Norme de protectia muncii.

Cuvantul munca este unul destul de ambiguu. Munca este si cea de pe camp, munca este si ce face studentul in biblioteca (ma rog, nu toti studentii merg p-acolo, dar oricum). Nu prea exista o definitie efectiva a muncii, nu imi propun nici eu sa dau asa ceva.

Cand auzim insa de norme de protectia muncii lucrurile devin nitel mai precise. Aici vorbim de locurile de munca „oficiale”, acolo unde mergem pentru a fi platiti pentru activitatea noastra.

Legat de acest aspect, exista activitati foarte periculoase (si nu neaparat bine platite) si activitati unde aparent nu exista niciun risc. Aparent am zis, pentru ca peste tot exista riscuri. Sa va dau exemplu de activitati din prima categorie:

1. Muncitorii din constructii sunt tot timpul expusi unor riscuri. Pot cadea de pe schela, le poate cadea ceva in cap, se pot intampla multe lucruri. Este o meserie periculoasa unde trebuie sa respecti absolut tot ce inseamna norme de protectia muncii.

2. Mineritul este o activitate iarasi periculoasa (in special cel de mare adancime). Se poate surpa galeria, se pot intampla multe. Ca sa nu mai vorbesc de simplul fapt ca plamanii acelor oameni sunt iremediabil compromisi.

3. Meseria de pompier este iarasi una periculoasa. Sunt atatia pompieri care si-au pierdut viata sau au fost raniti la locul faptei. Partea nasoala pentru ei este ca lucreaza la stat, deci cu greu pot obtine despagubiri in cazul unor accidente de munca. Nu prea ai pe cine sa reclami, nu prea te poti plange, singura solutie ar fi greva.

Sa va zic si activitati aparent usoare, care pot fi insa periculoase? Pai va zic:

1. Stiati ca la 40 de grade trebuie sa asigurati hidratarea angajatilor? Stiti cati oameni au murit prestand activitati la aceasta temperatura? Un banal vanzator intr-o ghereta de bilete ratb poate sa lesine de caldura. Nu e de ras, s-a intamplat in atatea cazuri.

2. Exista soferi (de taxi si nu numai) care au murit in accidente auto. Si acelea se cheama „accidente la locul de munca”.

3. Ultima categorie de oameni: doctorii care lucreaza in medii periculoase (un radiolog, un doctor de plamani). Cati dintre ei nu se imbolnavesc si mor? Unii traiesc mult, dar altii ne parasesc prea repede.

In multe cazuri nu poate fi nimeni vinovat, in alte cazuri normele de protectia muncii au fost ignorate. Se prefera spaga, e mai comoda si rezolva mai repede problema.

Daca vrei sa stii cum sta treaba cu aceste norme si sa fii ajutat sa le respecti, poti apela la http://protectiamunciibucuresti.ro/ . Nu am apelat la ei, doar am auzit de la cineva. Daca sunt buni sau nu ramane sa-mi ziceti voi. Cert este ca aveti nevoie de ajutor specializat in materia protectiei muncii, fie de apelati la ei sau la o firma concurenta.

Salutari SIGURE tuturor 🙂

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s