Alegeri locale 2012 – observatii legislative

Salutare din nou,

Am promis ca in aceasta campanie electorala voi fi activ. Activ pe blog, daca altfel nu pot…Da, voi analiza AICI toti candidatii la Primaria Capitalei si voi arunca un ochi si pe lupta de la sectoare. De asemenea, voi vedea si ce se intampla prin alte cateva localitati importante din Romania.

Pana sa vorbesc insa de candidati, sa vedem cum stam legislativ. Pentru ca, din punctul meu de vedere, legislatia actuala va stabili in mare masura castigatorii.

Inainte insa de asta, 2 cuvinte despre sistemele de vot. Cine stie cat de cat cum sta treaba cunoaste faptul ca in doctrina nu se foloseste sintagma SISTEM UNINOMINAL, ci este folosita SISTEM MAJORITAR. Care sistem poate fi intr-un singur tur(cum era pana acum la primarii si cum este inca la presedentie) sau in 2 tururi. Ideea e simpla: candideaza niste oameni si primul castiga. Primul in urma unui singur tur ori in urma a 2 tururi (sau mai multe; exista sisteme de vot cu numar de tururi nelimitat, cum se intampla de exemplu la alegerea papei, cand de fiecare data este eliminat ultimul clasat).

Pe langa „sistemele majoritare” mai sunt cele PROPORTIONALE. Ideea lor este „mai complicata”: procentele din alegeri trebuie sa fie reflectate in numarul mandatelor castigate. In general se folosesc liste de vot(care pot fi rigide sau nu) si intra atatia oameni de pe lista cat indica procentul. Pare mai complicat, in fapt este destul de simplu.

La noi, in acest moment, avem 2 sisteme de vot diferite(vorbind STRICT de alegerile locale):
-primarul (ca si Presedintele de CJ) este votat pe baza unui sistem de vot majoritar intr-un singur tur;
-consilierii sunt votati pe baza unui sistem de vot proportional, cu prag electoral.

Dupa parerea mea este o mare eroare „renuntarea” la turul al II-lea. Marii avantajati sunt de fapt PRIMARII IN FUNCTIE. Legat de asta, multi sunt de parere ca in Bucuresti de exemplu nu se va schimba NICIUN PRIMAR(si eu sunt de aceeasi parere), iar conform unor estimari din presa in jur de 70% din alesii locali vor fi realesi. Oare asta ne dorim? Stim ca partidele isi doresc asta, suntem convinsi ca acesti alesi au facut presiuni pentru modificarea legii in acest sens. Dar oare noua cetatenilor ne convine?

Legat de asta, sa vedem cum am stat pana acum. Nu d-alta, dar nitica istorie nu strica. Si incepem din 1992, primele alegeri locale dupa 89. P-atunci era un majoritar in 2 tururi pentru primari si un majoritar (Dar cu prag mai mic) pentru consilieri. Si inca un aspect: campania electorala dura 45 de zile(respectiv 60 pentru alegerile GENERALE).

Prima mare modificare a fost in anul 2000, cand s-a marit pragul electoral la 5%, s-a introdus prag electoral mai mare pentru aliante si pe langa asta s-a redus perioada campaniei electorale la 30 de zile(aceeasi si pentru alegerile generale). De ce s-a egalizat aceasta perioada nu-mi explic. Daca tot s-a redus, putea sa se reduca cu 15 zile pentru ambele, astfel cea pentru generale sa fie totusi de 45 de zile.

Un alt lucru „interzis” acum este „schimbarea din mers” a candidatilor. Putini isi mai amintesc, dar in anul 2000 PD-ul nu incepuse campania cu candidatul Traian Basescu. El a intrat ulterior in lupta. Acum trebuie anuntati candidatii cu 1 saptamana si ceva inainte de inceperea campaniei, daca se intampla ceva cu un candidat(poate vrea sa renunte, poate sta prost in sondaj, poate Doamne-Fereste MOARE) partidul acestuia nu mai poate face nimic. Dar ABSOLUT NIMIC!

In 2008 s-a introdus pentru prima oara alegerea prin vot a Presedintilor de Consilii Judetene. Si aceasta alegere s-a facut prin vot majoritar … intr-un singur tur. S-a ajuns la situatii aberante, in care Primarul primise mai multe voturi decat Presedintele CJ(la Sibiu s-a intamplat). Acum se voteaza la fel pentru ambele functii.

Inca 2 aspecte „ciudate”:
1. Candidatii din partea unor partide politice nu sunt nevoiti sa stranga semnaturi, ei putand fi anuntati chiar si in ultima zi. Asta desi pentru Presedinte se cere un numar minim de semnaturi… Primarii se pare ca sunt mai norocosi…
Datorita acestui lucru s-a ajuns la o situatie ciudata anul asta in Bucuresti: un candidat(Silviu Prigoana) a semnat pentru un concurent de-al sau, Sorin Oprescu. Prigoana era deja in campanie, in timp ce „Ciocoiul Oprescu” „se chinuia” sa stranga semnaturi. Obiectiv vorbind, situatia este aberanta.

2. Primarii nu au limita la numarul de mandate. Constitutia precizeaza un numar de maxim 2 mandate doar la Presedinte. Cum ar spune lautarii: FARA NUMAR DE LA CONSTITUTIE PT DOMN PRIMAR! Din nou primarii sunt avantajati fata de presedinte din acest punct de vedere. Situatia in alte tari sta cu totul altfel, fiind multe tarile in care exista limita si la primari. Cel mai important exemplu: SUA! Sa ne amintim de mult laudatul primar Rudolph Giuliani, primar al New York-ului in 2001, cand au fost atentatele. A fost foarte laudat pentru modul cum a gestionat dezastrul de atunci, dar si orasul in general, insa n-a mai avut voie sa candideze. Si nu s-a daramat New York-ul, e inca acolo la locul lui…Locuitorii isi vad de treaba lor.

Vedem cum din start au fost incurajati primarii longevivi. Treptat, schimbarile legislative tot pe ei i-au avantajat. Reducerea perioadei de campanie inseamna faptul ca un necunoscut are timp mai putin la dispozitie sa se faca cunoscut(unii spun ca s-a redus perioada pentru ca marile partide nu-si mai permiteau sa plateasca alegatorii o perioada atat de indelungata…prea multe beri, prea multi mici…). Ridicarea pragului a insemnat excluderea din consilii a partidelor mici(excludere si din Parlament de altfel). Apoi „bomboana pe coliva”: s-a eliminat turul 2. Pai cati primari in functie n-au fost invinsi in turul 2?

Daca era un singur tur, probabil am fi avut si acum primar pe Sechelariu la Bacau. Si SURPRIZA: Basescu n-ar fi castigat Bucurestiul, pentru ca abia intrase, la mustata, in finala. Care Basescu tot intr-un tur 2 a castigat si presedentia….

O sa urmeze alte articole despre aceasta campanie. Dupa aceasta introducere(mai lunga) e clar ca ma voi putea referi la campania in sine. Anunt ca maine voi incepe cu Sorin Oprescu, pentru ca el este primarul in functie si „marele favorit”.

Pana atunci, salutari MINUNATE tuturor!

2 comentarii

  1. Intersant subiect si corect argumentat. Nu tin minte sa se fi indignat prea mult societatea civila, opinia pubica sau nenicul ala de la Pro Democratia, care-si gadila barba pe la tv, de o asemenea imputinare a democratiei. O justificare am vazut-o pe site-ul IPP – rezultatul final al alegerilor „ar varia in limita a 1%” daca s-ar schimba sistemul de vot. (http://www.ipp.ro/pagini/implica355iile-sistemului-de-alegere-.php?pg=1). Asa-i, cu sistemul asta Basescu n-ar fi ajuns primar, iar daca s-ar fi aplicat la presedintie, am fi ramas cu Iliescu forever.
    E ciudata lipsa de reactie, nu stiu cat realizam ca democratia incepe cu propria ograda. Eu am aflat de treaba asta de la un amic responsabil de campanie la un candidat la primaria Iasului, care nu intelege de ce, in loc sa-i fac lui campanie si sa-i inventez sondaje cu candidatul lui in frunte, ma risipesc in lecturi inutile. Amicul asta al meu, energic si agitat, are o calitate rara – crede in tot ce spune.Viitorul in politica locala, zicea el, va fi dat de nr-ul de membri ai partidelor. Lumea e atat de sictirita de politica, incat la vot se duc numai cei interesati – membri de partid si rudele lor de gradul I. Ma rog, e discutabil, dar e adevarat ca noul sistem de vot la primarie avantajeaza nu numai primarii in functie, dar si partidele mari, care dispun de resurse. Ca sa nu mai zic ca nu prea auzi de campanii care sa indemne oamenii la vot pt. locale.
    Un subiect interesant ar fi participarea la vot. Am citit ca-n Franta participarea la vot a fost 85%, ceva incredibil. Si in SUA, la ultimele alegeri prezenta a fost mai mare ca alta data, semn ca lumea e tot mai implicata. Nu de alta, dar traind in tara asta, poti capata falsa impresie ca asa e peste tot. .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s