Suntem atat de portabili cat ne dorim.

… – Da-mi, te rog, si mie laptopul tau. Vreau sa-mi verific si eu emailul.

… – Imi dai, te rog, laptopul tau sa scriu un articol?

Nu e altcineva, sunt eu de acum cativa ani. In 2011, la PRIMA mea scoala DE VARA, nu aveam laptop. Nici in 2012 nu aveam. Inainte sa-mi iau laptop mi-am luat smartphone. Laptopul a venit dupa.

De cateva zile am si tableta. Nu e cine stie ce, este una din sutele de tablete semnalizate cu oferte si promotii in diverse magazine online si offline.

Initial injuram tableta. O consideram inutila. Am laptop, am telefon, la ce ar mai fi utila tableta? Ce face ea in plus?

Acum am aflat. Dupa doar cateva zile de folosire am ajuns deja la concluzia ca-mi trebuie una mai buna. Acum cateva luni eram convins ca nu-mi voi lua niciodata tableta…

Ce face tableta IN plus fata de telefon ori laptop? Pai:

1. Intai si intai, cititul. Am scris pe larg despre acest lucru intr-un articol, tot pentru SuperBlog. E prea mic ecranul telefonului pentru citit, iar de pe laptop e incomod.

2. In al doilea rand, ecranul mic al telefonului face unele aplicatii si chiar jocuri sa fie greu de folosit. Eu n-am scris niciodata pe blog de pe telefon, insa o voi face cu siguranta de pe tableta.

3. In al treilea rand, o baterie mult superioara. Si, ca sa fiu corect: daca ti se descarca tableta tot poti fi sunat. Daca se descarca telefonul si el este unicul device e cam nasol.

Despre utilitatea unei tablete am scris complet la Andrei. Nu ma repet.

Ce vreau sa subliniez acum este altceva: nu suport ideea de depenenta. Eu sunt un exemplu in acest sens. Nu am netul tot timpul pornit, nu-mi bazaie telefonul non-stop. Intru rar pe net, insa intru fix cand am nevoie. Nu vreau sa ajung obsedat de net, adica tipul de persoana care sta pe facebook cand e la terasa cu prietenii. Vreau insa sa-mi pot verifica mailul oriunde, atunci cand este ceva urgent. Si urgente am cam avut…

Tableta in sine NU este un pericol. Pe acelasi principiu, nu ar trebui sa ne luam televizor pentru ca vom pierde prea mult timp uitandu-ne la el. Ori ca n-ar trebui sa ne luam masina pentru ca ne vom urca-n ea si vom conduce cu 300km/h.

Totul tine de noi. Iar eu sunt, cu riscul de a parea lipsit de modestie, un exemplu. Am fost mult timp conservator si refractar la noua tehnologie, mi-am luat laptop si smartphone cu mare intarziere, insa sunt indeajuns de descuiat la cap incat sa recunosc binefacerile unei tehnologii. Sunt, insa, zgarcit si ezitant cand este sa fac pasi importanti. Desi repezit in alte privinte, cand este vorba de tehnologie sunt destul de cumpatat. PREA cumpatat ar zice unii.

Ce poate fi mai placut decat sa stai sa citesti de pe tableta pe marginea unei piscine? Ce poate fi mai placut decat sa chatuiesti de pe balconul unui hotel de 5 stele din Antalya? Convorbirile telefonice sunt scumpe, insa internetul wirelles este gratuit… Ce poate fi mai placut decat sa vezi un film, seara, cu persoana draga, atunci cand, sleiti de puteri, nu mai puteti face altceva?

Laptopul e mare, ocupa loc pretios. Si, in plus, nu-l puteti cara peste tot cu voi, iar camera de hotel nu este cel mai sigur loc. Tableta o ai tot timpul la tine, intr-o borseta. Mult mai sigur zic.

Ce mi-as dori, pe viitor, de la o tableta?
– Mi-as dori o tableta cu baterie solara. Adica sa pot sta la plaja toata ziua fara riscul de a se descarca.
– Mi-as dori camere mai bune pe tablete, desi stiu ca fiind atat de subtiri este greu sa puna camere bune pe ele.
– Mi-as dori tablete pliabile. Degeaba inventezi telefoanele care sunt curbate, mi se par inutile. Eu mi-as dori o tableta care sa se poata plia (macar pe jumatate), sa o poti depozita intr-un buzunar foarte usor si s-o maresti doar cand ai nevoie de ea.
– Mi-as dori o corespondenta a sistemelor de operare. Sa ma pot juca de pe tableta mea Android cu cineva care are Ios.

Pana sa mai visez lucruri momentan inexistente, trebuie sa va zic ce-mi voi lua: o husa cu tastatura. Adica ceva de genul:

Nu stiu daca exact husa asta, dar ceva de genul asta imi doresc. As avea un mini-laptop dupa mine tot timpul.

Nu, nici atunci nu o voi folosi non-stop. E dreptul meu sa am un device pentru a-l folosi doar cand am neaparata nevoie.

De la un blogger total neportabil am ajuns, treptat, la unul ultra-portabil. Adica asa cum ar trebui sa fim cu totii. Atentie insa: suntem cat de portabili ne dorim sa fim.

Articol inscris in competitia Spring SuperBlog 2014.

Salutari PORTABILE tuturor!

ps: Stiti de ce au avut succes tabletele in toata lumea? Pentru ca asa recomanda doctorii: o tableta pe zi 🙂

3 comentarii

  1. Ultraportabil? Tu? Pai se cam contrazice cu deviza cealalta, cu greutatea. Nu crezi? Poate „ceva” sa fie si ultraportabil si ultragreu? 😛

Lasă un comentariu