Guest-post patriot – De ce să ne vizităm ţara?

Publicat ca GUEST-POST pe OchiuRatiunii .

Salutare din nou din deplasare. Emil Călinescu sunt, student, doctorand şi blogger. Pentru ultima calitate este responsabil blogul https://emilstudentulminune.wordpress.com/ . Pe lângă aceste «calităţi», mai am una: sunt ROMÂN !

Mulţumesc gazdei pentru oporturnitate.

Şi acum să încep.

Vedem cu toţii în ultima perioadă o puzderie de oferte turistice, care de care mai îmbietoare. Unele ne invită să vizităm ţările apropiate: Bulgaria, Ungaria, Grecia sau chiar Turcia. Ajungem repede, avem şansa să dăm d-ai noştri. Deci sună foarte tentant.

Alte oferte ne îndeamnă la exotism: Tunisia, Egipt ori Coasta de Azur. Faci ceva poze, te lauzi la duşmani, dai 2 sms-uri direct de lângă piramide şi gata faima ta. Tu fericit, prietenii în extaz, agenţia de turism în grafic… doar duşmanii sunt cei nefericiţi şi mor.

Sau poate vreţi să vedeţi ceva şi mai exotic: China, India ori cine ştie ce ţară asiatică la care nu v-aţi gândit niciodată. Vreţi să învăţaţi Kung-fu, vreţi să vedeţi fascinanta Indie (cea din filme) ori cine ştie ce civilizaţie asiatică. Costă, dar «se merită».

Prin toată această puzderie de oferte, cele mai «ne-cool» sunt cele autohtone. Dacă te lauzi că mergi la mare la Saturn ori Venus eşti … pensionar. Dacă te duci la munte la Sinaia eşti ELEV DE LICEU (mergeam în generală/liceu acolo… nu te-ai mai săturat ?!). Dacă te duci la Voineasa eşti … comunist (aceleaşi hoteluri comuniste, n-ai nimic de distracţie, de ce ai face drumul până acolo ?!). Nu mai zic de un 1 mai la pădure în Băneasa. Hai frate, n-ai avut şi tu bani să mergi măcar la Nisipurile de Aur ?! Ori eşti tu zgârcit, ori eşti «cu capu’».

Şi totuşi, de ce ai merge în concediu/vacanţă în ţărişoara ta ? Păi :

1. Cu siguranţă există locuri din ţara ta pe care nu le-ai vizitat. De ce ai vrea să vezi locuri străine noi dacă pe cele autohtone nu le-ai epuizat ?

2. Vrei să vezi civilizaţii noi ? Păi te-ai gândit că poate locuitorii din Maramureş nu sunt chiar asemănători cu tine? Ok, n-or fi complet diferiţi precum chinezii, dar încearcă să-i descoperi pe cei care-s cât de cât apropiaţi de tine. Crede-mă, ai ce descoperi.

3. E la modă «turismul culinar». Şi ne întoarcem la punctul anterior: crezi că la tine-n capitală se găteşte la fel ca-n Oltenia, Banat ori Moldova ? Cred că te înşeli.

4. Se poartă «turismul religios/ecomenic». Nu că eşti tu religios, dar de, dă bine să te pozezi cu Nottre-Dame. Dacă ai ocazia, de ce s-o ratezi ? Şi da, nu e cool să te pozezi cu Voroneţ, dar e ţara ta, nu eşti deloc curios de unde vine albastrul acela atât de fascinant ?

5. Vrei plajă? Avem şi noi şi plajă şi mare. Decât să faci drumul până la bulgari, turci ori greci, nu e mai comod să stai pe litoralul nostru ? Aici găseşti cazare repede, nu rişti să stai «p-afară» şi parcă are un farmec aparte.

6. Partea importantă: auzi vorbindu-se limba ta. Nu ţi se pare obositor să mergi pe stradă şi să auzi altă limbă? Ok, sunt şanse s-o cunoşti (să zicem engleza sau franceza), dar e mult mai «odihnitor» să auzi limba ta. În fond, concediu înseamnă să te odihneşti, nu ? Iar dacă vorbim de bulgari, acolo până găseşti un cunoscător de engleză durează.

7. Spui că ştii litoralul nostru, dar nu l-ai văzut pe tot. Ai fost de atâtea ori şi n-ai văzut cetăţile antice, n-ai văzut ce e de vizitat p-acolo. Şi pe la alde Năvodari sigur n-ai trecut. Dar e atât de «boring» în comparaţie cu Nisipurile de Aur. Ştiu, acolo-s prietenii tăi iar tu ca fraierul stai în Saturn. Trist…

8. Ai încercat vreodată să gândeşti ne-egoist? Te-ai gândit că ţara asta poate să iasă din criză ŞI cu ajutorul tău ? Tu eşti un om, dar poţi face şi tu ceva: pe lângă produsele cu etichete MADE IN ROMANIA, poţi încuraja şi TURISMUL AUTOHTON. Ţi se pare ceva atât de complicat ? Încearcă să mergi tu, să convingi alţi 5 prieteni şi apoi să povesteşti tuturor ce mişto a fost excursia la noi în ţară (la mare sau la munte). Data viitoare poate veţi fi cu 1 mai mult. Şi tot aşa. Un restaurant a fost salvat de faliment, un hotel a avut bani de investiţie. Şi da, poate un bulgar a dat faliment, dar chiar e asta important ? Sau un turc, sau un grec (chiar, cum poţi avea încredere în greci când unul d-al lor, filosof cică, a spus: SĂ N-AI ÎNCREDERE ÎN GRECI NICI CÂND ÎŢI FAC CADOURI? dacă unul d-al lor, şi învăţat pe deasupra, a spus aşa ceva, cum ai putea să-l contrazici ?…

Alte argumente nu mai am. Dacă mai aveţi voi, rog să le scrieţi aici. Consider însă că astea-s de ajuns. Dacă staţi să vă gândiţi la fiecare din acestea, în mod sigur aţi vizita mai des Romania. Poate din când în când aţi mai da o fugă şi pe la bulgari, dar cu siguranţă n-aţi ignora cu desăvârşire, ca până acum, frumoasa noastră ţară.

Salutări ROMÂNEŞTI tuturor şi ascultaţi îndemnul meu : MINUNAŢI-VĂ în CEA MAI MINUNATĂ ţară din EUROPA !

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s