Guest-post – La târgul de carte să vii citit

Autor: Sfântu’ Așteaptă

A fost și a trecut Bookfest, măreț târg de carte din târgul deloc măreț al Bucureștilor. Oamenii s-au dus buluc, nu știu clar dacă pentru bucatele insalubru desfășurate înainte de pavilioane sau pentru cărți. Na, s-or fi dus și pentru carte și preparate din carte, dar s-au oprit și la un sălămior de Sibiu sau ce o mai fi fost pe-acolo. Dar hai cu târgul de carte.

Aceste talciocuri cu cărți, Gaudeamus, Bookfest, Bookland, sunt interesante, nu zic nu, dar înainte de ele să fie și puțină dreptate. Românii sunt analfabeți, într-o anumită proporție, și dacă nu sunt analfabeți în acel sens de a nu ști citire ori scriere, sunt, într-o proporție mai mare, analfebeți funcțional, adică nu știu să citească bine. Mă rog, după ce cărți s-au vândut, oricum nu știu nici să aleagă cărți, măcar după titlu sau descrierea de pe a patra copertă. Mai amân puțin critica publicului și zic de edituri. Unele merită deplină laudă, prețuri mai mult decât decente, titluri superbe, altele s-au comportat precum samsarul de mașini de la Autovit. Au venit cu titluri, sau mai mult cu nume de autori, mari și cu prețuri menite să provoace mini-infarcturi. Trebuie să fie făcut și un “troc de carte”. Cumpărătorul vine cu ale sale de acasă, ei le au pe ale lor și se face schimb. Doar așa te-ai mai putea apropia de cărți de la Humanitas și Polirom.

Și, acum, cu consumatorii. Oameni idioți, în mare parte, care au dat năvală pe Cărtărescu și Liiceanu, pe partea românească, și pe “Jocurile foamei”, Jamie Oliver și J.M. Coetzee – probabil pentru că are sonorități vag colocviale românești -, pe partea străineză. Adevărul se laudă cu vânzări de Dostoievski și Tolstoi. Bine că măcar așa se mai ridică balanța lecturilor bune din subsol.

Ce rămâne după târg? Nu știu, coetzee! Dar clar nu au devenit românii mai cultivați. Vor așeza cărțile de la Litera, Adevărul și Trei – de la ei cărțile sunt date în țiplă, posibil să fie și altele – pe etajera din sufragerie sau în biblioteca din aceeași cameră și le vor șterge frecvent de praf. Vor aștepta de la copilul lor, care e de dorit să aibă mai multă poftă de carte și mai multă alfabetizare decât ei, să rupă fără milă țipla și să înghită rândurile fără oprire, apoi, să le facă un rezumat. De preferat în pauza de toaletă între două emisiuni de la tv, de pe canale idiot-dubioase.

Reclame

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s