Guest-post – Clasamente si topuri blogosferice ..

Publicat ca GUEST pe blogul Alexandrei Iepuras !

Salutare din nou din deplasare. Emil Calinescu sunt, student , doctorand si blogger. Pentru ultimul defect responsabil este https://emilstudentulminune.wordpress.com/ , loc unde puteti intra pentru a ma critica/injura ori chiar lauda. Ii multumesc frumoasei proprietare a acestui blog pentru gazduire.

Vreau sa abordez o tema « controversata » : clasamentele. Fie ca vorbim de Zelist, fie vorbim de celebrul Google Page Rank, orice clasament starneste controversele sale. Despre Google am scris deja, si se pare ca pe jumatate s-a adeverit ce am sustinut eu.
Dar sa discutam intai despre NECESITATEA unor clasamente si clasificari :
1. Oricat de mult sau de putin te-ar interesa un clasament strict cantitativ, acesta are importanta sa. Tu pierzi niste timp(mult sau putin) scriind pe blog, este important sa stii cati oameni te citesc, nu ? Partea calitativa e importanta, nu putem nega asta. Dar oare partea cantitativa sa nu conteze deloc ?
2. Un clasament national e oricand preferabil unuia international. E clar : ai blog in limba romana, esti limitat. Nu e acelasi lucru cu a scrie un blog in engleza, blog ce poate fi citit absolut peste tot. Asa ca acei indicatori gen Google Page Rank trebuie vazuti din aceasta perspectiva.
3. S-a simtit si se simte nevoia unui clasament specific blogosferei. Da, blogosfera are caracteristicile ei, nu putem compara un site precum GSP-ul cu un blog sportiv. A le baga in aceeasi oala este o eroare din start. Da, sa zicem ca putem compara blogul lui Tolontan cu blogul unui « anonim ». Asta e o comparatie mai aproape de adevar, desi Tolontan nu e citit ca « anonim », ci ca « gazetar ».
4. Multa lume, ca sa ascunda locul real, prefera sa spuna superior NU MA INTERESEAZA. Si cu asta scapa. Altii, « ca sa nu legitimeze mizeriile astea », prefera sa nu apara in ele. De ce ? Probabil pentru ca nu primesc nimic de la acele clasamente.  Altii, la inceput de drum, considera rusinos locul lor. De multe ori se inscriu in alde Zelist si se apuca sa afiseze locul abia cand il considera unul multumitor. Pentru unii insa « multumitor » e doar locul 1, pentru ca, nu-i asa, « de ce m-as lauda cu locul 100 ? » .
Legat de Google, tocmai a fost o re-actualizare. Page Rank am tot 3, cat aveam si inainte. Asta ca sa contrazic opiniile conform carora LINK-EXCHANGE-URILE ori PRELUARILE (« articol duplicat ») ar duce la un Page Rank 0. Astea sunt doar mituri.
Acum cateva cuvinte despre un clasament IDEAL :
1. Ar trebui un clasament unde sa fie inclusi AUTOMAT toti bloggerii romani. Toti care scriu IN ROMANESTE, pentru ca cei ce scriu in engleza au din start un avantaj. Nu stiu tehnic si legal cum se poate face, pentru ca un blogger poate considera ca nu ii face bine imaginii sale aparitia intr-un astfel de clasament. Si se poate ajunge in instanta.
2. Ar trebui niste criterii CLARE si TRANSPARENTE cu privire la calculul locului. Sa stie toata lumea, nu sa fie chestii top-secret, stiute doar de « specialisti ».
3. Ar trebui ca acel clasament sa poata fi sortat in functie de categorii : blog de filme, blog de cultura, blog colectiv. Cam ca la RoBlogFest. Categoriile au relevanta lor : un blog colectiv va avea tot timpul mai multe articole, deci posibil mai multi vizitatori, deci un loc superior. Hai sa vedem REAL cum stam ca bloggeri. Eu, ca blogger INDIVIDUAL, cu BLOG PERSONAL, sunt pe locul cutare PRINTRE AI MEI.
Doar asa si numai asa locurile vor avea relevanta. In momentul de fata in Zelist sunt locul 106. Le tot zic prietenilor mei, mai mult sau mai putin in gluma: PANA LA SFARSITUL LUMII TREBUIE SA AJUNG LIDER. Joi 20 decembrie se va actualiza clasamentul, iar dupa o zi, pe 21, conform poporului prieten Mayas, va veni sfarsitul lumii. Ca sa mor fericit trebuie sa fiu lider, nu ?
Legat de refuzul unor oameni de a fi prezenti in clasamente, lucrurile sunt simple : mai bine te lauzi cu niste cifre in neant decat cu un loc obiectiv si dinainte stiut. Tu, mare blogger, cu 10 ani vechime in bloggosfera, refuzi cu greu faptul ca esti intrecut de unul cu 2 ani vechime. Daca se intampla asta, preferi sa maschezi asta. E mai comod, mai usor si iti aduce beneficii mai mari.
Eu unul spun despre aceste clasamente ce spun si despre alde RoBlogFest : un rau necesar. Sunt departe de a fi perfecte, dar altele n-avem. Neavand altele, trebuie sa ne uitam la astea, asa cum sunt.
Salutari DE TOP tuturor !
Ps : Un mare repros care se aduce ZELIST este ca incurajeaza link-exchange-ul (cu cat esti in mai multe blogroll-uri, cu atat esti mai sus). Lucru total de ne-acceptat : cum domne, io mare smecher in blogosfera, sa cer link-exchange ? Sa FAC eu link-exchange ? Mai bine pun un banner care-mi aduce lovele… Si mult mai bine ma apuc si injur Zelistul decat sa fac link-exchange !

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s