reîncãrca bateria, în zone cu vânturi puternice, poate fi folosit si un convertor de energie eolianã la o scarã mai micã, pentru cã, în mod sigur, nu aveti nevoie de unul industrial.

Turbine Eoliene

Turbinele eoliene sunt actionate de puterea vantului care pune in miscare palele ce se afla pe un ax ce actioneaza un generator electric. Curentul electric obtinut este fie transmis spre inmagazinare in baterii si folosit apoi cu ajutorul unui invertor DC-AC, in cazul turbinelor de mica capacitate, fie livrat direct retelei de curent alternativ (AC) spre distribuitori.
Pentru un frigider, un televizor, o antena satelit, un CD-player si patru becuri ecologice de 11W care sa functioneze intre doua si zece ore pe zi, intreaga saptamana, investitia intr-un sistem alternativ de producere a energieie electrice se poate realiza si cu 7.000 de euro. Cu acesti bani se cumpara o turbina eoliana care poate da randament in conditii de vant continuu la 12m/s timp de 4 ore pe zi, 10 acumulatori si un dispozitiv care fac conversia curentului continuu (DC) in curent alternativ (AC) si asigura astfel o calitate a frecventei la 50Hz.
Pe masura ce creste consumul, si investitia este mai costisitoare, deoarece o singura sursa alternativa nu mai este suficienta, aceasta trebuind sa fie suplinita cu panouri fotovoltaice.
Specialistii in domeniu recomanda investitia doar in turbine eoliene numai daca locatia este situata pe litoralul Marii Negre sau in varful muntelui, cu conditia obligatorie ca nici consumul sa nu fie ridicat. Principalul argument este acela ca vantul este sporadic, iar vitezele pot varia foarte mult de la o zi la alta sau chiar de la o ora la alta. In aceste conditii, eficacitatea sistemului poate fi afectata. Inainte de achizitionarea un sistem de energie alternativa este recomandata inlocuirea tuturor consumatorilor traditionali cu altii, identici, dar mult mai eficienti din punct de vedere al consumului de energie.

Reclame

4 comentarii

  1. Comercializăm si montăm Sisteme Alternative pentru producţia de energie electrică si termică a locuinţei dvs, case de vacanţă, cabane, stâne, sere, pensiuni turistice, mânăstiri, ori alte imobile neelectrificate, Kit-uri Solare pentru Rulote, Caravane ori remorci apicole.
    Turbine Eoliene, Panouri Fotovoltaice, Micro Hidro Turbine, Panouri Solar-Termice, Panouri Radiante, UPS-uri.Generatoare 3kw. http://www.AlternativePureEnergy.ro Energie Alternativa fara Facturi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s