Doctorat plagiat. Cauze.

Doctorat plagiat. Cauze.

 

Scrisesem candva (ulterior am sters articolul) despre faptul ca suntem cu totii vinovati de plagiatul lui Ponta. Nu-i luam apararea, cum se interpretase, ci spuneam, de fapt, cine este de vina pentru plagiatul sau.

Acum, in cel mai curat guvern de dupa 90 (motivul ghilimelelor este evident), avem un nou caz de doctorat plagiat.

Sa tragem putin aer in piept si sa vedem DE CE avem atatea cazuri. Cauzele acestei epidemii sunt mai multe.

plagiarism

Pana sa le enumar, mentionez articolul lui Ion Cristoiu, cu care sunt total de acord. Ideea de baza a acelui articol este urmatoarea: oamenii importanti pun pe altii sa le scrie lucrarea. Nu Ponta si nu Toba si-au plagiat tezele, ci niste alti oameni pusi de ei.

Cu un singur lucru nu sunt de acord in acel articol: cu faptul ca acei oameni, care plagiaza, ar fi platiti. Or exista si cazuri de oameni platiti, nu zic nu, dar semnalez si situatiile in care un grup de studenti este pus sa scrie la teza cuiva. Uneori o fac din slugarnicie, uneori o fac pentru ca li se echivaleaza practica, alteori nu li se spune PENTRU CE scriu. Cunosc cazul unor studenti de la o facultate din provincie, carora li se spusese ca scriu pentru ceva, dar scriau pentru teza unei personalitati din acel oras. Nu dau nume.

Acum, intrebarea logica este: De ce atatea cazuri de doctorat plagiat? Cauzele, dupa mine, sunt 3:

1. In Romania se valorizeaza foarte mult doctoratul.

In alte tari nu exista DOCTOR IN ISTORIE care are norma intreaga in Parlament. Sunt foarte putini chiar si avocatii care au doctoratul. In general doctoratul il au cercetatorii si profesorii universitari. La noi doctoratul iti da un prestigiu pe care politicienii si-l doresc. Si, la dracu, il obtin.

2. Cei care scriu o astfel de lucrare sunt niste mediocri, iar ce scriu ei nu este verificat

Va ziceam de studenti, nu? Fie ei platiti ori mintiti cu cine stie ce altceva, in majoritatea cazurilor tezele sunt scrise de studenti (ori masteranzi). Cei buni au coloana vertebrala ori poate-s deja angajati, asa ca se baga mediocrii la asa ceva. Cei care abia stiu sa lege trei fraze. Gasesc o fraza misto intr-o carte, asa ca o pun in teza. Da bine. Da foarte bine.

Si pentru ca doctorandul efectiv nu are habar de domeniu, el nu e in stare sa faca o minima munca de verificare. Iar daca studentul stie ca nu e verificat atunci FRAUDEAZA. 90% dintre studenti copiaza daca stiu ca nu-s supravegheati. Si nu doar la noi, ci peste tot.

Ah, si apropo, presupunand ca un student ar fi prins, ce ar risca el? Da-ma in judecata ca m-ai pus sa iti scriu teza de doctorat si n-am facut-o bine. Riscul, pentru ei, e zero. Eventual ca nu vor fi platiti. Dar, repet, eu sustin ca nu prea sunt platiti, caz in care ei risca li se ia boii de la caruta.

3. Comisiile sunt formate din slugi.

Ok, doctorandul e pe langa subiect, insa lucrarea lui trece prin mai multe filtre. Nu doar comisia aia de doctorat, pe care el si-a ales-o, ci si celelalte filtre, din universitate si din minister, ii avizeaza lucrarea. Yes-man-i peste tot. Semneaza ca primarul (ori ca ministrul), nici macar nu citesc lucrarile in cauza.

4. Sistemul are de castigat de pe urma acestor doctorate.

Sistemul castiga de 3 ori de pe urma acestor doctorate. Intai si intai, o scoala doctorala cu 300 de candidati este o scoala doctorala de top. Nu are 5 doctoranzi, are 300. Ca spartanii. In al doilea rand, majoritatea doctoranzilor-vedeta sunt doctoranzi la taxa. La facultatea de sociologie, unde am fost inscris la doctorat, taxa era de 5.500 de lei. Acum, de ce ar costa doctoratul in sociologie mai mult decat unul in fizica ori chimie nu stiu. Stiu doar ca pretul se calcula economic, in functie de cerere si oferta. In al treilea rand, si nu in cele din urma, toti cei care puneau umarul la doctoratul cuiva important aveau de castigat. Coordonatorul lui Ponta a fost Adrian Nastase. Credeti ca cei din comisia respectiva de doctorat nu au fost recompensati, cumva, de premierul de atunci? Va inselati daca aveti impresia ca ei erau doar fricosi. Nicidecum.

5. Doctorii-vedeta faceau reclama buna sistemului educational.

Veti rade, dar faptul ca la televizor aparea un nene care figura drept DOCTOR era o reclama nesperata pentru sistemul educational. Marea problema a unui sistem educational este sa nu aiba clienti. Cat timp el va avea clienti, va functiona. Daca Dinel Staicu si-a dat doctoratul, desi abia stie sa vorbeasca romaneste, inseamna ca nu e asa greu sa faci doctoratul. Hai sa-l fac si eu!

Sunt domenii unde lumea nu prea vine la doctorat, gen stiintele exacte, insa in cele umaniste si mai ales cele din domeniul apararii, cererea e imensa. Daca maine lumea n-ar mai vrea sa faca doctorate, sistemul ar muri. Nu e interesat sistemul de UTILITATEA doctoratului. Nicidecum. Sistemul e interesat sa convinga oamenii sa urmeze o forma de invatamant (licenta, master ori doctorat; ori, cumva, pe toate 3).

Plagiat

Acum, serios, va mai mirati ca avem inca un caz de doctorat plagiat? Eu, sincer, nu. Deloc. Absolut deloc. Intr-unul dintre articolele viitoare voi spune DE CE m-am inscris EU la doctorat, de ce l-am abandonat si ce cred eu despre doctorii din Romania. Salutari NEPLAGIATE tuturor!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s