Sa ne calculam impozitele.

Discutie mai veche (de cativa ani cred): ce naspa este cand afli cat ai de platit la impozit. In anii 90 situatia era dramatica: preturile cresteau anual cu peste 100%, iar calculul impozitului depindea de momentul in care era calculat. Nu te duceai stiind dinainte cat ai de platit.

Ulterior lucrurile au evoluat nitel: acum impozitul este acelasi indiferent cat il platesti. Si stiai in mare cam cat trebuie sa dai. Surprizele sunt din ce in ce mai putine.

O problema oarecum speciala a reprezentat-o impozitul auto. Niciodata nu stiai cat trebuie sa platesti, de fiecare data erau alte reguli. Ba plateai in functie de vechime, ba in functie de capacitatea cilindrica, ba in functie de ambele. Uneori impozitul diferea in functie de marca masinii, nimeni nu stia niciodata nimic. Iar oamenii, trebuie sa recunoastem, erau destul de neinformati. Informatia in comunism se obtinea altfel oricum.

Acum lucrurile sunt mai simple: cauti pe net impozit auto 2013 si gasesti exact informatia dorita. Nu-ti trebuie cine stie ce cunostiinte tehnice, iar rezultatul este unul cat se poate de exact. Simplu si eficient.

Ce este ciudat insa (din punctul meu de vedere) este ca unii sunt in continuare neinformati. Unii in continuare prefera acel element de surpriza. Cica altfel n-ar avea niciun farmec (asa o fi).

Inchei cu 2 indemnuri legate de impozite:
1. Cand va cumparati ceva (masina sau apartament) ganditi-va la ce impozit trebuie sa platiti. Ca la fotbal: cand cumperi un fotbalist nu platesti doar suma de transfer, ci platesti si leafa jucatorului. Care s-ar putea sa fie una consistenta

2. O masina mai ieftina initial dar care arde la buzunar ulterior e de evitat. Sau cine stie, e tentanta pentru tarani snobi. Depinde din ce perspectiva privim lucrurile.

Salutari STUDENTESTI tuturor!

ps: articol scris din Adrasan, langa Antalya, in zumzetul unor insecte ciudate, al caror nume nu-l cunosc.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s