Invata romaneste!

Invata romaneste!

 

Candva, demult, se punea problema invatamantului intr-o alta limba decat romana. Nationalistii au sarit ca arsi, spunand ca se pierde identitatea nationala. Problemele din Ardeal se acutizau, romanii si maghiarii aruncand reciproc acuzatii grave.

A trecut timpul, s-au mai calmat spiritele, a invata intr-o limba straina IN ROMANIA nu mai este deloc ceva de domeniul SF-ului. Este, dimpotriva, ceva cat se poate de firesc. De ce n-ai invata medicina in franceza ori in engleza? Ori cine stie ce facultate economica?

Si, deloc uimitor, sectiile in limbi straine ale diverselor facultati au atras si pe romani. Romanii au impresia ca o diploma in engleza sau franceza este mai atractiva pe piata muncii. Sectiile s-au inmultit, atat la facultatile de stat, cat si la cele private.

Totusi, exista cetateni straini care vin in Romania sa studieze intr-o alta limba decat romana. Facultatile de medicina sunt vizate, iar printre doritori se afla francezi, arabi (care au venit dintotdeauna la noi, inca dinainte de 89), turci, dar si alti cetateni UE. Motivele sunt diverse: taxele mai mici ale universitatilor romanesti, calitatea invatamantului romanesc (medicina inca se afla in topuri) si, ceva specific domeniului medical, faptul ca-n Romania este voie sa se faca practica pe cadavre.

Motivele trebuie gandite toate, impreuna, nu exista DOAR motivul X sau Y. Exista, deci, cetateni care locuiesc in ROmania si NU cunosc aceasta limba. Da, te poti intelege in engleza, te poti intelege in franceza, cumva poti termina aceasta facultate. Dar, la modul serios, este NEPLACUT. Tu, ca cetatean, te simti oarecum marginalizat. Nu toti sunt dispusi sa vorbeasca in engleza cu tine, nu toti vanzatorii stiu aceasta limba. In fond, la paine poate este o tanti de 60 de ani care, cu toata bunavointa, nu poate invata o limba straina acum.

Draga cetatean strain, de orice natie ai fi tu, oricat de importanta ar fi limba ta si oricat de grea ti s-ar parea limba romana, eu zic sa incerci sa inveti cat mai multe cuvinte uzuale romanesti. Eu zic sa faci asta intai si intai pentru propriul tau interes, pentru a te integra mai bine aici, in comunitate, pentru a te descurca mai bine in tara noastra. In al doilea rand, invat-o in semn de respect pentru tara adoptiva. N-om fi noi cei mai ospitalieri, cei mai curati, cei mai frumosi ori cei mai cinstiti. Dar daca ai ales sa studiezi la noi, respecta-ne. Noi te primim, te intelegem ca nu esti de-al nostru, te respectam, dar te-am respecta mult mai mult daca te-ai stradui sa inveti limba noastra.

Invata romaneste, learn romanian language, si nu vei regreta. Daca esti latin (francez, italian, spaniol) o sa-ti fie usor. Daca esti englez ori german te vei chinui putin, dar intr-un final vei reusi. Poti tu invata medicina aia asa grea si ai probleme cu o amarata de limba? Nu, nu te obligam, nu te conditionam, te sfatuim doar.

Da, e valabil si invers: si romanii din Germania, Spania ori Italia trebuie sa invete limbile respective. E un semn de respect fata de acele tari.

Invata romaneste si te vom trata ca pe un roman 🙂 Salutari ROMANESTI tuturor!

Reclame

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s