Cum transportam electrocasnicele?

Discutia despre transportul unor bunuri deja cumparate este ampla. Ideea articolului mi-a venit mai demult, insa mi-a fost greu sa ma decid unde sa-l scriu. O fac aici din 3 motive:

1. Pe emilcalinescu.eu am maraton de guest-posting de 1 iunie.

2. Studentii sunt vizati de acest articol din alt punct de vedere (o sa vedeti).

3. Discutia este oarecum si stiintifica.

Si pornesc cu punctul 3: invatasem prin facultate despre un studiu facut de americani cu privire la costul transportului. Testul fusese facut pe un banal mouse, insa rezultatele au fost interesante: daca ti se zicea ca mouseul costa 14 dolari cu transportul inclus (FREE transport) era mai bine decat daca ti se zicea ca acel mouse costa 10 dolari si trebuie sa platesti inca 4 dolari transportul. Efectul este clar unul psihologic, iar la americani cuvantul FREE ajuta: e si scurt (Deci usor de tinut minte), are si o tonalitate aparte. E greu de explicat, dar cred ca v-ati prins.

Exemplul cu mouse-ul poate fi extins la chestii mai mari (acolo unde transportul conteaza): mobila si mai ales electrocasnice (din alea mari gen televizor, frigider, masina de spalat).

Legat de asta, am 3 exemple de dat aici:

1. Stiu ca pe vremuri la mobila era o intreaga tevatura. Nu exista in comunism notiunea de transport gratuit si nici macar contra cost nu prea aveai cum (adica direct din magazin). Trebuia sa cunosti pe cineva care sa te ajute si oricum acel cineva iti cara mobila pana la bloc. Daca stateai la etajul 6 era nasol: te descurcai singur. Trist.

2. Exista si acum magazine care iti ofera un pret mic, dar care nu-ti ofera transportul gratis. Si te costa transportul mai mult decat mobila efectiva (e adevarat: mai bine asa decat toate preturile sa fie umflate; daca iei mai multe obiecte de mobilier transportul il platesti doar o singura data).

3. Am vazut prin RATB diversi nefericiti care-si cara electrocasnicele: ba cate un amarat cu un tv d-ala mare CRT (probabil il duc la reparat), ba unii cu un tv d-asta nou ducandu-l in brate pana acasa, ba, sa nu radeti, am vazut un om cum isi cara un frigider in tramvai. Era frigider d-ala mic (cum gasim la hoteluri), dar il cara pe tramvai (tramvaiul 1, ca d-aia e el asa celebru).

Stiu ca prin Romania (mai ales in provincie) inca mai exista magazine care nu ofera transportul gratuit. Nu le condamn, repet, din punct de vedere financiar uneori ca si client poti iesi in avantaj.

Pentru transport gratuit tastati pe google magazine online electrocasnice si sigur veti gasi un magazin care sa va aduca produsul dorit la poarta casei (sau ma rog, la usa apartamentului).

De ce am zis de studenti? E simplu: studentii se pare ca-s cei mai mari consumatori de electrocasnice mai nou (nu mai gasesc studiul, dar dadusem de el zilele trecute). Ideea e simpla: vine studentul X din provincie in Bucuresti si aici gaseste apartamentul gol (din N motive). Si se apuca si ii cumpara frigider, masina de spalat, televizor (LCD mare, sa te uiti ca la cinema la el) si tot ce mai trebuie. Nu se poate cara cu ele de la el d-aksa pentru ca in casa unde a locuit inca mai locuiesc parintii. De asemenea, cei tineri isi innoiesc mai repede aparatura decat cei in varsta. Un „domn” de 70 de ani nu va arunca niciodata televizorul vechi CRT doar pentru ca nu e LCD.

Deci dragi studenti: cand cumparati aparatura electrocasnica fiti atenti la faza cu transportul. Uneori renteaza sa iei mai ieftin fara transport inclus (poate chiar ai cum sa transporti), alteori e bine sa te uiti daca e transportul moca. Avand in vedere existenta atator magazine online e clar ca aveti de unde alege 🙂

Salutari STUDENTESTI tuturor 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s