Zece-le la bac se premiaza

Stirea de la care pornesc o gasiti peste tot, eu dau link-ul de pe blogul deputatei Alina Gorghiu si zic cat se poate de scurt: zece-le la bac se premiaza de catre Guvern (suma este in jur de 3 mii de lei). Inainte sa zic si io ceva argumente, anunt ca a scris si Chinezu despre asta, de la el luand atat ideea articolului, cat si link-ul de mai sus.

Asadar, de ce cred eu ca nu e bine ce face guvernul (dar deloc):

1. Masura este de un populism ieftin si gretos. Asa arata guvernantii ca le pasa de invatamant si de elevi. Asa arata guvernantii ca apreciaza studiul intens.

2. Marea problema, din punctul meu de vedere: pe ce baza au fost ei premiati? Eu ma gandesc ca guvernul poate sa acorde bani pe baza unei legi sau a unei ordonante. Ori macar, la dracu’, al unui ordin de ministru. Nu te decizi pe loc sa premiezi elevii pentru ca ti se pare tie ca ar da bine in ochii prostilor. Si pun si altfel problema: daca s-ar fi stiut dinainte ca zece-le la bac se premiaza poate s-ar fi strofocat mai multi sa-l ia. Adica ma gandesc ca unul care a luat 9.80 la o materie si la restul 10 ar fi facut contestatie, avand o miza pentru care sa lupte (exemplul mi-a venit pe loc, pot fi si altele). Serios: premiile ar trebui sa incurajeze munca si studiul, acum si pe viitor. Guvernul ar trebui sa spuna clar: de acum inainte zece-le la bac se premiaza. Totul ar fi limpede si transparent. Altfel, cel care va lua 10 la bac la anul se va simti discriminat. Si frustrat.

3. Nu discut despre utilitatea efectiva a acestor bani. Un amic imi atragea atentia ca zece la bac iau doar cei care s-au indopat de meditatii. Cica ei ar avea oricum bani, asa ca acesti bani se duc de fapt pe chestii de lux. Sa nu mai vorbim de varsta: un copil de 18 ani e clar ca va tinde sa arunce instant acesti bani pe ceva, care ceva s-ar putea sa nu fie util sau nu. Discutia este interminabila, nu intru in ea, neinsemnand asta ca neg complet aceste argumente.

4. Imi atrage atentia altcineva: dar cel care termina facultatea cu 10 pe linie nu ar merita si el un premiu? Ori cel care a terminat liceul cu 10 pe linie? Ca 10 pe linie la liceu e nitel mai dificil de luat (e proba de maraton cum ar veni sau, fotbalistic, diferenta dintre a castiga Champions League si a castiga campionatul). Hai sa-i premiem pe toti, fara discriminare. Si repet ce am zis la punctul 2: intr-un cadru legislativ corect si transparent.

5. O curiozitate personala: cati dintre acesti elevi meritorii vor ramane in Romania? Un premiu de 3.000 de lei din partea Guvernului Romaniei ii va convinge pe acestia sa ramana in tara? Am mari dubii.

6. Elevul nu ar trebui educat sa invete pentru el? Il educam inca de mic, din liceu, ca el invata pentru o recompensa exterioara. In facultate va tinti bursa, deci vanatorii de note vor fi incurajati la greu. Nu conteaza cu ce ramai, conteaza sa stii cat mai multe in ziua examenului. Oh cati vanatori de note (acesta fiind cel mai bland termen cu putinta) am avut in facultate (la sociologie zic). Astfel de oameni ar simti acum ca sunt incurajati de „Sistem”, deci nici macar micile remuscari pe care le mai aveau pana acum nu le vor mai avea. Ce se intampla dupa facultate Dumnezeu cu mila: important e sa ai bursa 3 ani (+2 de master). Guvernul sa traiasca.

As mai putea sa gasesc si alte argumente, insa ma opresc aici. Intrati la Chinezu si Alina Gorghiu pentru altele. Si astept si argumentele voastre (eventual sa ma si contraziceti).

Salutari STUDENTESTI tuturor!

Anunțuri

Un comentariu

  1. 1 foarte bine ca se premiaza!
    2 este necesara sa premiezi performanta, precum in sport si la invatamant
    3 este un mesaj dat celor care vor prin munca(adica invata) ca cineva le rasplateste efortul)
    si as putea continua…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s