Bancile – prieten sau dusman?

Din ce in ce mai multa lume are boala pe banci. Multa lume face acuze corecte la adresa lor, insa, in multe situatii, exagereaza nedrept lucrurile. In continuare voi vorbi STRICT despre credite si voi arata unde gresesc cei care acuza bancile.

Asadar:

1. Banca nu este casa de ajutor, dobanda fiind PRETUL creditului!
Creditul este un SERVICIU. Serviciile, indiferent ca sunt bancare, turistice ori medicale, SE PLATESC. De ce injuram un lucru FIRESC intr-o economie capitalista?

2. NU sunt aceleasi dobanzi peste tot!
Trebuie sa te interesezi la fiecare banca in parte. Trebuie sa vezi fiecare banca pe ce se axeaza. Situatia este identica si la comisioane. Si aici va dau un exemplu personal: am la Banca Transilvania un cont pe persoana fizica. Comisionul este 0, eu platind 1 leu/luna pentru banking. Atunci cand am vrut sa-mi fac PFA (urmeaza sa-l fac), cea mai buna oferta era, insa, la ING. Nu e nicio rusine sa umbli dupa cel mai mic comision ori cea mai mica dobanda. Ori, in cazul depozitelor, dupa cea mai MARE dobanda!

3. Imprumuturi de dragul imprumutului. Ori pentru FITE!
In Romania majoritatea imprumuturilor sunt PENTRU CONSUM. Fie ca vorbim de celebrele credite de nevoi personale (cu dobanda exorbitanta, luate, in 80% dintre cazuri, pentru cheltuieli curente), fie ca vorbim de creditele pentru diverse aparate electrocasnice, romanii au prins gustul imprumuturilor. Eu as numi-o intinsul mai mult decat iti permite plapuma.
Bineinteles ca este o prostie sa te imprumuti pentru un tv. Ori pentru un telefon. Pana si un credit pentru vacanta mi se pare o idee proasta. Si pentru o masina este absurd sa te imprumuti, atat timp cat masina aceea NU PRODUCE bani. Pe romaneste: te imprumuti, platesti rate, insa masina sta in fata blocului si e folosita de 3 ori pe an. Daca e vorba de o masina de marfa, creditul se justifica, acea masina PRODUCAND bani.

4. Statul ar trebui sa se implice, sa ma ajute sa-mi platesc creditul.
Iarasi este o exagerare. Statul nu ti-a impus imprumutul, statul nu a fost prezent la negocierea dintre tine si banca. Statul trebuie sa intervina atunci cand:
– Banca te-a inselat, prezentandu-ti alta oferta decat cea reala;
– Banca fuge cu banii clientilor;
– Banca nu ofera, in mod transparent, comisioanele, dobanzile si conditiile de creditare.
Daca NU se intampla aceste lucruri, statul nu ar trebui sa aiba niciun amestec. Simplu.

Personal, m-as imprumuta la o banca doar pentru urmatoarele chestii:

1. Casa. Da, pentru casa trebuie credit. Putini isi permit sa-si cumpere case cu banii jos. Aici, intr-adevar, e necesar un credit.

2. Servicii medicale. Daca as avea nevoie de o operatie, m-as imprumuta. Ok, as face-o si pentru o ruda sau un prieten foarte apropiat. Dar o operatie care sa salveze o viata (a mea sau a altuia), nu o operatie estetica, de fite. Ceva cu adevarat IMPORTANT.

3. Luna de miere. E un eveniment UNIC in viata, pentru el se merita un imprumut. Multi fac imprumut pentru a rezerva luna de miere si il platesc, ulterior, cu banii de nunta. Am auzit practica asta, nu e deloc absurd. Chiar daca banii de nunta NU acopera costul vacantei, tot e ok creditul. La luna de miere NU ar trebui sa te zgarcesti. Nu, nu mergi in Bulgaria in luna de miere! NU FACE ASTA!

4. O masina, doar daca aceea produce bani. Da, masina poate fi utila, nu o masina de fite, cu care sa merg pentru ca-mi sunt incomode scaunele de la metrou. In al doilea caz imprumutul e o fita si, sincer, ma bucur de raul celor care nu-si mai permit sa-si plateasca astfel de datorii. Cum ar zice Ca$$a Locco, CE BINE-MI PARE C-AI LUAT TEAPA!

5. Educatie. In alte tari sunt la moda, la noi nu am auzit aproape pe nimeni. Cine e la taxa (ori la o facultate privata) si nu-si permite sa si-o plateasca se duce si munceste. Si nu invata mare lucru, ocupandu-se doar de job, deci, per total, el pierde. Nu este, insa, nici foarte bine reglementat acest tip de imprumut. In alte tari este bine reglementat si incurajat, ar trebui sa se intample si la noi acest lucru (eu as inlocui locurile la buget, de la facultatile de stat, cu credite cu dobanda mica, pentru cei cu venituri mici).

6. Investitia pentru pornirea unei afaceri. Oh, da, cu asta trebuia sa incep. Asta este esenta sistemului bancar. El ajuta tinerii afaceristi sa porneasca la drum. Daca cineva ar limita creditarea doar la credite imobiliare si la credite pentru afaceri (IMM-uri), eu, unul, nu m-as supara. Dimpotriva, pana la un punct m-as bucura (as face, cumva, o supapa, pentru creditele acelea medicale ori pentru educatie).

7. Desi nu recomand, inteleg pe cei care se imprumuta pentru a merge intr-un loc unde viseaza de mici. Eu, de exemplu, as merge in India. Pentru INDIA m-as imprumuta, insa numai si numai pentru aceasta tara. La mine e India, la altii poate fi Franta, America, Japonia ori o tara africana (poate vor safari). Nu condamn pe cei care actioneaza astfel, insa ideea trebuie sa ramana aceeasi ca la luna de miere: trebuie sa fie ceva UNIC. Nu te imprumuti de 3 ori pe an sa mergi, again and again, in Franta, indiferent cat de mult iti place acea tara.

Ai nevoie de un credit? Poti folosi Aplicatia AVBS Creditdisponibila pentru IoS si Android. Descarci GRATUIT aplicatia, introduci codul 001 si aplici la creditul dorit. AVBS Credit colaboreaza cu mai multe banci din Romania, fiind un fel de agregator (in comertul electronic este PRICE.RO). Te scuteste, intai si intai, de multe drumuri la banci.

Ca sfat: nu te imprumuta decat pentru chestii absolut necesare (casa, servicii medicale), chestii UNICE in viata (gen luna de miere ori vizitarea unui loc IDEAL, la care ati visat de mici) ori chestii PRODUCTIVE (gen o masina de marfa, educatie, inceperea unei afaceri). Uitati de CREDIT DOAR CU BULETINUL. Se va intoarce impotriva voastra.

Bancile nu sunt nici prieten, dar nici dusman. Sunt un partener de afaceri. Ca in orice relatie de afaceri, pot fi amandoi partenerii in castig, ori poate fi doar unul dintre ei. In cazul bancilor singurul care poate iesi in pierdere este clientul. Si nu din vina bancii: ea isi vede propriul interes. Daca iti pune pe tava un imprumut cu dobanda mare, pentru un produs inutil, nu inseamna ca-ti pune pistolul la tampla. Tu esti cel care decizi, impulsiv, sa semnezi contractul respectiv. Exista banci care au dobanzi ori comisioane MULT prea mari. Nu dispera: evita-le, mergi la cele care te avantajeaza. Cele care, aparent, au comisioane mult prea mari sunt, de fapt, utile unei alte categorii de persoane. Daca nu, vor disparea singure de pe piata. N-o zic, o zic legile economiei de piata.

Salutari BLOGOSFERICE tuturor si multa inspiratie si chibzuinta!

Reclame

3 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s