Guest-post – Urmeaza statia … OBOR?!

Publicat ca guest-post la Cris-Marry !

Salutare din nou,

Emil Calinescu ma numesc, student, doctorand si blogger. Pentru ultima calitate este responsabil CEL MAI MINUNAT BLOG . Pe langa cele 3 calitati, mai am una : capitalist (locuitor al frumoasei noastre capitale).

Si legat de acest ultim aspect doresc sa scriu. Asadar, Bucurestiul este in febra marii finale de Europa League pe care o va gazdui maine. Printre multele pregatiri, aflu eu de una care ma incanta : s-au schimbat denumirile unor statii de metrou. E de discutat cat de fericita a fost alegerea edililor, dar ideea de baza e una laudabila. In teorie e bine, in practica insa…

Ma urc eu ieri in metrou, cu speranta ca de la statia Fernando Llorente voi merge la Gheorghe Hagi, Ion Parcalab apoi la Nicolae Dobrin. Cobor eu in statie si abia vad un afis mic care sa ma anunte de denumire. Compostez cartela mea, si cobor sa iau trenul. Acolo in continuare afisele vechi. Nici urma de fotbalist spaniol(inca-n viata, ce-i drept), ci doar o amarata de « Piata Iancului ». Ma urc insa in tren, cu speranta ca macar auditiv s-a schimbat ceva. Si se face anuntul: Urmeaza statia … Obor?! Trist…

Si mai sunt chestii criticabile la aceasta initiativa:

1. Ideea de a pune numele unor oameni in viata mi se pare ciudata. Hagi traieste, Rica Raducanu (Dristor) traieste, la fel si cei 2 fotbalisti de la finaliste. Nu se gaseau niste simboluri decedate, atat la cele 2 finaliste (Vicente Calderon la Atletico Madrid de exemplu), cat si in randul fotbalistilor romani ? Adica Parcalab si Dobrin e ok, nu puteam cauta printre simbolurile decedate ale Stelei, respectiv ale Rapidului ? MI se pare extrem de ciudat sa pui numele unor oameni in viata.

2. Legat de acest lucru, ne dam seama ce denumiri au totusi aceste statii. Inca mai avem statia de metrou PIATA MUNCII, desi locul se cheama acum Piata Hurmuzachi. Ok, munca nu e ceva rusinos, dar denumirea de PIATA MUNCII suna comunist. Sa nu mai zic de Piata Iancului, care ar necesita si ea o schimbare. Daca s-ar fi pus numele unor personalitati, gen Vicente Calderon si mai stiu eu cine de la basci, pe bune ca le-am fi putut pastra. Adica faptul ca in 2012 am organizat finala Europa League e un lucru cu care ne putem mandri si peste 10 ani, si peste 20, si peste 50. Parerea mea.

3. De ce doar statiile de metrou au fost redenumite ? Se presupune ca suporterii vin doar cu metroul ? RATB-ul  nu e o solutie ?

4. Revin la denumiri : statia de metrou Stefan cel Mare poate ar merita numele unui fotbalist al lui Dinamo. Oricum, in limbajul comun, multa lume spune COBOR LA DINAMO. SI eu ma numar printre ei. Deci de ce nu ? Un Parcalab, un Florea Dumitrache… Pe bune, sunt multi care ar merita onoarea asta. La Crangasi la fel. Un rapidist sa poarte numele acelei statii n-ar fi ceva dramatic. Dimpotriva.

In final, ma bucur ca a noastra capitala organizeaza un eveniment de o asa mare importanta. Ma bucur de asemenea ca organizatorii sunt atenti la toate detaliile. Pacat insa ca o initiativa altfel laudabila nu este pusa cu adevarat bine in aplicare. Meritam sa ramanem cu mai mult de la aceasta finala, nu doar cu un morman de gunoaie si cu amintiri. Parerea mea.

Salutari MICROBISTE tuturor !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s