O altfel de asigurare de viata

Daca e sa am ceva cu vreun tip de asigurare, aceea este asigurarea de viata. Sunt heitar si egoist, probabil si zgarcit, insa nu-s de acord ca cineva, oricine, sa profite de pe urma mortii mele. Nu-mi surade ideea ca cineva, oricine ar fi, sa se bucure de disparitia mea. Asigurarile de viata au generat atatea si atatea crime in alte tari, in frunte cu SUA. Astfel de asigurare nu o sa-mi fac niciodata.

In schimb, alte asigurari sunt utile. Sunt utile asigurarile de sanatate, pensiile private (tot un fel de asigurare) ori asigurarile pentru anumite parti ale corpului (daca esti fotbalist mi se pare cel mai firesc lucru sa-ti asiguri picioarele, ca alea iti produc tie bani).

Pentru ca tot vorbim despre egoism, toate acestea sunt lucruri pentru tine, de pe urma carora vei beneficia in mod direct. Exista insa lucruri de pe urma carora vei beneficia in mod indirect. Desi, efectiv, sunt lucruri diferite, eu voi baga in aceeasi oala urmatoarele 3 lucruri, urmand sa explic ulterior de ce:

1. Donarea de sange.
2. Donarea celulelor stem ale copilului nou-nascut (in cazul parintilor) ori propriilor celule stem (poti dona si ulterior, pana la varsta de 45 de ani).
3. Donarea de organe dupa moarte (aici vorbind si de convingerea rudelor in varsta pentru a semna aceasta donare).

Fiecare caz este diferit, insa toate inseamna acelasi lucru. De ce te sfatuiesc sa faci toate acestea?
1. Intai si intai, nu te costa APROAPE nimic. Dimpotriva as zice: donarea de sange iti va aduce si niste castiguri, fie ele si minore.
2. In al doilea rand, ajuti societatea in ansamblu. Sa nu mai spun de puterea exemplului: s-ar putea sa mai convingi alti 5-6 oameni sa doneze.
3. Indirect insa, te ajuti si pe tine. Acum, la 30 de ani, tu ajuti societatea, incurajezi pe altii sa doneze, peste cativa ani nu vor mai fi probleme din acest punct de vedere. Cand ajungi la 70 de ani si ai nevoie de operatie si de sange, vei putea fi ajutat. Si te vei mandri ca si tu ai un merit, cat de mic, in aceasta privinta.
4. In cazul organelor este acelasi lucru. Daca atunci cand esti tanar militezi pentru prelevarea organelor tuturor persoanelor decedate (in alte tari aceasta prelevare este implicita, trebuie sa dai declaratie cum ca tu nu esti de acord in acest sens; la noi e invers), cand vei avea nevoie de un astfel de organ s-ar putea sa iti fie mult mai usor.
5. In cazul celulelor stem situatia este si mai accentuata: in general acestea sunt folosite pentru viata celui care le-a donat; e adevart, pot fi folosite si pentru salvarea vietii altcuiva. E drept, aici exista un cost financiar, insa acesta NU este exagerat.

Ce s-ar intampla daca toata lumea ar dona celulele stem ale propriilor copii? Ce s-ar intampla daca toata lumea ar dona macar o data pe an sange? Ce s-ar intampla daca s-ar preleva organele tuturor persoanelor decedate ?

Pai am fi o societate mai sanatoasa. Am fi o societate mai unita. Am fi o societate mai altruista.

Multi se opun donarii celulelor stem. Motivele sunt diverse. Personal, prefer sa ignor argumentele religioase. Sunt un stat LAIC, asa ca argumentele religioase sunt utile doar pentru a fi spuse la biserica. Din pacate insa ele sunt ascultate de multi romani. Din pacate.

Restul argumentelor se traduc printr-o singura fraza: nu este sigur ca aceste celule stem salveaza vieti, nu s-a cercetat indeajuns de mult. Presupunand adevarate aceste argumente, vin eu si spun: totusi, ce ne costa? Daca UNICUL beneficiu ar fi unul de ordin stiintific (s-ar putea studia mai bine fenomenul) tot ar fi ok. In fond, acele cercetari sunt in beneficiul nostru ca indivizi si ca societate.

Daca vreti sa stiti cum se recolteaza aceste celule stem vizitati urmatoarea adresa: http://www.cordcenter.ro/recoltare-celule-stem.html. Daca vreti sa vedeti cateva povesti de succes, puteti vizita urmatoarea adresa: http://www.cordcenter.ro/povesti-de-succes.html.

E drept, pretul nu este tocmai mic. Ar trebui insa ca acest cost sa fie acoperit, partial sau total, de diversele asigurari de sanatate (de stat ori private). Chiar si asa, costul mi se pare decent. Mi se pare una dintre cele mai interesante asigurari de viata.

Daca imprumuturile bancare sunt de nerecomandat in multe situatii, aici ele chiar sunt recomandate.

Per total, zic sa privim lucrurile in perspectiva generala: hai sa incercam sa fim utili societatii. Hai sa facem ceva pentru ea si pentru sanatatea ei. Nu stiu cat face societatea pentru noi, dar noi pentru ea ce facem? 🙂 UNITI SALVAM, parca asa era (Cu sau fara hashtag).

Acest articol este inscris in competitia Spring SuperBlog 2014. Salutari SUPERblogosferice tuturor! 🙂

ps: Acest articol NU are poze. Nu doresc sa impresionez publicul ori juriul prin niste poze dramatice. Oamenii pot fi convinsi sa fie buni si altfel decat prin niste poze dramatice.

Reclame

Un comentariu

  1. „3. Donarea de organe dupa moarte (aici vorbind si de convingerea rudelor in varsta pentru a semna aceasta donare).”

    Dupa moarte nu se mai poate dona absolut nimic. Acea definitie de „moarte clinica” e o excrocherie a medicilor ptr. a prosti lumea. In realitate, ca sa poti dona organe, trebuie sa fii inca in viata. Donarea de organe e crima curata. E mare scandal pe tema asta, caci tot mai multi medici incep sa rupa tacerea si sa spuna adevarul pe fata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s