Guest-post – De ce romanii sunt rasisti?

Salutare. Sunt Lavinia, autoare a blogului www.ana-lavinia.blogspot.com. Lucrez într-un muzeu, îmi place să scriu, să cunosc oameni, să ascult povești, să spun povești, să explorez lumi noi și să-mi iau visele în serios. Scriu și în limba engleză pe www.ana-lavinia.posterous.com. Pe Facebook mă găsiți la http://www.facebook.com/povestiriamestecate .

Că românii sunt rasiști, am observat de când eram mică. Primul român rasist din viața mea a fost tatăl meu, care de când mă știu, înjură țiganii, negrii și arabii. Apoi, în ultimii ani am observat o lipsă de toleranță exacerbată față de homosexuali, care sunt considerați perverși, nebuni, bolnavi, ce mai, trebuie exterminați și alta nu, ca să nu deterioreze perfecțiunea societății românești.

Ca să mă edific, am căutat pe google “de ce sunt românii rasiști” și citind câteva articole și comentarii ale cititorilor, m-am cutremurat. Negrii și indienii sunt hoți și țigani nespălați, arabii sunt terorișți afemeiați, poligami și de asemenea nespălați, homosexualii sunt bolnavi psihic, bolnavii de SIDA nu au ce căuta în societate, femeile trebuie să stea la cratiță și câte și mai câte.

Într-un articol, autorul încerca să motiveze rasismul românilor cu scuza că lipsa de toleranţă faţă de alte rase şi culturi, este din cauză că noi, ca popor, nu am fost expuşi diversităţii culturale.

Mi se pare o scuză penibilă. Cu alte cuvinte, suntem încurajați să respingem tot ce nu am văzut cu ochii noștri, în loc să fim încurajați să încercăm să ne deschidem la minte, să adunăm informații înainte să tragem concluzii, să fim umani,  să nu mai judecăm oamenii superficial, după culoare, religie, sex sau orientare sexuală ci după trăsăturile morale și intelectuale.

Comentariile rasiste sunt bazate pe prejudecăți și stereotipii și mai ales, pe o lipsă crasă de cultură generală. Și o să le iau pe rând.

De exemplu, când un cititor spune că arabii și negrii sunt ciori nespălate venite la furat în Europa, într-o singură propoziţie, individul cataloghează drept hoţi două rase.  Dar hai să ne gândim puţin. În ţările civilizate, cei care fură nu sunt ciorile şi arabii ci oamenii săraci din ţările sărace. N-am auzit de arabi din Qatar prinşi la furat în Spania dar am auzit de arabi din Maroc. Qatar este o țară bogată, arabii de acolo trăiesc în lux, pe când bieții marocani sunt la limita sărăciei. N-am auzit de oameni de culoare din America sau Canada prinşi la furat în Germania. Am auzit de oameni de culoare din Somalia sau Kenya sau Uganda. Deci foamea și regimurile opresive îi îndeamnă la furat, nu culoarea pielii sau rasa. Nu spun că sunt de acord cu hoția, spun doar că hoția are cauze economice sau politice, în nici un caz rasiale.

Arabii nu au fost nicicând bine văzuți în România. Când nu erau vestiți pentru atacuri cu bombe, erau vestiți că își  iau câte zece neveste pe care le țin închise în casă și le maltratează. Românii confundă arabii cu musulmanii și religia musulmană cu fanatismul. În primul rând, nu toţi arabii sunt musulmani. În Liban de exemplu, predomină catolicii și mai mult, foarte mulţi asiatici sunt musulmani. Iranienii sunt și ei încadrați la arabi, deși sunt persani, o cu totul altă rasă, cu altă istorie. Da, se întâmplă să fie vecini pe hartă și au aceeași religie, dar, mergând pe același principiu, învecinarea pe hartă și religia similară îi face greci pe bulgari?  Și revenind la religia islamică, spaima planetei. Care dintre cei care dați cu pietre ați citit Coranul? Coranul este un fel de variantă mai slabă calitativ a Bibliei. Se merge pe aceleași idei și principii  doar că dacă Iisus zice să facem nu știu ce că o să mergem în Rai, Mohamed zice că dacă nu facem nu știu ce, ne pedepsește Alah. Deci marea diferență între cele două este abordarea. Noul Testament este mai blând decât Coranul, dar dacă îl comparăm cu Vechiul Testament, care este o carte horror, nu o să ni se mai pară islamul așa fioros. În rest, Coranul este  plin, ca și Biblia, de atrocități: incest, poligamie, sclavie, prostituție, pedofilie și trafic de persoane.

Islamul a devenit așa temut pentru că niște lideri religioși l-au ridicat la rang de lege pentru a manipula mase și pentru a spăla creiere. Cam ce se întâmpla prin Europa când în numele Bibliei, vrăjitoarele ardeau pe rug și oamenii mureau în cruciade. Deci, aici nu mai vorbim despre religie ci despre fanatism. Ca o comparație, religia ortodoxă este cam la fel de restrictivă ca cea musulmană. Prevede inclusiv că femeile trebuie să îşi acopere părul, braţele şi picioarele. Luați un ghid de spovedanie ortodox și o să vedeți că tot ce facem este păcat. Există ortodocşi fanatici care se roagă de n ori pe zi, se îmbracă regulamentar, țin toate posturile și nu fac sex decât pentru a se reproduce, la fel cum sunt și ortodocşii care se duc la biserică doar să ia lumină de Paşte, după ce în prealabil au petrecut cu prietenii în club. Aşa şi musulmanii. Nu toţi au citit Coranul. Nu toţi sunt religioşi. Nu toţi merg la moschee. Nu toţi au covor de rugăciune în casă. Fanatismul, de orice natură, este cel care dăunează grav societăţii și împotriva fanatismului trebuie să ne revoltăm. Vezi fanaticul creștin din Norvegia care a omorât zeci de oameni anul trecut.

Musulmanii au o reputație deosebit de proastă și pe plan sentimental fiind considerați curvari și poligami.  Această generalizare, automat îi proclamă pe creştini soţi şi iubiţi minunaţi. Oare să nu fi rupt vreun bărbat creştin inima nici unei femei? Să nu fi înşelat bărbaţii creştini niciodată? Și tocmai noi vorbim, locuitorii unei țări în care să-ți agresezi fizic femeia este considerată încă o modalitate de a o ține la respect?

Iar în ce privește homosexualii, toleranța românilor este aproape zero. Cea mai frapantă discuție pe care am avut-o pe această temă, a fost cu o tipă de vreo 29 de ani. Îmi zice:

– Cum, ție nu îți vine greață, când vezi doi bărbați ținându-se de mână pe stradă și te gândești că și-o trag în cur?

– Draga mea, îi răspund, eu când văd doi oameni care se țin de mână, nu mă gândesc cum și pe unde și-o trag. Dacă tu te gândești la asta, tind să cred că tu ești perversă, nu ei.

Bullshit-ul cum că cuplurile gay ar strica ordinea mondială, pervertind instituția căsătoriei este o mare porcărie. Cuplurile de toate orientările se despart sau nu pot face copii, părinți heterosexuali abandonează copii care sfârșesc în orfelinate sau crescuți în familii mono-parentale.  Heterosexualitatea nu este determinantă pentru fericirea în cuplu sau pentru fericirea individuală. Și homosexualitatea nu este o boală sau o alegere. Homosexualitatea este programată genetic. Așa cum eu am fost programată genetic să am ochii căprui și să-mi placă bărbații, alte femei au fost programate genetic să aibă ochi de alte culori și să le placă femeile.

Culoarea pielii, rasa, religia și orientarea sexuală nu definesc o persoană. Educaţia şi experienţa de viaţă sunt definitorii în conturarea personalităţii unui individ. Capacitatea intelectuală şi fondul său uman o completează.  Oamenii, când nu înţeleg ceva, nu admit că nu înţeleg, pentru că le este ruşine să-şi asume eşecul intelectual. Şi atunci sunt contra ideii pe care nu o înţeleg. Este mai uşor să combaţi decât să înţelegi. Pe principiul: domne, ce nu ştiu eu, nu există.

Nu îmi place când călătoresc şi unii străini, auzind că sunt româncă, se gândesc că sunt prostituată sau hoaţă. Aşa nu le place nici indienilor supradotaţi plecaţi la studii în Europa sau America să fie consideraţi ţigani sau nespălaţi, sau musulmanilor care fug de dictaturi opresive sau de sărăcie lucie, să fie consideraţi terorişti sau poligami.

Planeta noastră înseamnă diversitate. De la regnul vegetal, pană la regnul animal şi uman. Indiferent de culoarea pielii, religie sau ţara de provenienţă, nici un om nu seamănă cu altul. Niciunul dintre noi nu este un exemplu de perfecţiune. Dar fiecare dintre noi vrem să fim acceptaţi, toleraţi, apreciaţi. Este loc pentru toţi pe lumea asta. Hai mai bine să învăţăm ceva de la colegul indian sau chinez decât să-l marginalizăm şi să-l ironizăm pentru că limba lui mi se pare o ciripeală fără sens şi obiceiurile lui mi se par barbare. Fiți siguri că şi lui i se pare la fel limba română şi nici obiceiurile româneşti nu fac sens dacă nu eşti român. Primul pas spre toleranță este să înțelegem că ceilalți nu sunt ciudați ci doar diferiți. De aici începe totul.

Reclame

8 comentarii

 1. Respectiva doamnă specifică autoritatea pe care i-o dă faptul că lucrează la un muzeu. Adică ar fi „intelectuală”. Numai că face parte din specimenul „habarnist”. Habar nu are că scrierea corectă este „Allah”, şi nu „Alah”; că majoritatea creştinilor arabi este de confesiune ortodoxă, nu catolică.; că ar mai trebui să-l lase pe Marx şi toate propaganda antiecleziastică ori confesională deoparte şi să studieze bie istoria. Ar afla că Biblia ca izvor unic al credinţei aparţine tradiţiei protestante şi neoprotestante, că vrăjitoarele au fost arse pe rug acolo, în ţările protestante, că sharia este bine mersi în aplicare şi acum în unele ţări date (curios!) drept model (Arabia Saudită); că homosexualismul este în acelaşi timp o boală psihică, cât şi un mijloc în mâna altor bolnavi psihici (de data asta ideologici) care vor să impune această „alternativă” pentru ca populaţia lumii să scadă. O fi ştiind că Lenin a fost găozar iar sifilisul (sic!) i s-a urcat la cap?

 2. Dragul meu, trec peste aprecierile tale referitoare la intelectualitatea mea, sunt absolut neinteresante. Ceea ce vreau sa subliniez este faptul ca eu ma refeream la crestinism in general. Referirea la catolicism am facut-o doar cand am dat exemplu Liban. Iar homosexualitatea nu este boala psihica. Este o mutatie in ADN.

 3. nu vreau sa te jignesc sau ceva.. dar cand ultima data ai citit o istorie.. :D? cand a fost ultima data cand teai oprit in drum .. pe strada si privesti lumea in romania.. si sa vezi adevarurile.. daca ai face asta ai intelge de romani sunt rasistii .. si dc nu suportam pe nimeni.. multe natii nu le suportam de ex.. asiatici din cauza turcilor care sute de ani au tot atacat romania .. gandintute.. la o fraza” nu se mai plictisesc sa ne tot atace „:)) la toate jegurile de popoare care au vrut sa ne fure si sa ne sclaveasca.. nu ca acum in zilele noastre ar fi diferit..raisit suntem.. da nu suportam pe nimeni .. chinezi ne par ciudati si cruzi ptr ca isi manca pana si organele lor.. 😐 .. arabi da sunt fanatici si nu i suportam ..ptr ca sunt ciudati .. catolici i uram ptr ca agreiaza si incurajeza homosexualitatea.. si fac din biserica culb de noaptea.. iar ce numesc ei biserica nui biserica.. indieni nu i suportam ptr ca sunt tigani .. si pe buna dreptate.. dc sa vina ei la noi in tara? .. nu aveam nevoie de ei sa stea la ei in tara.. ca noi nu ne ducem in china si in india.. 😀 si da nu ne plac homoxeuali ptr ca nu mi se pare normal .. sa vad 2 bulangi cum se ling pe strada in timp ce eu ma plimb cu prietena sau cu un frate mai mic sau cu vreun copil mic.. 😐 ptr ca automat el cand vede 2 bulagi adulti sau mai mari ca se ling crede ca este un lucru bun .. 😐 .. si da suntem rasistii si da urasam multe rase :)) ce sa facem astia suntem noi si treb sa ne intelegem si sa ne aceptam pe noi prima data ptr a i accepta si pe alti .. si da probabil ca o sa ma faci incult ca am unele graseli de ortografie.. :d dar nu sunt .. :)) in fine te pup

  • Nu te fac incult, că nu e treaba mea ca nu știi să ortografiezi corect. Sunt sigură că te pricepi la alte lucruri și compensează. 🙂 Îți mulțumesc că ai comentat. Exemplifici acest articol perfect! 🙂 Merg pe stradă în România și văd adevărul, de care vorbești tu și anume că românii nu suportă pe nimeni. Motivele oferite de tine nu mă satisfac, că unii sunt ciudați, că unii nu se comportă normal, conform standardelor noastre personale. Să stea în țara lor, zici tu. Dar noi de ce nu stăm în țara noastră? Europa este plină de români, unii buni, alții mai puțin buni. Când auzi de români ok, victime ale rasismului în Italia, Anglia etc, nu ți se pare nedrept? Și asta se întâmplă pentru că unii, ca și tine, judecă oamenii la grămadă, îi bagă în aceeași oală, motivându-și rasismul cu stereotipuri, așa cum facem și noi, cu alte rase. Dacă merg în Italia de exemplu, nu îmi convine să ma bage cineva în categoria: româncă, deci hoață/tigancă/prostituată/cerșetoare doar pentru că mulți români de acolo cu asta se ocupă. Sunt un individ unic și îmi cer dreptul de a fi judecată și apreciată în funcțiile de acțiunile mele, nu de acțiunile compatrioților mei. Probabil că și tu ai această pretenție. Doar că dacă vrei să fi respectat,și tolerat trebuie să accepți și să tolerezi și tu, la rândul tău.

   • poi .. nu ar pleca romanii sa munceasca in alte tari .. credema ca nu cred ca le face placere .. sa munceasca in tara straina.. dar ce sa facem .. :-?? cand mii de ani acesti europeni si pana si in ziua de azi ne fura si fura si fura si ne saracesc intrun hal aspru ? trebuie sa traim nu ? si in plus .. prea putini romani sunt acolo la furat majoritatea au o culoare neagra.. si oricum mie imi pare ca tu le cam ti partea.. in fine .. dar oare o sa le mai ti partea .. cand o sa se ia un jeg deala de tn ? o sa iti fure poseta? sau banii te mai si bate sau domane fereste de mai si violeza o sa mai fi pro tigani ? .. app tu fiind pro tigani esti automat pro unei inculturi, o incultura care o observi in tineretul roman care se comporta ca niste maimute si au uitat de mandria de a fi roman . dar sincer.. dak esti deaia „si tigani sunt oameni ” nu are rost sa ma contrazic cu tn ptr ca nu ai sa intelgi nici odata.. tara noastra are marii probleme si chiar dak o sa ma faci un comunist.. aceasta tara chiar are nevoie de un ceausescu .. atlfel o sa dispara.. app .. un al2lea razboi mondial . romania trebuia stearsa ca tara ca etnie.. ca popor.. asta tiam zis asa ca sa vezi ce planuri aveau italieni englezi si francezi ptr romania…

 4. E anormal ce se intampla in ziua de azi cu toata toleranta asta, nu traim intr-o lume de panselute si ghiocei si nici in Disneyland. Te cred cand spui ca nu toti sunt la fel dar cui ii pasa? pe bune, nu imi plac tiganii, nu imi plac homosexualii si in nici-un caz occidentalii ipocriti, cauzele find diverse, de la faptul ca unii ne fura de dimineata pana seara, ne fac de minune pe unde merg iar noi suportam toate costurile. Ceilalti incalca orice principiu crestin-ortodox si mai mult decat atat orice principiu stiintific, nu am auzit ca persoane de acelasi sex sa se poata inmultii, ce sa mai zic de problemele pe care le au copii crescuti de parinti de acelasi sex, se desfinteaza institutia familiei si al parintilor cu totul. Si nu ma intreba care e problema cu occidentalii, niste ipocriti care se cred mai presus de orice traditie si de orice principiu moral, ei care spun ca sunt toleranti si cum or mai fi, distrug si au distrus civilizatii si culturi intregi, oricine nu e cu ei e impotriva lor. o mare parte din vina pentru tot ce se intampla in Romania e din cauza lor. Noi ca si Romani, urmasi ai Dacilor nu am fost lasati in pace niciodata, te rog invata istoria corect. Romanii nu sunt si nu vor fi anexati acestei culturi mondiale, acestei globalizari si acestei distrugeri in masa a culturilor si traditiilor. Nu am timp ca as fi detaliat mai mult. o zi buna va urez tuturor

 5. Interesant articol, Lavinia!

  Romanii spun ca ii urasc pe tigani pentru ca fura, sint agresivi, murdari, necinstiti, etc. Dar asta nu e tot adevarul. Pentru ca sint multi oameni cumsecade, muncitori, cinstiti de origine tigana care pot sa aiba o piele mai inchisa la culoare sau nu, si ei sufera discriminare si umilinta toata viata lor. De ce? Pentru ca minunatii romani nu isi evalueaza criteriile cu care judeca oamenii. Nu vor sa vada diferentele, ei urasc pur si simplu. Si mi se pare ca n-avem ca face cind marea majoritate a unui popor inca nu a ajuns la un nivel de constiinta decent propriu de secolul XXI. De aceea o persoana cu succes si alte persoane decente care pot sa fie de origine tigana cu o piele mai inchisa la culoare sau nu, sint criticate si dispretuite mai mult sau mai putin subtil. Pentru ca multi romani sint rasisti si inapoiati si sper sa poata calatori in viata lor si sa fie refuzati si dispretuiti pentru simplul fact ca sint romani fara sa se ia in considerare calitatile si comportamentul lor. Nu s-ar putea spune ca nu ar merita-o, asa? Da, ar fi doar corect ca multi romanii rasisti sa ajunga sa experimenteze propriile lor nedreptati si prejudecati.

  In multe tari exista tendinte rasiste, dar oamenii invata de citeva secole ca rasismul dauneaza o societate si e nedrept, in timp ce minunatii romanii nu se rusineaza si nu isi evalueaza constiinta. Ei sint rasisti si sint mindri ca sint rasiti! Minunati oameni, multa umanitate, mare progres…Dar pe urma cauta o soarta mai buna in alte tari, vreau drepturi egale si sufera cind intimpina rasism…Nu va plingeti ca o meritati, dragii mei! Asa ca disfrutati din plin de prejudecatile nedrepte pe care le intimpinati pina cind veti fi dispusi sa va revizuiti propia voastra atitudine fata de oameni si conceptiile gresite.

  Pe mine cind ma intreaba oamenii despre Romania le spun ca tara e foarte frumoasa dar ca multi oameni lasa de dorit! Dar le si spun ca exista si oameni buni si adevarati ca si Lavinia, putini dar exista.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s