Dilema tehnologica: pro si contra imprimantelor laser

Salutare din nou,

Mentionez din start ca nu sunt specialist in tehnologie. Nu sunt, nu am fost si nu voi fi. Ceea ce spun eu este o chestie mai mult din experienta personala. Nu e nici ea de neglijat, dar nu se compara cu parerea unui om specializat.

Asadar, incep prin a evoca experienta mea cu imprimanta. Initial calculatorul meu nu avea imprimanta. Era un calculator bun la vremea lui (pentium 1, luat in vara lui 97). Avea boxe, dar n-avea imprimanta. Eram clasa a V-a, deci obiectivul meu era sa ma joc, nu sa fac chestii utile. Imprimanta am luat dupa vreun an si era un model vechi, luata la mana a doua. E adevarat, ea si-a facut treaba.

Intre timp am luat un multifunctional, dar inca cred ca a fost o alegere gresita, aceasta avand cartusele mai mici. E adevarat, putem copia, putem scana(foarte important), dar principala calitate, de imprimanta, e un pic diminuata.

M-am gandit de multe ori sa-mi cumpar, separat, o imprimanta laser. Auzisem lucruri bune, ca ar avea zeci de avantaje. Partile negative nu mi le zisese nimeni. Pe langa avantajele certe, mai erau si tot felul de mituri, care ulterior s-au dovedit a fi false. Incep cu miturile, unele fraze false pur si simplu, altele sunt de fapt dez-avantaje ale imprimantelor laser. Sa le luam pe rand:

1. Imprimanta laser e ultima ca tehnologie. Intai au fost cele cu ace, apoi cele cu cerneala si apoi cele laser. De ce sa iei ceva invechit cand poti lua ultima tehnologie? Ar fi ca si cum ti-ai cumpara in 2012 un televizor/monitor CRT.
Prezumtia e clar falsa, chiar daca sa zicem ca ar fi adevarat ca ele asa ar fi aparut, tehnologia inkjet nu e deloc depasita. Spre deosebire de monitoarele crt, care nu se mai fabrica, imprimante inkjet se fabrica.

2. Nu se gasesc multifunctionale laser, ci doar multi-functionale inkjet(multi-functionale sunt cele cu scaner, cu xerox).
Alt mit: se gasesc multifunctionale cu laser la fel de bine ca si cele inkjet.

3. Imprimantele laser ar fi mai ieftine. La fel de fals, dimpotriva, as zice ca per total sunt mai scumpe. Pretul initial e mai mare, iar apoi pretul unui toner este iarasi mai mare. E adevarat, un toner tine mai mult ca un cartus de imprimanta inkjet. Orisicum.

Daca tot am combatut miturile, sa vedem acum alte cateva dezavantaje:

1. Dimensiunile mari ale unei imprimante cu laser. Mari am zis? As putea zice IMENSE! Ok, la birou sa zicem ca merge, dar sa ai acasa un mastodont din ala s-ar putea dovedi contra-productiv.

2. Au mari probleme in printarea pe hartii speciale. Daca tot dai atatia bani pe ea, vrei sa fie speciala. E sentimentul ala DACA AS PUTEA, DE CE NU? Chiar daca in practica s-ar putea sa n-ai nevoie.

3. Cica se incalzeste greu. E un fel de „cuptor” care s-ar incalzi greu, nu foarte greu, dar nu tipareste imediat ca o imprimanta normala.

4. Majoritatea imprimantelor sunt alb-negru. Se gasesc si color, dar la preturi pe masura.

Acum sa vedem si avantaje. Certe avantaje :

1. Viteza este principalul avantaj al acestor imprimante. Daca aveti nevoie sa scoateti multe pagini deodata, este alegerea optima.

2. Nu se usuca tonerul daca n-o folosesti. Daca e vorba de folosirea ei acasa, mi s-a intamplat de multe ori sa mi se usuce cerneala in cartus ca n-am folosit-o un timp. Mai ales in cazul celei color. Acum scapi de aceasta problema.

3. NU face zgomot. Unii considera un avantaj neimportant. Insa exista niste situatii in care se poate dovedi un avantaj util:
– Locuiesti la camin sau intr-un apartament cu mai multi oameni. Unul pleaca la 7 dimineata si trebuie sa-si printeze ceva. Nu-i asa ca ti-ai dori ca aceasta operatiune sa nu te trezeasca din somn?
– Intr-un birou deschis sunt zeci de imprimante. Daca fiecare din ele ar face zgomot, nu-i asa ca ai innebuni de cap? Ok, te obisnuiesti candva, dar daca tu nu receptezi ca fiind stresant nu inseamna ca efectele negative dispar complet.

4. Calitatea tiparirii ar fi mai buna. Acest lucru este relativ, dar pentru unii conteaza. Daca ai imprimanta alb-negru, fie ea si laser, unora le poate parea inutil sa fie calitate buna. Pentru altii, care printeaza documente oficiale, e un lucru important.

Ce sa alegem? Pai inainte de orice alegere, trebuie sa ne punem 3 intrebari:

1. Ce avem nevoie?
2. Ce ne permitem ca pret?
3. Ce ne permitem ca spatiu?

Apoi vedem avantajele si dezavantajele fiecarui model. Si alegem.

Va doresc inspiratie in alegerea pe care o veti face, oricare ar fi ea 🙂

Salutari BLOGOSOFERICE tuturor!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s