Sa studiem BIBLIA

Sa studiem BIBLIA

 

Legat de Biblie si de studiul ei, trebuie sa mentionez 3 faze. Mi se par relevante pentru discutia aceasta:

1. In liceu am avut o profa de biologie foarte de treaba. Nascuse prin clasa a IX-a, prin clasa a XI-a revenin la catedra. Femeia era foarte deschisa la minte. Tin minte ca ne povestea ca se apucase sa citeasca BIblia si ca incepuse s-o interpreteze altfel. Facerea lumii era de fapt EVOLUTIA LUMII, ultima zi reprezentand, de fapt, ultima treapta a evolutiei. Din punctul ei de vedere nu era nicio antiteza intre teoria creationista si teoria evolutionista. Dimpotriva, ele erau complementare. Nu stiu care era explicatia ei legata de antiteza, cine avea interesul sa genereze si sa mentina acea disputa. Cert este ca mi-a ramas in minte argumentatia ei, pe care inca o invoc astazi.

2. In facultatea de sociologie am evitat, pe cat posibil, obiectele religioase. E adevarat, acum regret, insa logica de atunci inca sta in picioare. Problema unor astfel de obiecte era urmatoarea:
– Erau multi profesori fanatici in facultate. E drept, sociologia religiilor nu era predata de un fanatic, dar in secunda respectiva nu stiam acest lucru.

– Obiectele erau un magnet pentru fanaticii religiosi. Aveam, printre colegi, inclusiv o preoteasa. Oricum avusesem ceva dispute cu ea la alte cursuri ori seminarii. Va dati seama ca la un obiect de genul mi-ar fi sarit, la propriu, in cap.
E drept, as fi aflat multe. Unele lucruri m-ar fi ajutat. Macar as fi inteles mai bine cum sta treaba cu religia. N-a fost sa fie. Oricum am fost un autodidact toata viata, asa ca nu ma deranjeaza sa invat singur.

3.  In facultatea de sociologie avusesem un coleg care facuse si teologia. Nu mai stiu daca o terminase sau nu. Nu avusesem prea multe interactiuni cu el, dar mi se parea interesanta abordarea. In plus, erau la moda 2 facultati, insa aproape nimeni nu combina vreo facultate cu teologia. Incepusem sa discut acest lucru cu amici (si amice, d-alea religioase). Nu, refuz sa cred ca teologia e o facultate atat de grea incat necesita o atentie sporita. Cunosc persoane care au facut medicina si dreptul in acelasi timp. Nu, teologia NU este mai grea decat dreptul ori decat medicina.

In final, 3 observatii scurte:
– Exista mai multi atei care au citit Biblia decat credinciosi care au facut-o. Biblia, acea carte din care trebuie sa stii tona de citate, desi habar n-ai ce semnifica fiecare, devine Biblia de studiu.
– Aud de tot mai multe persoane care adera la diverse religii. Unii sunt dezamagiti de ele, sunt mai fanatici. Eu sunt tolerant: e alegerea lor. nu-i condamn.
– Din ce in ce mai multi credinciosi in mediul online. Site-uri, blog-uri, pagini de facebook.

Sa studiem Biblia, indiferent ca o consideram CARTEA CARTILOR, o carte importanta sau doar una banala. Candva am zis ca ma apuc si eu de studiat Biblia. Eventual sa fac o carte de dezvoltare personala pe baza citatelor din Biblie (auzisem de un proiect asemanator, acum vreun an, chiar as fi curios sa-l citesc). Salutari BLOGOSFERICE tuturor!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s