Cu ce ne incaltam?

Conform unei definitii vulgare, incaltamintea este formata din acele obiecte care au ca unic scop sa-ti bagi picioarele-n ele. Deci toate incaltarile fac acelasi lucru: si cele de 800 de lei, si cele de 30 de lei. Unde se simte atunci diferenta?

Din punctul meu de vedere, diferenta este facuta de 3 lucruri:
– Confortul. Trebuie sa te simti bine in incaltarile tale. E drept, confortul este dat si de scop: unele incaltari si pentr alergat, altele pentru job, altele pentru iesirea de seara cu prietenii. In toate situatiile trebuie sa te simti cat mai confortabil cu putinta.
– Durabilitatea. Majoritatea incaltarilor sunt la fel de bune cand sunt noi. De altfel, se spune acelasi lucru despre un televizor: toate se vad bine la inceput. Important e cat tin.
Si nu este neaparata nevoie sa se rupa: unele se jumulesc, devin inutilizabile, desi efectiv nu s-au rupt.
– Estetica. Aici trebuie sa intelegem atat partea cu SA ARATE CAT MAI BINE LUCRATI, dar ne gandim si la aspectul acela ca ne luam mai multe perechi pentru a ne putea asorta (cat de cat).

Acum exista este un aspect care schimba FUNDAMENTAL logica cumpararii incaltamintei: ADRESANTUL. Avem fix 4 variante:
– O femeie, sa zicem de 30 de ani. Femeia trebuie sa aiba pantofi eleganti, pantofi comozi, pantofi sport, ghetute, cizme, cizme comode… Vi se pare multe? Sa va zic acum ca fiecare pereche de incaltari trebuie sa se asorteze cu geanta? Ai pantofi rosii si n-ai geanta rosie? Nasol. Ai primit cadou o geanta verde? Ia-ti pantofi la ea… Din acest motiv femeile vor cumpara foarte multe perechi de pantofi, fiecare utili candva (sau nu).
– In cazul fetitelor, lucrurile sunt nitel mai simple: eleganta trece in plan secund, la scoala/liceu te duci in chestii mai sport. La generala blugii erau omniprezenti. Nu inseamna ca nu puteai sa-ti iei pantofi sport in 20 de culori. Daca voiai sa te dai smechera (Cu ch sau cu K) puteai sa faci asta oricum. Iar aici, daca vorbim de fetite foarte mici, in creste, nu se mai pune atat de mult problema durabilitatii.
– In cazul barbatilor lucrurile sunt mai simple: pantofi negri sau maro; pantofi de lac (pentru ocazii speciale, eventual pentru „cocalari”); pantofi sport cu un numar de culori limitat. Oricum, barbatul nu are geanta, deci geanta nu trebuie asortata cu pantofii.
– In cazul baietilor e si mai misto: pantofi si adidasi. E adevarat, daca vorbim despre incaltaminte de baieti gasim o varietate mai mare de culori. Durabilitatea e relativa, dupa 1 an MAXIM acea pereche oricum nu mai este buna.

Despre marci, branduri si alte alea voi vorbi intr-un articol viitor. Salutari BLOGOSFERICE tuturor!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s