#CupaMondiala America, go home!

#CupaMondiala America, go home!

 

 

Nu mi-au placut niciodata americanii. Problemele cu ei sunt de natura politica, recunosc asta. Insa politica este strans legata de felul lor de a fi, de gandirea si mentalitatea lor. Da, au fost manipulati, insa manipularea functioneaza pana la un punct. Nu pot uita lunile acelea groaznice in care bombardau, fara nicio noima, Yougoslavia, pentru ca pur si simplu niste oameni de acolo nu doreau dezmembrarea propriului stat. Pur si simplu considerau ca teritoriul numit Kosovo este SARBESC si luptau pentru pastrarea lui.

Ce facea populatia americii in acest timp? Aplauda eforturile bravului presedinte Clinton. Singurele momente de nemultumire erau atunci cand era doborat cate un avion american. Principiul e simplu: pot sa moara si 1 milion de sarbi, sunt neimportanti; insa nu vrem sa moara nici macar UN american! Viata unui american este mai valoroasa decat viata a 1 milion de sarbi. Logic, nu?

Razboaie ilogice si inumane au mai fost. E drept, acolo populatia nu mai era de partea conducatorului, asa ca a fost mai simplu. A fost mai simplu de dat jos un Sadam, un Ghadafi ori conducatorii statului afgan.

Atentatele de la 11 septembrie? O semi-facatura: ele au fost facute #pebune de arabi, insa cu acordul tacit al serviciilor secrete. Ele stiau ce urmeaza sa se intample, insa au preferat sa ii lase sa le duca la capat. De ce? Simplu: motive bune de a ataca Irak ori Afganistan, motive la fel de bune pentru a lua masuri draconice in aeroporturi si gari. Fara acele atentate nimeni nu ar fi fost de acord cu aceste masuri, pe care le-ar fi considerat anti-democratice (ceea ce, pana la un punct, chiar sunt).

Ura fata de americani a crescut constant. Pe masura ce cresteam, crestea si ura. Iar ura mea este pasnica: nu o sa ma duc sa arunc in aer vreun turn, nici macar nu doresc sa arunc cu cerneala in vreun presedinte american. Nu, deloc. Ura mi-o revars, insa, in competitiile sportive.

Asa cum reprezentatii Rusiei sunt huiduiti constant, la Eurovision ori la competitii sportive, asa gandesc si eu, insa fata de americani. Si nicio victorie de la aceasta #CupaMondiala nu a fost mai frumoasa decat victoria Belgiei (ok, si ea un etalon al lumii democratice) in fata Americii.

Iar prezenta Americii la #CupaMondiala DE FOTBAL imi provoaca repulsie. La modul sincer.

Sa-si vada de baseball-ul, baschetul ori hockey-ul lor. Acolo sunt buni, nu are nimeni cum sa conteste asta. Insa soccer-ul ar trebui sa-l lase altora. De ce ajunge SUA la #CupaMondiala ? Pai ajunge constant pentru ca se lupta cu Mexic, Costa Rica, Trinidad Tobago ori Canada. Sa se lupte cu Brazilia, Argentina ori Uruguay, daca nu cu Germania si Franta. Noi, romanii, a trebuit sa intalnim Olanda, Turcia a trebuit sa stea acasa, iar SUA este prezenta constant, turneu de turneu, la #CupaMondiala. De ce? Numai si numai din cauza pozitionarii geografice.

Nu zic ca SUA nu ar avea echipa. Are o echipa decenta, care pare, insa, facuta pentru alt sport. Ei au stat extraordinar de bine fizic, ei stau bine mental, dar cam atat. E drept, le-a fost de ajuns sa ajunga in optimi. E drept, au intrecut Portugalia, o echipa lipsita de antrenor (am avut din start dubii asupra acelui antrenor).

Cum obtine SUA performante? Prin straini: antrenor neamt (platit foarte bine) si cativa jucatori cu alte origini. Nu-s singurii, Elvetia este echipa cea mai „straina” de la acest turneu.

Daca n-ar fi fost contextul politic, SUA ar fi fost o echipa muncitoare. Are ceva jucatori interesanti, poate progresa. Nu pot insa ignora contextul, asa ca nu voi tine niciodata cu SUA la vreun campionat mondial. Iar la fotbal (soccer) e clar ca nu am CUM sa tin cu americanii.

America, go home! Oh, ce mult ma bucur ca astazi, de ziua lor, ei sunt eliminati. De fapt, ma bucur pentru faptul ca jucatorii vor putea sarbatori, linistiti, ziua statului lor drag.

America, go home! Lasa #CupaMondiala celor pentru ca FOTBAL inseamna FOTBAL, nu struto-camila voastra ce amesteca, in mod ciudat, fotbalul si rugby-ul. Salutari ANTI-AMERICANE tuturor!

ps: Articolul #CupaMondiala America, go home! trebuia postat pe EmilCalinescu.EU. Astazi este, insa, ziua bloguletului. Am zis sa nu-i stric sarbatorirea cu un articol despre americani. La multi ani, EmilCalinescu.EU, si multe succes pe mai departe!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s