Manipularea prin manuale

Probabil sunteti familiarizati cu scandalurile eterne din Romania, legate de manualele de religie. Si in general despre ORELE de religie din scoli. Utilitatea lor este pusa mereu in discutie, insa caracterul evident religios al poporului roman opreste orice discutie aparent logica.

Dar oare doar orele de religie sunt problematice? Vad in presa un articol despre niste manuale din India. Discutia e la fel de veche: pro sau contra vegetarieni.

Ca sa nu intru efectiv in discutie, spun simplu si direct: omul este OMNIVOR, deci este FACUT sa manance si carne, dar si verdeturi(la modul general). Nu inseamna ca nu pot asculta argumentele altora, nu inseamna ca am ceva cu vegetarienii. Am ceva insa cu cei care isi promoveaza ostentativ preferintele lor culinare. De la argumente puerile legate de bietele animale pana la argumentul sanatatii (vai ce bine ma simt ca nu mananc carne), toate pot fi discutate, dar in niciun caz nu ar trebui invocate ostentativ. Iar a pune aceasta discutie in manualele scolare mi se pare absurd. Poate la fel de absurd cu a pune religia ca obiect de studiu.

Discutia in sine e legata insa de manuale. Ele manipuleaza cel mai usor. Nu stiu care-s legile in India, dar si in Romania e aceeasi problema. Daca scrie un blogger, ok, influenteaza 100 de oameni, cati cititori are. Si nici macar pe aia, ca s-ar putea sa nu puna toti botul. Daca zice unul la TV, ok, asta e, a zis. Dar manualul ala scolar TREBUIE INVATAT! Tu trebuie sa memorezi o chestie, indiferent cat de tembela e. Daca ai personalitate (la elevi de liceu personalitate? pai nu exista asemenea curaj nici in facultate) contrazici cu argumente. Dar cam greu…

Sa inchei intr-un ton blogosferic: oare de ce firmele platesc bloggarii sa le strecoare cate un link prin articole in loc sa plateasca autorii de manuale scolare, sa spuna de bine prin ele? De exemplu, la un manual de clasa a III-a, in textele alea de trebuia sa le faci rezumat, ar putea fi strecurat: SI SE DUSE FAT-FRUMOS SA BEA O COLA…ZMEUL A BAUT PEPSI…IAR FAT-FRUMOS, PENTRU CA A BAUT BAUTURA MAI BUNA, L-A INVINS PE ZMEU! Bine, poate fi si invers, nu-i bai. Si poate fi facut mult mai finut…

Iar problema e ca nu sunt interzise reclamele in manualele scolare. Deci eu m-as astepta, cat de curand, la „advertoriale” de genul.

Salutari MANIPULATOARE tuturor!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s