Guest-post – Sporturi olimpice

publicat ca GUEST-POST la Adela Ivascu !

Salutare din nou din deplasare. Emil Calinescu sunt, blogger, student, doctorand. Pentru primul defect vinovat este CEL MAI MINUNAT BLOG.

Subiectul de astazi este legat de olimpiada care se apropie cu pasi mari. Stiu, inaintea olimpiadei este Campionatul European, dar olimpiada nu trebuie neglijata.  Si discutia este legata de impartirea (fireasca sau nu) olimpiada de vara vs olimpiada de iarna.

Scriam mai demult un guest despre patinaj .Atunci mi-a venit si ideea acestui articol, dar pana acum n-am pus-o inca in practica. Acum este timpul. Si ii multumesc Adelei pentru gazduire.

Asadar, initial, in 1896, Olimpiada era comuna. P-atunci, un anonim, Pierre de Coubertin (pe langa statia si strada cu acelasi nume stau, asa ca mi-e familiar 😛 ), s-a gandit el sa reinvie spiritul olimpic. Si totul a (re)inceput, cum era firesc, la Atena. In 1926 cineva (numele lui nu mai este asa cunoscut, firesc de altfel) s-a gandit intr-un mod cat se poate Basist : BAI, IARNA NU-I CA VARA. Deci de ce n-ar fi si doua olimpiade, una pentru fiecare anotimp. E adevarat, pe acelasi principiu putea fi organizata o olimpiada de primavar (cu sporturi precum CULESUL GHIOCEILOR) ori una de toamna(cules de struguri, baut de vin, tot tacamul). Din fericire ori din pacate, capetele luminate (sau nu) s-au oprit doar la 2 anotimpuri. De ce este aceasta impartire chiar nu inteleg.

Pe bune, in afara de cateva sporturi, care pot fi numarate pe degete, restul sunt sporturi « neutre ». Hai sa va dau lista celor 26 de sporturi de vara(de la Londra) : Atletism ; Badminton  ; Baschet ; Box ; Caiac canoe ;  Canotaj ; Ciclism ; Echitație ;  Hochei pe iarbă ; Fotbal ; Gimnastică ; Haltere ; Handbal ; Înot sincron ; Judo ;  Lupte ; Natație ; Navigație ; Pentatlon modern ;  Polo ;  Sărituri natație ; Scrimă         ; Taekwondo ; Tenis de masă ; Tenis de câmp ; Tir ; Tir cu arcul ;  Triatlon ; Volei. Intrebare cheie : cate dintre ele E MUSAI sa fie practicate in aer liber ? Pai eu as zice asa: atletism (desi e relativ), caiac canoe, canotaj, ciclism, echitatie, hochei pe iarba(e relativ si aici), inot sincron, natatie, navigatie, pentlaton modern (deci probabil o fi vreunul si ne-modern, mai antic de felul sau), sarituri natatie, tenis de camp (relativ si aici), triatlon.  Deci 13 sporturi din 26, aproape jumate. Sa nu zic de importanta ori popularitatea acestor sporturi. Oare s-ar darama olimpiada fara « pentlaton modern » ?Ori fara ciclism ? Apropo, daca e ciclism, de ce nu e si o competitie auto? Sunt la fel de sportivi si aia …

Acum sa vedem « sporturile de iarna » :

–          8 sporturi din categoria sporturilor pe gheață: bob, sanie, hochei pe gheață, patinaj artistic, patinaj viteză, patinaj short-track și curling.

–          3 sporturi din categoria sporturilor alpine: schi, schi acrobatic și snowboard.

–          4 sporturi din categoria sporturilor nordice: biatlon, schi fond, sărituri cu schiurile și combinata nordică.

Doar cele din ultimele 2 categorii isi merita renumele de sporturi de iarna (+ bob si sanie din categoria 1). Adica pot fi practicate musai iarna. Altfel, cele pe gheata sunt practicate in sala, care sala este la fel si vara.  Si pe bune, in afara de bob si sanie (chiar sunt sporturi), restul este un sport numit SCHI gasit in diverse variante si combinatii. As denumi OLIMPIADA SCHIORILOR…

Discutia despre fotbal o voi face altadata, mi se pare ca are un statut special (si ciudat).

Inchei discutia despre sporturi punand o intrebare : Cum vi s-ar parea o olimpiada comuna, care sa contina urmatoarele sporturi : hochei pe gheață ; patinaj artistic ; patinaj viteză ; patinaj short-track ; curling ;  Badminton  ; Baschet ; Box ;  Hochei pe iarbă ; Fotbal ; Gimnastică ; Haltere ; Handbal ; Înot sincron ; Judo ;  Lupte ; Polo ; Scrimă         ; Taekwondo ; Tenis de masă ; Tenis de câmp ; Tir ; Tir cu arcul ;   Volei. Si da, am mai putea elimina cateva. Nu-i asa ca ar fi o olimpiada MULT mai interesanta decat una unde se schiaza in 80% din probe ?

Salutari SPORTIVE tuturor!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s