Credite … studentesti

Salutare tuturor,

O discutie STUDENTEASCA despre credite bancare pare absurda si ilogica. Si in Romania, dar si in multe alte tari. In teorie studentul este cel fara venit, cel care nu are de unde sa returneze creditul si deci nu este client tinta pentru banci. Sau ma rog, este, dar nu la credite, ci la carduri. Stiu multe persoane care si-au facut carduri la cine stie ce banci doar pentru a-si incasa bursa sau cine stie ce decontare de abonament.

In alte tari lucrurile sunt nitel diferite. In tarile nordice de exemplu te poti imprumuta la banca pentru a studia. Banca iti da bani timp de 3-4 ani, te mai lasa eventual 1 an, apoi tu incepi sa dai inapoi. Dobanzile sunt mici (pe undeva parca sunt chiar 0, fiind subventionate de stat) astfel incat aproape toata lumea isi poate permite. E adevarat, initiativa a venit de la stat si nu de la banci. Deci si la noi statul ar trebui sa se implice. Cumva.

Ce face statul la noi? Statul subventioneaza doar anumiti studenti, alesi pe criterii educationale (ai nota, ai finantare). Sunt exceptii, asa numitele „burse sociale”, care insa sunt infime (infirme era sa zic) si care pot fi considerate chiar jignitoare. Daca statul ar lua masura amintita de mine s-ar intampla mai multe chestii:
1. Studentul ar fi responsabilizat, ca si familia acestuia. Nu numai ca exista riscul sa piarda 3 sau 4 ani, dar trebuie, cumva, sa returneze acei bani.
2. Nu ar mai alege facultatea in functie de locurile la buget, ci s-ar orienta exclusiv dupa criterii obiective reale: piata muncii, propriile aptitudini.
3. Nu ar mai alege din oficiu facultatile de stat. Competitia ar fi astfel reala, studentul alegand unitatea de invatamant dupa criterii obiective (eventual cele de la punctul anterior), excluzandu-le pe cele econimice.
4. Prin acest contract de imprumut statul ar putea opri partial plecarea tinerilor in strainatate. Pot fi introduse anumite clauze prin care daca acel om pleaca trebuie platite niste sume mai mari (ei sau parintii lor). In fond, statul cheltuie bani cu studentul chiar si cand acesta studiaza la particular (are reducere la transport, la CFR etc).

Ce ar putea face bancile? Pai ar putea risca si sa introduca niste imprumuturi speciale, eventual incluse in marea categorie a creditelor de nevoi personale. Se merita riscul zic eu.

Salutari STUDENTESTI tuturor 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s