Guest-post MINUNAT – Olteni vs basci!

Publicat ca GUEST-POST la DIANA!

Salutare din nou din deplasare ! Emil Calinescu ma numesc, student, doctorand, blogger (in ce ordine vreti). In ultima calitate pot fi gasit la adresa : https://emilstudentulminune.wordpress.com/. Multumesc colegei mele de blogging pentru gazduire (scriu in deplasare, dar scriu totusi in Oltenia, deci e ca acasa).
Ideea articolului mi-a venit aseara, in urma discutiei cu autoarea blogului. Aceasta imi sugerase sa scriu ceva despre « Mandria de a fi oltean », iar eu ii spusesem ca am facut-o deja. Si cum se apropie finala Europa League, hai sa facem o mica, dar mica de tot, comparatie intre Basci si Olteni.
Asadar :
1. Oltenii nu au limba separata, ci au dialect. Ei vorbesc CORECT limba romana, cu un timp pe care altii, din pudism, refuza sa-l foloseasca.
2. Oltenii nu si-au dorit niciodata independenta fata de restul tarii. Dimpotriva, se spune ca oltenii ar fi cei mai mandrii de originile lor. Cineva plecat p-afara imi zicea ca are colegi olteni si moldoveni : ultimii spun cu jumatate de gura ca ar fi din Romania, in timp ce oltenii poarta tricoul nationalei Romaniei, nemafiind nevoie sa fie intrebati din ce tara sunt.
3. Oltenii nu urasc capitala tarii precum bascii. In afara de suporterii Craiovei, Pandurilor, si nici aia toti, majoritatea oltenilor ar da orice sa ajunga fizic in capitala. Sa munceasca, sa studieze, sa faca ceva, orice. Lucrul acesta e vizibil in Bucuresti, unde este plin de olteni. De altfel e o expresie cu celebra caruta din Caracal : s-o fi rasturnat ea la Caracal, dar toti cei care erau in ea s-au dus cum au putut prin Capitala.
4. Femeile oltencelor nu au numele unei chestii de se pune pe cap (basca). Ele se numesc atat de frumos : OLTENCE. Legat de asta, pe vremuri prin ziare erau reclame cu fete din alea frumoasa, pentru care trebuia sa suni la celebrele numere de telefon cu 89. Majoritatea anunturilor contineau sintagma : OLTENCE FIERBINTI ! Suna atat de natural incat unii folosesc si acum termenul.
5. Oltenii si oltencele « isi strica » mai usor sangele decat bascii. Acestia din urma, in majoritatea cazurilor, se casatoresc doar cu « d-ai lor »(sau d-ale lor). Oltenii si mai ales oltencele nu fac discriminari din acest punct de vedere.
6. Bascii au mai multe echipe de fotbal, cea mai importanta fiind Atletic Bilbao. Despre olteni se zice ca ar avea o singura echipa de fotbal, care momentan e desfiintata.
7. Echipa de fotbal a Olteniei nu este alcatuita exclusiv din olteni precum cea din Bilbao. Pe langa faptul ca sunt acceptati si « bucuresteni », la Craiova au mai jucat, de-a lungul timpului, jucatori din : Brazilia, Argentina, Camerun, Australia (fusese la un moment dat « crescatorie de canguri »), Serbia, Coasta de Fildes. La Bilbao doar d-ai zonei, singurul « strain », care a fost repede dat afara pentru ca era constant amenintat cu moartea, a fost Lizarazu(altfel, fotbalist foarte bun).
Scopul echipei din Bilbao este promovarea locului, scopul celorlalte echipe este sa castige. Diferenta de atitudine.
8. Bilbao are mai multe titluri decat Craiova.
9. Craiova a ajuns in 83 in semifinalele Cupei Uefa, Bilbao va juca finala in 2012 CHIAR LA BUCURESTI.
10. Daca vreun basc ar citi acest articol, s-ar enerva. DUPA ce il vor lectura oltenii, vor rade si ma vor lauda !

Asa ca tuturor cititorilor acestui blog sincere salutari MINUNATE si OLTENESTI ! Si mancati praz, e foarte sanatos 😀 !

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s