Operaţii de întreţinere. a. Rezervorul de combustibil. Întreţinerea specifică rezervorului şi de fapt a întregii instalaţii de alimentare cu combustibil, este în legătură cu menţinerea sa în stare curată. Pentru aceasta este necesară îndepărtarea impurităţilor, ruginii şi apei care se adună cu timpul în rezervorul automobilului. Prevenirea unor defecţiuni grave, ca perforarea rezervorului ca urmare a ruginirii sale, pretinde efectuarea curăţirii sale periodice. La rezervoarele autoturismelor moderne şi când alimentarea s-a executa îngrijit (fără apă), curăţirea se poate efectua odată la 3-4 ani. Cea mai eficientă curăţire se realizează cu rezervorul demontat. După golirea lui de apă şi reziduuri flotante, se intorduce circa 1 litru de lichid pentru curăţat rugină precum şi un lanţ metalic, cu zale scurte, în lungime de 2-3 metri. După aceasta se balansează rezervorul astfel încat lichidul şi lanţul să ia contact cu toţi pereţii interiori ai rezervorului. Operaţia se face până când pereţii devin curaţi, fiind în general necesar ca un sfert de oră de balansare. La rezervoarele la care pereţii interiori ai rezervorului au acoperiri anti-rugină, introducerea lanţului este interzisă. După golire, rezervorul se curăţă cu un jet de abur sau apă caldă, după care se usucă cu aer comprimat sau, în lipsă se aşteaptă până la uscarea completă.
b. Conductele şi legăturile lor. Pentru a sesiza la timp pierderile de etanşeitate este bine, cât mai des, să se inspecteze starea conductelor şi legăturile lor. Pierderea etanşeităţii se semnalizează prin umezirea locurilor respective şi murdărirea lor. Trebuie sesizate şi cazurile de turtire sau fisurare a conductelor, mai ales la racordurile de cauciuc îmbătrânite. c. Filtrul de cantor de combustibil. În cazul existenţei acestuia în instalaţie, curăţirea sa trebuie efectuată conform instrucţiunilor de exploatare (de regulă odată la 1000 sau 300 kilometri parcurşi). Filtrul de cantor se spală cu benzină curată şi se şterge cu o cârpă curată fără scame. d. Filtrul de aer. Curăţirea filtrelor de aer cu elementul filtrant din hârtie (carton), se face întâi prin scuturarea uşoară a acestuia şi apoi prin suflare cu aer comprimat la o presiune moderată (1-2 atm). Suflarea se face dinspre interiorul filtrului spre exterior (în sens invers circulaţiei aerului la funcţionarea motorului. La filtrele cu element filtrat din sită metalică, curăţirea se execută prin spălare cu petrol care se toarnă din interior spre exterior. După aceasta, elementul filtrant se introduce în ulei cald, se scoate şi se lasă să se scurgă tot uleiul afară. Înlocuirea elementului filtrant se face conform instrucţiunilor, de regulă între 10.000 kilometri şi 20.000 kilometri.
Recomand un site de chestionare DRPCIV pentru elevii şcolilor de şoferi din România. Permisul de conducere poate fi obţinut mult mai uşor şi fără bătăi de cap dacă veţi folosi site-ul. Are la dispoziţie multe informaţii pentru domeniul auto: codul rutier, răspunsuri corecte la întrebările DRPCIV, chestionare auto din programa chestionare DRPCIV, indicatoare şi marcaje rutiere, regulamentul rutier, semne de circulaţie şi multe altele… Site-ul nu necesită înregistrare cont şi este gratuit. Nu ezita să te pregăteşti deoarece prin rezolvarea de chestionare auto, îţi câştigi încrederea în tine şi nu ai să cazi în capcanele puse de cei de la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor. Este şi cea mai simplă şi uşoară metodă de a învăţa chestionare, dar prin punerea lor în aplicare, vei învăţa şi legislaţie rutieră, deoarece chestionarele sunt alcătuite pe baza legislaţiei.
Articol scris de Ovidiu Drobotă.
LIKE! Imi este de ajutor! 🙂
Si pe site trebuie sa iti faci cont, numai ca e gratuit… 😉