Guest-post -Comportamentul Expresiv – Cine esti tu cu adevarat

Salut! Sunt Adela, o incepatoare in ale blogului si am sa vorbesc putin despre cunoasterea din unghiului potrivit al unei persoane. Mai multe articole, dar si poezii gasiti pe http://adelaivascu.wordpress.com. Am sa vorbesc putin despre cunoasterea din unghiului potrivit al unei persoane.

Din ce m-am documentat pana acum, mai precis din Motivatie si Personalitate, de A. H. Maslow,dar si din experienta proprie, exista doua categorii mari si late de comportamente, comportamentul de confruntare cu situatiile, motivat si cel expresiv, nemotivat. Cel de confruntare cu situatiile este invatat si presupune existenta unui scop, in mare parte actionam in mod constient si ne putem controla actiunile, in schimb cel expresiv este spontan, incontrolabil si lipsit de scop.

De ce anume este influentat comportamenul de confruntare cu situatiile?

In principal de factorii externi, de mediul inconjurator, de dorinta noastra de a obtine ceva. Actionam in functie de ce dorim sa realizam, de ce e musai. Vrem sa castigam niste bani in urma unui proces, ne luptam in tribunal; vrem sa aratam bine in societate, ne imbracam frumos; dorim sa lasam o impresie diferita de ceea ce suntem in societate, de exemplu sa parem mai puternici, luam o atitudine superioara, „impermeabila” (purtam o masca); vrem sa luam un examen, invatam, ne dorim o stare financiara buna la un moment dat in viata, sa le putem oferi copiilor nostri o viata buna, muncim (chiar daca nu ne place). Practic, tot ceea ce facem pentru ca trebuie si pentru ca in final ne va conduce spre ceea ce ne-am dorit, indiferent de mijloace, tine de comportamentul motivat.

In ce consta comportamentul expresiv?

Acest tip de comportament este spontan, vine din interiorul nostru, tine de personalitate si de naturalete, de ceea ce suntem noi de fapt si nu de ceea ce vrem sa parem; nu il putem controla. Citez: „[…] Nu trebuie sa invatam sa ne simtim neajutorati, sa aratam sanatosi, sa fim prosti sau sa ne aratam furia […]”. Exemple de comportamente expresive, fara motive ascunse : jocul, dansul, arta (desenul, muzica, sculptura etc),placerea,emotia, furia, incantarea, exprimarea intelectuala. Atunci cand se comporta intr-un mod expresiv, o persoana este ea insasi, cea pe care se vede in oglinda dimineata, cea care este singura acasa, atunci cand toate gesturile si expresiile sunt naturale.

In concluzie, daca vrem sa cunoastem si sa judecam o persoana, ii observam comportamentul expresiv, o studiem atunci cand este emotiva, furioasa, intr-o stare paradisiaca de fericire si poate chiar in stare de ebrietate :)), o studiem atunci cand face ceea ce o incanta, ceea ce ii place si nu cand face ceea ce trebuie.

Cam atat pentru data asta, sa ne recitim cu bine!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s