Bacalaureatul – marea minciuna nationala!

Bacalaureatul – marea minciuna nationala!

Scoala romaneasca are principala calitate de a te minti. Te minte constant, in fiecare zi, in fiecare secunda. Problema ei este ca ar trece cu brio orice detector de minciuni: acei oameni, profesorii, reusesc performanta de a crede minciunile lor.

In continuare voi vorbi despre bacalaureat, pe care-mi permit sa-l numesc marea minciuna nationala. O minciuna care, din pacate sau din fericire, ruineaza viata multor adolescenti.

Bac 2015

Asadar, problema examenului de bacalaureat este data de importanta care i se da vs lipsa lui de relevanta. Multe facultati il pun drept unic criteriu de admitere. Personal, am depus doar dosarul cand am intrat la facultatea de sociologie, iar unicul criteriu era bacul. Drept urmare, in anul 1, la buget, erau o gramada de persoane pe care le puteam acuza de multe, mai putin de inteligenta. Apoi ele au avut tona de restanta, deci au picat acolo unde le era locul: la taxa. Ma rog, unii heitari ar putea insinua ca acele persoane nici nu ar fi trebuit sa fie admise, dar trecem peste detalii de genul.

De ce mi se pare IRELEVANT acest examen? Simplu:
– Este tipul de ghiveci (shaorma cu de toate, in limbaj modern) extrem de ciudat. De ce ar fi relevant sa faci media dintre notele la romana, la fizica si la matematica? Ce relevanta are? Ca sa nu mai zic ca nota la romana este obtinuta pe subiecte diferite, pentru ca realul da alte subiecte decat umanul.
– Bacalaureatul este EXTREM de diferit de la un an la altul. Pe vremea mea (Ce urat suna) se dadea si o proba din alt profil. Eu am dat psihologie. Pentru multa lume era o spaima. Acum acea proba nu se mai da.
In plus, anul asta examenul a fost mai usor. La anul sa presupunem ca va fi mai greu. Se duce un absolvent din 2015 la o facultate, oricare, in 2016. El va avea din start un avantaj, avand note mai mari la bac. Asadar, cum putem compara mediile de bac obtinute in ani diferiti, cand nici macar probele nu mai sunt aceleasi?
– Sa luam exemplul unor facultati gen istorie, chimie ori psihologie. Sa presupunem ca la aceste facultati se intra pe baza de medie de bac. Intrebare: ce relevanta are bacalaureatul, ca idee, atat timp cat exista persoane care NU dau la bac aceste probe? Poti interzice accesul unor candidati care NU au dat aceste probe? Nu poti. Daca nu, nota de la bac e pur si simplu inutila. Sa va dau un exemplu ipotetic. Doi elevi, X si Y. X a luat la bac 8, Y a luat 9. Totusi, X a dat istoria la bac, unde a luat 9.50. Y NU a dat istoria. Pentru facultatea de istorie s-ar putea ca X sa se dovedeasca un student mai bun, dar strict media de bac s-ar putea sa-l impiedice pe X sa ajunga acolo. Nu-i nimic, ajunge Y, care incepe sa se planga ca el nu a avut profesori buni de istorie, ca el nu a facut in scoala istorie si ca nu e corect sa conteze cata istorie ai facut in liceu. Iar la istorie mai e cum mai e, dar ce te faci cand vine la o facultate realista, chimie, matematica ori fizica, cineva care n-are bazele acelei materii? E dramatic!
– Hai sa luam un alt exemplu. Sa zicem ca elevul X constata ca nu are timp sa invete la toate materiile pana-n vara. Pur si simplu nu are timp. Drept urmare, in loc sa se straduiasca sa ia 6 per total si sa ramana cu 6, lasa o materie pentru toamna. Pur si simplu decide ca invata toata istoria in 2 luni si la toamna o ia cu 10. Nu neg ca se poate, nu neg posibilitatea existentei unor astfel de elevi. Problema e ca media acelui elev este comparabila cu media unuia care, cumva s-a chinuit sa le dea in vara pe toate si are 7 per total.

O ultima problema, pe care trebuie s-o cititi doar dupa ce ati citit punctele anterioare. Asadar, intreb sincer: cat de inteligent este un elev care a luat bacul cu 10? Toata lumea ii ridica-n slavi, toata lumea ar vrea sa le pupe picioarele. Guvernul ii premiaza cu burse, toata lumea ii crede genii. Hai sa cititi, acum, ACEASTA stire. E din 2007, dar e inca actuala. Asadar, in 2007, o eleva cu 10 pe linie la bac a picat admiterea la facultatea. Si nu e in situatia in care la bac n-ar fi dat obiectele de la admitere. Dimpotriva: un 10 la engleza s-a transformat, peste noapte, intr-o nota sub 5. Rusinos, nu?

Un elev care a luat bacul cu 10 este un antisocial, un conformist si un salahor intelectual. Respect enorm olimpicii, respect enorm persoanele care exceleaza in ceva, insa intreb, la modul cel mai sincer: de ce, in general, cei cu 10 la bac nu se duc la facultati din afara? De ce ei nu sunt olimpici internationali? Ei sunt buni la toate, dar nu exceleaza la nimic.

Bac luat cu 10

Daca ar fi sa angajez pe cineva, la modul sincer i-as angaja pe cei cu 10 la bac. Sa spele podelele. Sunt conformistii perfecti, iar capul ii duce indeajuns de mult incat sa nu lase niciun fir de praf pe podea. Altfel, daca as avea nevoie de angajati descuiati, m-as uita mai degraba p-aici.

Ah, da, am uitat: as da cu pietre in politicienii care se fac pres in fata celor cu 10 la bac. Emil Boc nu se face pres, asa e el din nastere. O sluga pitica, pentru care nimic nu e rusinos in viata.

Legat de facultati, ramane cum am stabilit: da admitere si alegeti studentii dupa propriile criterii. Bine, daca te numesti FJSC chestia asta nu e deloc benefica, dar fiecare doarme cum isi asterne.

Concluzia e simpla: eu as pune mai multe probe la bac, toate, insa, cu calificative. Esti bun la matematica, foarte bun la istorie si acceptabil de bun la chimie. La facultate, de stat sau particulara, as pune admitere. Nu zeci de probe, ci una singura: la chimie dai chimie, la psihologie dai psihologie, la sociologie dai sociologie. Sa dovedesti ca ai macar bazele acelui domeniu. Daca, insa, pici bacul, esti prost. Cu p mic. Daca nu-l dai tot p-acolo esti, iar daca te si lauzi cu asta e cu atat mai naspa.

Bacalaureatul este, in forma actuala, marea minciuna nationala. Cat timp va mai fi asa ramane de vazut. Pana atunci, salutari BLOGOSFERICE tuturor!

ps: Articolul asta putea fi mult mai scurt si scris sub forma unei scrisori deschise. Poate ar fi starnit ceva valva. Asta e, n-am eu noroc de injuraturi nici acum 😦

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s