De ce nu-mi plac MAJORITATEA credinciosilor (2) – Manifest contra fariseilor.

Salutare din nou,

Am pornit prin a ma lua de fanatici. Si am promis si o continuare. Iat-o.

Asadar, cum ne dam seama ca un om e FARISEU (si tot din punct de vedere religios ma refer):

1. Cel mai important: el NU crede. Sau daca el crede, are o credinta ciudata si ambigua. Nu are argumentele unui fanatic, dar tinde sa se comporte ca ei. Ii considera un exemplu, un model, asa da, deci ii va copia. Si ca de obicei, „copia n-are valoare”.
Ce face el de fapt? Pai …

2. Se lauda ca tine posturile, dar n-o face. Cand iese in oras nu „pacatuieste”, dar acasa are frigiderul plin de pacate. Ce e treaba noastra ce face el acasa, nu? Pai este, pentru ca el ne indeamna sa nu facem ce face el.

3. Se duce la biserica, isi face zeci de cruci, la inceput nu-i ies, apoi ii ies din ce in ce mai mult, sta acolo, eventual se mai si intretine cu preotul. Si face asta constant, uneori intrecandu-l pe fanatic. Totul ostentativ, in vazul tuturor. Nu e important de ce le face… El trebuie sa fie vazut la biserica.

4. Face TOATE chestiile de ochii lumii. „Nu muncesc de sarbatoare, ca ma vede lumea” ; „Trebuie sa merg la Biserica, altfel cine stie ce-or zice ceilalti/celelalte despre mine”. Chestiile astea sunt auzite de multe ori la tara, dar le intalnim si la oras. In multe privinte, mediul rural s-a mutat in urban, nu? Ca sa nu mai zic de satele devenite peste noapte orase. Credeti ca s-a schimbat ceva? Nu, absolut nimic!

5. Mergem sa luam lumina, ca asa „e bine”. Ce rol are acea lumina nici ei nu stiu. Aduce bine oricum. Si in fond, ce te costa? Mai faci miscare pana la Biserica, nu? Biserica oricum nu te indeamna de rau, deci de ce s-o eviti?
Problema e ca acesti oameni asa isi si educa proprii copii in majoritatea cazurilor.

6. Folosesc celebrele formule de salut „Hristos a inviat” ori „Hristos s-a inaltat” fara sa fie convinsi ca trebuie s-o faca. „Asa se zice” e argumentul lor suprem.

7. Se iau de „atei”, uneori mai rau ca fanaticii. E adevarat, nu sunt coerenti, nu folosesc tot timpul aceleasi argumente. Asta pentru ca nu cred in ele.

Acum, spun clar: pe unii farisei ii inteleg. Asta le e meseria. Si ma gandesc la politicieni. Ei trebuie sa fie religiosi pentru ca asa e poporul. Ei joaca un rol. Sunt la fel de falsi ca atunci cand promit salarii, pensii ori cine stie ce beneficii. Sunt politicieni. Nu sunt de acord cu ei, nu incurajez minciuna, dar ii pot intelege. Niste farisei printre farisei….

Problema e atunci cand acel om nu are un interes bine conturat. Unul se da credincios pentru ca are pe moment o gagica credicinoasa. Daca se va cupla/insura cu o atee, in mod sigur va ajunge fanatic anti-religios.

De fapt, diferenta efectiva de comportament intre fanatic si fariseu nu prea e. Poate doar ca fariseul are un comportament care se vede de la o posta ca e fals. Falsitatea se vede unoeir. Nu tot timpul din pacate… Si deranjeaza. Iar daca cunosc acea persoana, ma deranjeaza cu atat mai mult.

Exista si varianta intermediara, la fel de ne-preferabila: el e oarecum credincios si regreta ca nu e mai credincios. Si fiind pus sa aleaga una din tabere, o alege pe cea a credinciosilor. Pentru ca e dezirabila. Si se comporta exact cum am descris mai sus. El nu stie de ce crede, dar e bine sa creada. Nu stie de ce merge la Biserica, dar de ce nu? Nu e sigur ca a inviat Iisus, dar daca a inviat pe bune si el nu s-a dus niciodata la inviere? Riscurile sunt prea mari…

Pe bune: fanaticul si fariseul pot fi confundati in multe cazuri. Uneori un fanatic poate fi considerat fariseu („too good to be light”) si lumea nu-l crede, pe de alta alta un fariseu se poate preface atat de bine incat lumea sa creada ca e pe bune credincios. Si din cauza asta am ceva cu ei in egala masura.

Ce prefer totusi intre fanatic si fariseu? Pai fanaticul macar e sincer … Din pacate, cum am zis si mai sus, e cam dificila distinctia dintre ei. Desi sincer prefer omul religios, care tine religia pentru el, care accepta faptul ca sunt si altii pe lumea asta. Si alte religii, si unii atei. A da, si prefer ateii. Ei sunt mai logici si mai rationali in 99% din cazuri 🙂

Salutari ATEE tuturor!

Anunțuri

3 comentarii

 1. de obicei oamenii de genul acesta doresc foarte mult sa-i convinga pe ceilalti de un adevar de care nici ei nu sunt convinsi. de fapt la nivel psihologic considera ca se vor convinge pe ei insisi daca vor convinge pe altii. 🙂
  si in general oamenii de genul acesta sunt de fapt oameni foarte slabi din pct de vedere psihic. Imaturi. „ce zice lumea daca nu fac sau daca fac aia..” Au atata nevoie de aprecierea si confirmarea celorlalti incat nu si traiesc viata decat prin ochii celorlalti…in fine subiectul e larg si mult prea plin de profunzime..

 2. Da, sunt multi in aceasta categorie. Dar parca „religiosii” sunt cei mai evidenti.

  Da, sunt multi conformisti. Multi care fac doar ce cred ca e bine. Dar la religie se cere si ceva credinta. Altfel, faptul ca te imbraci in albastru ca baiat si roz ca fata e neimportant. In fond, e alegerea ta.

  Dar sa te dai credincios cand nu crezi mi se pare gretos 🙂

  Altfel, intr-adevar: nu e mare diferenta 🙂

 3. Chiar si Hristos s-a luat de ei, vor exista cata iarba si frunza, atat timp cat va exista o anumita religie, pentru ca in toate religiile exista fatarnici si farisei. Important e sa se trezeasca si sa vrea sa o faca,!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s