Guest – post – Tipuri de cititori

Scris ca Guest pe BLOGATU.RO

Guest post din campania “Blogheaza pe Blogatu.ro“.

Salutare din nou de pe blogul numarul 1 din Oltenia. Emil Calinescu sunt (fara alte prezentari).

Astazi voi dezbate problema cititorilor. Stiti voi, cei pentru care noi, bloggerii, ne pierdem atata timp. Si voi face tipologii din astea scolaresti (sociologia facuta de mine a lasat urme adanci) .

Asadar, prima distinctie este bloggeri vs ne-bloggeri. Se spune ca primii ar fi mai valorosi, ca ar fi mai activi. Cei din a II-a categorie sunt, in cazul meu, in marea majoritate, amici care citesc exclusiv blogul meu. Unul din ei chiar mi-a marturisit ca in general nu-i plac blogurile, dar ca pe al meu il citeste constant. Nu stiu daca faza cu activitatea e adevarata sau nu, dar revin asupra ei.

A doua distinctie (pe care deja am introdus-o partial) este data de « cunoscuti » vs « necunoscuti ». In prima categorie pot fi:

  • Membri ai familiei

  • Prieteni

  • Colegi

  • Dar si persoane pe care poate nu le-ai vrea printre cititori : profesori, sefi, rude mai in varsta, care poate inteleg gresit ideile tale si nu vad cu ochi buni « activitatea ta ».

A doua categorie este iarasi interesanta. Un necunoscut iti poate deveni fan (fanatic) al blogului tau si cine stie cand il poti cunoaste. Practic, trecerea dintr-o categorie in cealalta nu este imposibila. Iar daca mai participi si la diverse blog-meet-inguri , e clar ca asa vor sta lucrurile.

O ultima distinctie o fac intre « cititorii activi » si « cititorii pasivi ». Distinctia este una importanta, calitatea unui blog fiind data, printre altele, si de aceste activitati ale cititorilor. Tu esti blogger bun, ai 200 de unici, dar de ce n-ai si tu comentarii ? Aici simt nevoia sa fac unele precizari :

1. Depinde de stilul fiecarui blogger. Mie-mi place sa am un stil de comunicare mai apropiat de presa scrisa, veche, decat de bloggingul anului 2012. Eu imi spun parerea legata de o chestie, fara sa las loc de interpretari. Nu-mi plac (desi nu condamn) bloggerii care intreaba. « Adrian Nastase a fost arestat. Ce parere aveti despre acest lucru ? ». Astfel de blogguri imi par a fi forumuri, iar « proprietarul » este doar un amarat de moderator. Eu refuz sa imi fac asemenea blog. In fond, e chestie de consecventa : daca asa am scris pana acum, de ce sa ma schimb brusc ?

2. Vad ca este la moda « comment-exchange-ul ». Cineva a recunoscut ca-l practica. Si are tona de comentarii pe blog. Nu sunt neaparat de acord, dar nici nu pot sa spun ca ar fi ceva rau in asta. Nu e nimic interzis, nimic obscen. Ok, pe unii ii duce cu gandul la perioada HI5-ului, cand rugai oamenii sa-ti dea comentarii la poze (am facut si eu asta, deci stiu cum e). E adevarat, unii nu inghit comentariile de genul « bun/genial/mirific articol », dar deh, daca trebuie sa-ti faci datoria de « comentator », ti-o faci, nu ?

3. Sunt unii cititori care dau like. Nu dau comentarii, dar dau acolo un like. Acum, cu widgetul ala de facebook integrat, unii apasa like-ul facebook-ului si nici macar nu pot afla cine sunt. Ca sa va dau un exemplu : am publicat un guest-post zilele trecute care a strans 27 de like-uri. Nu pot afla cine sunt acele persoane, doar ca ma bucur ca a avut un asemenea succes.

4. Unele like-uri sunt insa imposibil de inteles si interpretat. De exemplu am bagat pe prima pagina 2 concursuri. Si am pus acel articol ca « Sticky ». E, acel articol are vreo 13 sau 14 like-uri, dar inscrisi efectiv doar 4. Ce sa inteleg ? Ca oamenilor (bloggerilor) le place ideea ca altii vor castiga, dar ei nu vor sa castige ? Sau au dat like de complezenta, pentru ca de fapt nu le plac concursurile respective ? Incurcate-s caile bloggingului.

5. In legatura cu tipologiile anterioare, cateva precizari :

– Cum am spus deja, bloggerii sunt mai activi ca nebloggerii ; totusi, sunt unii ne-bloggeri care dau mai departe articolul tau (pe facebook, pe twitter, pe mess), chiar daca efectiv nu dau like ori comentariu ;

– Dupa a doua tipologie, imi pare ca cei cunoscuti (familie, prieteni etc) sunt mai inactivi decat ceilalti. Si asta dintr-un motiv simplu : ei prefera sa-mi spuna personal ce au de spus(ori live, ori pe facebook, mess ori chiar mail). Daca nu sunt bloggeri, lucrul este cu atat mai accentuat. Ei nu inteleg si oricum nu-i intereseaza importanta unui comentariu. Un comentariu poate aduce altele, poate genera o intreaga dezbatere. Pe ei nu-i intereseaza acest aspect. Ei citesc doar pentru a vedea ce mai aberez eu p-acolo.

– Tot legat de asta, poate fi vorba de bloggeri cunoscuti, ceea ce inseamna ca sansele sa-ti comenteze sunt destul de ridicate. Aici depinde si de cati bloggeri cunosti.

Inchei cu cateva sfaturi pentru a va creste, natural, activitatea :

1. Incercati articole de genul : VINEREA RECOMANDAM ARTICOLE ori LUNEA REVIEW DE BLOGGURI. Incurajeaza clar interactiunea iar bloggerii respectivi se vor simti importanti, chiar daca ii critici. In cazul primei rubrici, e clar ca macar pentru un multumesc tot vor intra.

2. Practicati guest-postingul, invitand personal unii bloggeri sau invitand la modul general oamenii sa scrie. Primiti vizitatori si de la ei, primiti comentarii chiar de la ei. E o chestie utila si e mai buna decat sa va transformati blogul in forum.

3. Incercati sa raspundeti la putinele comentarii pe care le aveti. Cei care comenteaza vor simti ca cineva ii asculta.

4. Incercati sa comentati, inteligent, pe alte bloguri. Nu neaparat ca si « comment-exchange », dar sigur va ajuta. Stiti vorba : ce tie nu-ti place, altuia nu-i face. O putem aplica si invers… Tu ai pretentia de la altii sa-ti comenteze dar tu personal nu comentezi pe niciun blog ? Nu esti un pic absurd ?

Din pacate eu nu sunt un blogger cu multe comentarii. Asta si datorita stilului meu : scriu articole lungi, parerea mea e clara si nu lasa loc de comentarii. Nu doresc sa ma schimb, imi accept situatia. Fiecare blogger trebuie sa aiba stilul sau propriu. Unele stiluri au mai mult succes decat altele, dar cum ar fi sa fim toti la fel ? Ce farmec ar mai avea ?

Salutari BLOGOSFERICE si ACTIVE tuturor ! Si va astept sa ma vizitati, activ sau pasiv ☺

Un comentariu

  1. Am vazut si eu ca se propaga moda asta cu comment exchange-ul si nu inteleg. Ne elogiem reciproc ca sa ce? Sa avem o suta de comentarii lipsite de sinceritate la un articol? Sunt de acord cu guest postul, sunt de acord cu link exchange-ul dar si aici in niste limite. Eu, de exemplu, nu as pune pe blogul meu, link-ul unui blog pe care se scrie cu greseli gramaticale si de exprimare flagrante. Sau link-ul unui blog al carui continut nu imi place. Dar poate din cauza asta nici nu voi face vreodata bani din blog si nici nici nu voi avea audiente iesite din comun:))))) Macar stiu ca aia putini care vin pe blogul meu, vin pentru ca le place cu adevarat ceea ce scriu. Si prietenii ies din discutie ca lor nu le place ce scriu:)))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s