Instructiuni utile pentru montarea si incarcarea unei baterii moto

Instructiuni utile pentru montarea si incarcarea unei baterii moto

 

 

Pentru a asigura durata de viata a bateriei moto si pentru a garanta functionarea acesteia in bune conditii, este necesar sa respectati cateva indicatii privind modalitatile de depozitare si activare a acumulatorului.

Astfel incat ca aventura pe doua roti sa se desfasoare in conditii optime, lipsite de riscuri, este important sa nu neglijati urmatoarele masuri de precautie necesare, mai ales cand nu aveti la dispozitie posibilitatea de a apela la un service autorizat, sau daca doriti sa efectuati personal operatiunile de montare, respective demontare a bateriei.

  1. Echipamentul de protectie

In primul rand, este vital sa beneficiati de un echipament minim de protectie, constand in ochelari si manusi speciale, preferabil manusi anti-acid. De asemenea, inainte de a purcede la orice operatiune care implica asamblarea sau dezasamblarea oricarei piese, nu uitati sa opriti motorul si sa scoateti cheia din contact. In cazul in care mai sunt cuplate alte echipamente electrice, nu intarziati sa le deconectati de la sursa, intrucat ele pot suferi deteriorari grave daca, accidental, survin scurtcircuite.

  1. Montarea/ Demontarea corecta a acumulatorului moto

Pentru montare, trebuie sa observati pozitia semnelor (+) / (-) si sa stabiliti intai daca minusul instalatiei este la masa. Apoi, legati cablul (+) la polul corespunzator al bateriei. Efectuati aceeasi operatiune pentru polul (-). Demontarea corecta a acumulatorului prevede realizarea aceluiasi proces, dar in ordine inversa.

Exceptiedaca folositi o baterie Standard, este bine sa observati din cand in cand nivelul electrolitului si sa va asigurati ca, pe tot parcursul exploatarii, orificiile de aerisire nu sunt blocate sau au suferit obturatii. Verificati ca nivelul electrolitului sa fie peste minimum gravat pe bacul bateriei. In caz contrar, este strict interzisa adaugarea in acest punct de acid sulfuric, care va fi inlocuit doar cu apa distilata.

In general, nu este nevoie sa mai adaugati apa distilata in decurs de mai putin de o luna. Daca totusi se intampla acest lucru, inseamna ca bateria s-a supraincarcat, concentratia nivelului electrolitului se reduce progresiv, iar plaja de tensiune a releului regulator este pozitionata prea sus.

In functie de indicele densitatii electrolitului, apar modificari in pozitionarea plajei de tensiune a releului regulator. Astfel, o valoare a densitatii sub 1,24 g/cmc va conduce la o incarcare insuficienta a acumulatorului.

Se considera ca bateria se afla in regim de subincarcare atunci cand ea este incarcata sub 75%, iar functionarea in aceste conditii produce un efect de suprasolicitare, cauzand in mod inerent diverse defectiuni in ansamblul tehnic.

Pe de alta parte, efectul de supraincarcare apare aunci cand intervine o depasire a nivelului de incarcare de mai mult de 14, 5V.  Certificatul de garantie stipuleaza ca, in aceasta situatie, un cumparator isi poate pierde drepturile de garantie.

Pentru o functionare in parametri normali a motocicletei dumneavoastra, este bine sa recurgeti la verificari repetate a tensiunii de incarcare, la un anumit interval de timp, chiar si in cazul in care dispuneti de o baterie fara intretinere, AGM ori pe baza de gel. Daca tensiunea se situeaza sub valoarea de 12, 65V, se trece la reincarcarea pe redresor.

  1. Recomandari utile
  • Daca aveti de gand sa scoateti bateria din uz, pentru un interval mai mare de timp, va sfatuim ca bateria sa fie incarcata 100%.
  • Reincarcarea pe redresor este necesara la 12, 4V. Aceeasi recomandare este valabila si in cazul constatarii unei densitati reduse a electrolitului (nivelul minim se considera a fi sub 1,24 g/cmc).
  • Pe timp de iarna, este bine ca motocicleta dumneavoastra sa nu stationeze mai mult de maxim 1 luna, in principiu din cauza temperaturilor scazute.
  • “Veteranii” impatimiti de motoare recomanda ca, in lunile friguroase de iarna, bateria sa fie demontata si depozitata corespunzator, tocmai pentru a continua sa fie utilizabila in conditii optime, cand vremea le va permite din nou sa se deplaseze folosind acest mijloc de transport.

Baterie auto

Compania noastra pune la dispozitie atat servicii auto de inalta calitate, cat si produse performante, incepand de la baterii auto ieftine, pana la o gama variata de accesorii auto utile disponibile la preturi atractive.

Un comentariu

  1. Durata de viata a unei baterii este de trei – patru ani insa acest lucru difera de la un autoturism la altul, de la o baterie la alta dar si modul si durata de functionare pot lasa amprenta asupra duratei de viata a bateriei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s