Respectul fata de fumatori

La o bere am discutat si discut multe cu amicii. Printre discutii se ajunge de multe ori si la fumat respectiv fumatori. In mod cu totul surprinzator eu iau apararea aproape de fiecare data fumatorilor. Oamenii se revolta: da ce, esti fumator?

Unii sunt chiar afectati si considera ca din cauza unora ca mine fumatul nu e interzis. Ca pe langa fumatori (care ar fi majoritari) mai sunt si nefumatorii toleranti (medical: fumatori pasivi). Cica din cauza mea se duc ei si ies afumati din tot felul de localuri.

Eu insa raman la parerea mea: fumatul nu este ceva de condamnat. Daca ar fi sa dam crezare zicalei viciile sunt dovada suprema ca suntem oameni si nu animale am spune ca fumatul e chiar util. Ne-ar umaniza intr-o oarecare masura. Sunt in mare parte de acord cu acea zicala. Si sa va zic ceva: nu pot condamna un fumator. Daca el vrea sa fumeze (Sa se simta bine) eu de ce l-as impiedica?

Cum ar fi sa merg eu intr-un local si sa mi se spuna ca nu am voie sa beau bere? Ok, sunt localuri unde nu se servesc bauturi alcoolice (ciudate si rar frecventate de catre mine, dar sunt). Dar in general m-ar deranja sa mi se impuna sa nu fac o chestie. Mie nu, de ce altuia?

Din acest motiv cand iesim mai multi la o bere regula e simpla: daca e 1 fumator si restul nefumatori se merge la fumatori. Dictatura minoritatii, daca vreti s-o numiti altfel.

Acum sunt insa la moda tigarile electronice. Unii au trecut pe ele, altii le fumeaza in paralel cu cele normale iar altii nu vor sa auda de ele. Cum e aia domne: fumezi e-lichid de tigari electronice? In loc sa fumezi tigara aia clasica cu care erai obisnuit? Si in fond, gestul de a scruma, total inutil acum, s-ar putea sa-ti lipseasca.

De ce le-am invocat? Pentru ca daca toata lumea ar fuma din alea nu ar mai mirosi localurile aproape deloc. Mie ca nefumator mi-ar conveni nespus. De fapt cred ca ar trebui sa fie niste campanii pe tema asta. Sa se mizeze pe acest aspect si oamenii sa fie incurajati sa le foloseasca. Dar industria tutunului (a tigarilor naturale) e prea dezvoltata pentru a fi descurajata.

Inchei cu 2 cuvinte legate de localurile studentesti: in majoritatea se fumeaza, in multe se taie fumul cu cutitul. Nu ar fi mai ok sa se fumeze doar electronice pentru ca noi celalalti sa putem respira? Da, marele aparator al fumatorilor acum ar vrea sa scape de ei. Nu, nu-i condamn ca fumeaza tigari clasice. Imi doresc insa sa fumeze din cele electronice (Daca tot e sa fumeze).

Salutari STUDENTESTI tuturor!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s