La fantana

La fantana

 

In centrul Capitalei sunt cateva locuri celebre de intalnire. Printre ele, La Fantana la Universitate (pentru cunoscatori: la fantana la arhitectura). Cunoscatorii nu sunt doar studentii de la arhitectura, ci sunt in general bucurestenii. Alt loc de intalnire este Mec-ul de la Unirii, acesta insa fiind loc de intalnire doar de vreo 15 ani. Bine, mai sunt locuri de intalnire gurile de metrou, insa parca nu e atat de cool sa te vezi fix la gura de metrou. La Unirii oricum sunt prea multe, asa ca trebuie alte repere.

La fantana la universitate este, insa, un loc de intalnire vechi de peste jumatate de secol. Si parintii ori bunicii nostri tot acolo isi dadeau intalnire. V-ati pus vreodata problema DE CE?

Lasand la o parte aspectul neingrijit pe care il are acea fantana, in generala o fantana arteziana este un obiect care infrumuseteaza o anumita zona. O fantana mare, impunatoare, devine reper in orice zona ai pune-o. Fantanile de la Unirii sunt si ele celebre, tocmai din acest motiv.

Situatia sta la fel si-n orasele de provincie. E drept, in unele fantanile arteziene au aparut tarziu, ele, deci, nu au traditia pe care o are fantana de la arhitectura.

Se vorbeste despre preturile exagerate cu care se construiesc unele fantani. Banii publici sunt sifonati, iar aceste fantani sunt tinta predilecta. V-ati intrebat vreodata de ce? De ce primarii prefera sa umfle pretul unei fantani arteziene? Este simplu: putini stiu cat costa cu adevarat. Cine sta la bloc habar nu are cat costa asa ceva. Cu cat costa mai mult, cu atat se propaga mitul bogatanilor care au fantani arteziene in curte. Cei cu bani stiu ca primarii fura, insa pe ei nu-i afecteaza atat de mult. Ei tot bine o duc, primarul poate le e prieten, de ce s-ar enerva ca el fura? E ceva firesc.

Acum sa vedem de ce si-ar pune cineva fantana arteziana in propria curte? Multi spun ca este inutil, ca ocupi spatiul degeaba, ca e oricum scumpa si ca este doar un snobism inutil. In felul lor au dreptate, insa toti cei care sustin asta de fapt, in sinea lor, si-ar dori o curte imensa in care sa incapa SI o astfel de fantana, si-ar dori bani cu care sa faca multe, printre care si o fantana si ii invidiaza, desi nu toti recunosc, pe cei bogati, care fac asta. Fantani arteziene vedem in filme, vilele oamenilor bogati avand, invariabil, acest element ornamental.

Da, iti trebuie o curte imensa sa pui si fantana, si piscina, sa mai ai si iarba, sa mai ai si o ditamai casa si sa nici nu te simti obosit de inghesuiala. Si iti trebuie si bani pentru toate astea. Dar daca le ai, de ce sa nu te folosesti de toate resursele pe care le ai?

Daca va intrebati la ce altceva ar mai folosi, va zic simplu: racoreste atmosfera. Nu atat de mult precum un ventilator ori un pufaitor de apa, cum vedeti la terase, dar e un aspect care conteaza. E drept, estetica tine de modul cum aranjezi toata curtea si de cine iti face aceasta fantana. O fantana arteziana nu este, din start, una frumoasa. Salutari ARTEZIENE tuturor! 🙂

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s