Cum oscileaza preturile in piata imobiliara.

Am mai scris articole despre piata imobiliara. Nu sunt chiar cel mai in masura sa scrie, altii poate au avut tangente mai importante, insa uneori si opiniile exterioare conteaza. Unii ar spune ca in anumite circumstante ele ar fi mai importante.

Asadar, cum oscileaza preturile in piata imobiliara. De ce cresc, scad, apoi cresc si apoi stagneaza preturile. Cine le influenteaza si in ce fel.

Pana sa va spun despre aceste preturi, iar bag o amintire din copilarie. De data asta nu din copilaria foarte indepartata. Asadar, eram la curs la economie (la facultatea de drept). Profesorul de economie (altfel, un politician destul de cunoscut) ne-a intrebat ce anume influenteaza cursul leu-euro, cum este stabilit acesta. A primit raspunsuri diverse: certuri politice, tranzactiile, daca vin capsunarii si aduc bani in tara, daca s-a schimbat guvernul… El a ras, spunand ca avem dreptate, aceste lucruri INFLUENTEAZA cursul, insa de baza ar fi PRODUCTIVITATEA. Din pacate sau din fericire, TOTI studentii aveau impresia ca altii sunt factorii.

In piata imobiliara lucrurile nu sunt DELOC diferite. Factorul principal, si anume VALOAREA efectiva a acelei proprietati, nu mai este cunoscuta de nimeni. Piata imobiliara a avut un boom in 2008 (atunci a fost varful), ulterior fiind intr-un continuu declin. Unii considera ca declinul va continua, altii prevad o revenire a pietei. Nimeni nu stie exact si, cel mai important, nimeni nu are argumente certe, indiferent de tabara in care se afla.

In continuare va voi spune cativa factori considerati importanti in influenta preturilor:

1. Calitatea si cantitatea locuintelor noi care se construiesc. Daca se construiesc, in ritm alert, locuinte noi si confortabile, este firesc ca locuintele vechi sa-si piarda din valoare. Calitatea unei locuinte este data insa si de alti factori: pozitionarea (locuintele centrale, chiar daca vechi, inca au cautare), costurile lunare (ai parcare, dar te costa; intretinerea depaseste o mie de lei, etc), vecinii (nu radeti, dar daca te muti intr-un bloc nou unde momentan nu sta nimeni s-ar putea sa nu-ti convina; de multe ori alegi apartamentul X pentru ca esti aproape de Y, sa nu mai zic de faza, inca la moda, cu cumpararea unui apartament in blocul unde ai copilarit).

2. Expansiunea orasului. Bucurestiul se extinde si primeste, anual, tot mai multi locuitori. In acelasi timp, alte orase sunt treptat parasite. In Bucuresti pretul locuintelor stagneaza ori chiar creste, in timp ce in alte parti pretul scade vertiginos.

3. Creditarea. Daca este usor sa iei credit de la banca, pretul explodeaza. Fara sa-ti dai seama, vei plati cu 2-3 ani in plus. Pentru tine e ok, zici ca n-o sa simti, insa de fapt, dintr-un foc, ai fost „pacalit” de cateva mii de euro.

4. Diversi alti intermediari: agentii (unii se lauda ca au scazut pretul, ca li s-a spus sa obtina 60.000 de euro, insa ei au convins proprietarul s-o dea cu 45.000, dar si invers, NU AM LASAT PE CINEVA S-O VANDA CU 50.000 CAND ACEA CASA FACEA MINIM 80.000), speculantii (sunt persoane care cumpara acum, considerand ca pe viitor pretul va creste; de asemenea, exista speculanti care cumpara multe proprietati doar cu scopul de a le inchiria). Mai nou, dupa aparitia internetului, preturile s-au egalizat si mai mult (intri pe site-ul unei agentii, gen Aisiel, si vezi exact preturile; nu mai poti intalni situatii in care in acelasi bloc era vandut un apartament cu 50.000 de euro si altul, echivalent, cu 60.000 de euro).

5. Alti factori economici: scade/creste pretul materialelor, scade/creste costul muncii, variaza cursul leu-euro.

Ar mai fi si alti factori, nu-s acestia toti. Cert este altceva: nu mai stim, cu exactitate, care este valoarea reala a unui apartament. Stim doar ca acest apartament putea fi vandut pe suma X in 2008, insa acum poate fi vandut pe suma Y. Care suma este cea REALA nimeni nu poate sti. La fotbal se spune ca valoarea unui antrenor este data de ultimul rezultat. La fel este si in piata imobiliara. Fix la fel.

Salutari IMOBILIARE tuturor!

Reclame

Un comentariu

  1. Buna, eu am o problema mai grava..si nu stiu daca sunt de pe alta planeta sau in tara asta legea chiar se calca in picioare.Parintii mei au un credit cu BCR, insa acum 2 zile s-au trezit cu 300 de euro minus in contul lor..Banca nu a oferit nici un fel de explicatie.A doua zi, au platit rata pentru luna in curs..iar mult mai tarziu..abia cand au cerut un extras de sold au observat cu stupoare ca BCR isi retrasese banii din cont fara aprobarea titularului si fara informarea acestuia, chiar daca rata a fost platita..Este un abuz..poate chiar furt..si vreau sa stiu daca este normal sa dispuna de banii din contul personal sau este o frauda.Ma intreb daca maine nu se vor trezi cu conturile goale fara a primi vreo explicatie..Ce este de facut..ma poate ajuta cineva sau indruma?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s