Guest post: Altruistul egoist

Guest post: Altruistul egoist

Salutare tuturor. Emil Călinescu mă numesc, student, doctorand şi blogger . Mulţumesc lui Cristi pentru găzduire.
Astăzi voi vorbi despre altruism şi egoism. Aparent, cei doi termeni sunt contrari. Altruistul este cel care este preocupat de binele celorlalţi, iar principalul cuvânt este « dezinteresat ». Da, el teoretic nu are niciun interes în acel lucru. Contrar, egoistul este cel care se gândeşte doar la binele său, nefiind interesat de soarta celor din jur. Asta susţin definiţiile.
Cum stăm însă în realitate? Păi în realitate cei doi termeni nu sunt chiar atât de contrari. Altruistul este un om care ajută pe ceilalţi, dar nu atât de dezinteresat precum se spune. Iar egoistul nu este atât de dezinteresat de cei din jur precum proclamă definiţiile.
Astfel, în prima situaţie întâlnim oameni foarte săritori, care însă vor profita, direct sau indirect, de imaginea lor bună. Un profesor care ajută pe alţi colegi sau pe studenţi va avea o imagine bună în rândul acestora. Nu cere nimic în schimb, dar la un moment dat, când acesta doreşte să acceadă la o funcţie toţi îşi vor aminti de « altruismul » său.
Dacă vorbim de firme, lucrurile stau la fel. Marile firme donează mii si milioane de euro pentru cauze umanitare, pe baza acestor donaţii ele îşi fac ulterior reclamă, ca să nu mai vorbesc de deducerile de impozit de care beneficiază.
Ca să nu mai zic de teoria aceea psihologică, conform căreia cei altruişti de fapt îşi fac lor un bine, pentru că ei de fapt se simt rău când văd un om că are nevoie de ajutor şi îl ajută pe acel om pentru a trece peste acea stare a lor. De fapt îşi fac lor un bine.
Să vedem acum oameni egoişti. Păi să luăm cazul fotbalului. Un jucător egoist este acel jucător care trage la poartă de la 40 de metri în loc să paseze. « A fost egoist, putea să paseze ». Totuşi, oare acel jucător doar din egoism a tras la poartă ? Poate a vrut să-şi surprindă adversarul de exemplu. Iar golurile sale, din rezolvările « egoiste », fac bine întregii echipe. Deci faptele « egoiste » ale unui om fac bine şi altor oameni. Mai sunt ele oare egoiste ?
De fapt, linia de demarcaţie dintre egoism şi altruism nu prea există. Un om se gândeşte oricând la propria persoană, într-o măsură mai mică sau mai mare. Chiar şi un om altruist se gândeşte întâi şi întâi la propria persoană. Ajuţi un om cu 10 milioane de lei, dar îl ajuţi pentru că îi ai. Dacă acei bani ar fi ultimii bani din buzunar în mod sigur nu i-ai mai da.
La fel, un egoist poate face multe lucruri utile pentru alţii. Un om care vrea să acceadă într-o funcţie publică (primar să zicem) va face o grămadă de lucruri « altruiste » până atunci. Ok, ştim cu toţii că el le face în interes personal. Totuşi, le face. Trebuie să vedem partea plină a paharului. Şi să profităm de aceste lucruri altruiste.
Ca şi concluzie, egoismul sau altruismul sunt niste concepte mai mult teoretice, utile eventual filosofilor. În practică, aproape orice om a făcut în viaţă atât lucruri altruiste, cât şi lucruri egoiste.
Ca să închei blogosferic, ideea în sine de guest-posting este, în acelaşi timp, atât altruistă cât şi egoistă. Eşti altruist pentru că dai altora şansa să se exprime la tine pe blog, eşti altruist pentru că scrii un articol pentru alt blog. Totuşi, ai beneficii de pe urma acestor activităţi : ai parte de cititori noi pe blogul tău, iar faptul că scrii pe alt blog îţi aduce certe avantaje din punct de vedere cantitativ. Asta nu înseamnă că guestingul este ceva rău. Trebuie să-i vedem partea bună şi să-l încurajăm pentru asta. Dacă n-ar avea acele elemente « egoiste », nu l-ar mai practica nimeni. La fel cum nicio firma n-ar mai dona niciodată nimic dacă n-ar avea beneficii în planul imaginii.
Salutări ALTRUISTE tuturor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s