Guest-post – A asculta sau nu asculta manele?

Salutare, sunt Damian și sunt autor al blogului Neydamn. Emil aici mi-a propus să scriu un articol despre manele. Toată asta a pornit de la ideea că el își dă doctoratul în manele. Deci pentru mine a fost o mirare să aud așa ceva. Oricum, dacă el își dă doctoratul în manele atunci ce reiese? Că îl putem numi „doctor manelist Emil Studentul Minune” ?

Ce aș putea să zic, ce altceva nu s-a mai zis? De unde provine acest curent? S-a mai vorbit pe acest blog despre asta și din câte îmi aduc aminte tot într-un guest post. Nu, vreau să zic altceva. Vreau să zic de ce acest gen muzical, are atât de multă priză la lume. Și asta ca o părere absolut personală. Toate, aproximativ mai bine, vorbesc despre ce? Femei, probleme, bani. Cele trei mari domenii unde toată lumea din România suferă nu?

Este foarte ușor ca o melodie să fie înțeleasă mai bine, dacă vorbește direct unei persoane și se poate asocia cu problema pe care românul o întâlnește. Suferință în dragoste cu toți avem parte nu? Și spuneți-mi mie că atunci când sufereați din dragoste nu ascultați melodii triste. Fie că erau balade rock, hip-hop sau manele. Asta este firea omenească. Vrem să ne alinăm și căutăm diverse lucruri care să ne facă durerea mai „plăcută”.

Evident că, aici mai intervine și intelectul individual al persoanei. Și dorințele intelectuale ale fiecăruia. Sunt melodii compuse deștept și inteligent, care nu orice om le poate înțelege, dar aici și avantajul manelelor. Oricine le înțelege și în anumite melodii, oricine se poate asemăna cu versurile respective. Poate credeți că sunt manelist, ei bine vă cam înșelați. Deși nu sunt discriminatoriu, pot asculta orice gen de muzică, dar când vine vorba de sentimentele mele personale, îmi găsesc refularea în alte genuri. Și da, am trecut prin inimă frântă un pic și cu „7 trandafiri”, „Plânge inima mea” sau „Numele tău de aziîl voi uita”. Se întelege nu? De ce avem o repulsie față de acest gen? Voi să-mi spuneți, dar dacă îmi este îngăduită o părere, aș crede că planează o anumită stare de ipocrizie. Și nu vreau să par dur, dar câți nu ați fost la o petrecere și nu ați dansat pe manele?

Da, da… eram beat, poate asta spuneți, dar și așa beat, oare intelectului vostru nu i-a plăcut astfel încât să poate să danseze? Poate că mai intervine și originea acestui gen și de către cine este promovată. Poate, dar asta nu înseamnă să zicem „jos manelele”. Poate alea proaste rău de tot gen „am piramide, pira pira mide”.

Să lăsăm dar intelectul la o parte pentru moment și să ne lăsăm trupul câteodată să o facă lată pe acorduri muzicale fără număr fără număr fratili meu! O zi bună să aveți și vă mulțumesc pentru timpul acordat citirii acestui articol.

Anunțuri

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s