0-0 este cel mai periculos scor. Pentru fotbal.

Salutare din nou,

Incepuse bine campionatul european. In faza grupelor nu fusese niciun 0-0. Adica meciurile astea, oricat de proaste ori dezechilibrate au fost, au avut ceva: goluri. Multe, putine, dar au avut.

Au venit sferturile si iarasi rasuflasem usurati: bai, nici aici! Pana cand inevitabilul s-a produs: Italia si Anglia au facut acest scor. Al diavolului as zice. Ok, asta e, un 0-0 tot turneul n-ar fi asa grav.

Si a venit prima semi-finala. Scorul? Bineinteles, tot 0-0.Ambele meciuri s-au terminat la fel: la penaltiuri. Trist. Dramatic. Ce este oare de facut? Ma rog, ce s-ar putea face daca cineva si-ar dori sa faca ceva…

Discutasem mai demult cu cineva si ii ziceam ca eu as interzice scorul de 0-0. Pur si simplu as da un regulament prin care un meci sa nu se poata termina 0-0.Pana sa vedem de ce, sa ne intoarcem nitel in trecutul indepartat al fotbalului. Initial, echipa din satul X se infrunta cu echipa din satul Y, iar meciul (care putea dura zile intregi) se termina cand una din echipe reusea sa bage mingea in poarta celeilalte echipe.

Intre timp ne-am emancipat si am hotarat ca meciul sa aiba o durata fixa. Fix 90 de minute. Suntem moderni, nu ne mai permitem sa asteptam 5 zile dupa niste echipe sa inscrie.

In caz de egalitate insa lucrurile n-au stat dintotdeauna asa. Initial meciul se rejuca. Pur si simplu: voi sunteti egali, ok, mai jucati din nou. Pana e unul mai bun. Apoi au fost introduse modernele prelungiri, urmate de „dramaticele” lovituri de la 11 M. Asta in cazul meciurilor eliminatorii. In cazul meciurilor de campionat lucrurile sunt simple: fiecare echipa primeste 1 pct (echipele isi impart punctele, cum ar zice comentatorii; totusi, 1 pct se pierde pe drum, habar n-am ala cui ar trebui sa revina).

Acum sa facem distinctie intre mai multe tipuri de egalitate:
– egalitate per total: aia batura 1-0 in tur, ceilalalti batura si ei 1-0 in retur; egalitate, deci se intra in prelungiri;
– daca e un singur tur, e o egalitate CU GOLURI: 1-1, 2-2, 3-3.

In acest cazuri echipele s-au straduit, au jucat, dar meciul s-a terminat egal. Stiti voi, scopul initial al fotbalului, sa dai gol, daca se poate cu 1 mai mult decat adversarul, e indeplinit. Ok, adversarul a dat si el gol, deci e egalitate.

Ce ne facem insa cand scorul e 0-0? Scopul fotbalului e sa dai gol, nu sa nu iei. Un meci incheiat 0-0 este un meci in care nicio echipa nu si-a indeplinit obiectivul. E ca si cum ar fi o intrecere, fara reguli, intre 2 atleti, si niciunul nu a ajuns la linia de sosire. Ambii s-au batut, si-au pus piedica,au facut ceva, fara sa ajunga cineva la finish. Scopul fotbalului e sa dai gol, nu sa iei.

Ce putem face? Pai daca as avea putere de decizie as face urmatoarele:

1. In campionat nu as puncta 0-0. In cel mai rau caz as pune sa se execute 11 m(cu sau fara prelungiri), si invingatoarea sa castige 1 pct, iar invinsa niciunul (vazusem o propunere de genul asta undeva: sa se joace prelungiri si in campionat, iar castigatoarea dupa prelungiri sa ia 2 puncte, in timp ce invinsa sa ia doar unul, e interesanta propunerea).

2. In meciurile eliminatorii, as baga ori rejucare, ori as baga prelungiri cu gol obligatoriu. Jucati pana dati gol. Pana eventual se enerveaza unul si-si da autogol, nu stiu. Ceva, orice. Numai sa se dea goluri!

Cum e un meci fara goluri? E ca o mancare nesarata si necondimentata. Cum e un meci cu 0-0, terminat la penaltiuri? Ca o mancare buna, facuta fara pic de sare, careia i se adauga dupa-aia sare. Nu e la fel. N-are acelasi gust ca mancarea facuta din start condimentata.

Vinovati? Pai vinovati sunt toti: conducatori, antrenori, jucatori. Daca exista antrenori care vor prefera un 0-0 in dauna unui 1-1, e clar ca avem o problema. Conducatorii tolereaza asa ceva, presedintii de club instaleaza asemenea antrenori. Iar spectatorii ii aplauda (echipa a luptat, o felicitam pentru punct). Da, suntem in al 9-lea cer sa ne vedem echipa dand mingile prin tribuna, tragand de timp in minutul 1 si neavand treaba cu poarta tot meciul. Cu poarta adversa.

Legat de campionatul european, mi s-a parut rusinos ca Spania n-a tras pe poarta in 90 de minute. In prelungiri a parut mai buna, dar de ce sa se ajunga acolo? Per total poate Spania e mai valoroasa ca Portugalia. Potential avea. Ca sa dai gol insa trebui sa -ti si doresti asta. Sa incerci zic. Eventual sa si risti. Nu dai, iei, dar macar fotbalul e fericit. Sau ala nu conteaza?

Salutari MINUNATE tuturor 🙂

ps: Sper totusi ca nemtii si italienii isi vor respecta statutul de echipe de fotbal si vor avea treaba cu poarta. E doar o speranta 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s