Farmacii online

As putea incepe articolul anuntand cu surle si trambite ca unul dintre ultimele domenii unde online-ul nu intrase inca era cel medical. Si ca acum si acesta s-a predat. „LUME, LUME, PUTETI CUMPARA MEDICAMENTE DE PE NET”. Nu ar fi nimic neadevarat, totul ar fi real.

Sa va zic cum sta treaba. Intai si intai, va zic ca exista cateva site-uri (eu am dat de farmacia online webfarm, dar cica mai sunt si altele) care se ocupa cu vanzarea de medicamente. Fix medicamentele pe care le gasiti in farmacie. Sa va zic de avantaje? Pai va zic. Urmand ca apoi sa va zic si dezavantajele:

1. Desi pare paradoxal, cei avantajati ar trebui sa fie batranii. Drumul pana la farmacie este o corvoada pentru multi. Copiii sau nepotii pot insa comanda medicamente pentru bunicul aflat in suferinta. Acesta nici nu trebuie sa mai plateasca (sau plateste la primire). Adio cozi deci.

2. Atatia oameni in varsta au fost atacati in drumul spre farmacie. Nu-mi spuneti ca poti plati cu cardul pentru ca ei n-o fac.

3. Vi s-a intamplat ca medicamentul de care aveti nevoie sa nu fie in farmacie? „Reveniti maine, poate-l vom avea”. Nu mai bine activezi o optiune prin care esti anuntat pe mail daca l-au primit?

4. Aparent pretul e mai mare pentru ca ai si cheltuieli de transport. Practic costurile se reduc: direct din depozite ajunge medicamentul la voi. Farmacistii (uneori sunt chiar 3 intr-o farmacie) sunt si ei platiti, deci undeva ar trebui sa fie un echilbru.

5. Avantajele comertului online: daca e un produs fals se va afla. Mai devreme sau mai tarziu.

Sa va zic si cateva dezavantaje. Si de ce cred ca farmaciile clasice nu vor muri:

1. Cand e o urgenta o fuga la farmacie este sfanta. Medicamentul vine in 24-48 de ore. E drept: cand e urgenta indicat e sa chemi salvarea, da na.

2. Nu inteleg cum e cu reteta: medicamentele care se dau in farmacii pe baza de reteta se dau pe internet la liber? Nu prea e bine.

3. Trebuie manipulate foarte bine de catre firma de curierat. Magazinul e bun si serios, da cine stie cum a fost tinut acel medicament. Iar la medicament nu e ca la un telefon: nu se vede daca e stricat, nu are garantie.

4. Pot sa zic ca-mi pare rau de farmacisti ca oameni? E o meserie respectabila, oamenii aia invata foarte mult. Noua, celorlalti, ne convine pentru ca dam mai putini bani. Dar de fapt niste oameni sufera. Si sa spunem p-aia dreapta: platim soferi si curieri (adica in general oameni fara carte sau cu putina carte) in dauna unor farmacisti. Trist.

5. Continuare a punctului anterior: sunt incurajate tratamentele proprii. Asa, te duci la farmacie si macar iti recomanda acel farmacist ceva. Acum, online, iei tu ce te taie capul. Riscurile pot fi majore.

6. Nu se aplica (inca) reduceri si compensari ca-n farmaciile clasice. Astfel, publicul tinta se restrange foarte mult: nici elevi sau studenti, nici pensionari. OK, medicamentele care oricum nu sunt compensate vor fi cumparate. Dar altele vor trebui luate inca din magazinele clasice.

Ce alegem: Farmacii online sau farmacii „offline”? Eu inca nu am un raspuns clar si precis. Parca m-as duce la cele clasice, parca as incerca pe cele online. Parca e bine sa le incurajez pe unele, parca farmacistii sunt si ei oameni… Grea alegere.

Salutari STUDENTESTI tuturor!

Un comentariu

  1. Prefer farmaciile ,,offline,, decat sa astept 24-48 de ore pentru un medicament, mai bine ma duc la farmacia din colt. La 2 minute de bloc am o farmacie la alte 7 minute de bloc am 2 farmacii si una langa alta. Plus in caz de nu am reteta si vreau sa i-au ceva de raceala o parere e bine venita din partea farmacistului.
    Nu ca as trece prea des pe la farmacie, dar farmacii tot sunt in drumul tau asa ca mai mult de 2-5 minute nu cred ca se sta la coada. Eu una sunt tanara nu ma grabesc :), inca mai am rabdarea sa astept .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s