Universitatile de STAT sunt FABRICI de diplome

Universitatile de STAT sunt FABRICI de diplome

 

 

Dupa cum stiti, am absolvit 2 facultati: una de stat (sociologie la Univ din Bucuresti, unde am facut si masterul) si una particulara (dreptul in Cantemir). De multe ori am fost intrebat care-i mai buna, pe care o recomand si unde se invata mai mult. Problema mea este ca nu am putut raspunde, atat timp cat dreptul e clar mai greu decat sociologia.

Ma uit, insa, la ultimele scandaluri din educatie si constat un lucru trist: sunt implicate universitati de stat. INTAI si INTAI universitati de stat.

Doctoratele plagiate s-au dat la stat, fie in institutii de traditie gen Universitatea din Bucuresti (unde a obtinut titlul de doctor Victor Ponta), fie in institutii nou-infiintate, precum cele de aparare, unde coordona doctorate Gabriel Oprea.

Pentru cine nu stie, doctoratele sunt date la universitati de stat si nici acolo in toate cazurile. Sunt universitati de stat FARA scoala doctorala, unii profesori de acolo avand coordonare de doctorat in alte parte. Ca sa vorbesc la concret, dau un exemplu pe care-l stiu: la facultatea de sociologie coordonau cativa profesori din provincie. Era un profesor de la Craiova (Otovescu, care a coordonat teza Olgutei Vasilescu, si ea suspecta de plagiat), un profesor de la Sibiu (Batar) si o profesoara de la Constanta (al carei nume imi scapa). Ei erau titulari la universitatile lor, dar aveau coordonare de doctorate la Bucuresti.

In cazul universitatilor particulare, lucrurile sunt simple: FOARTE putine au reusit sa isi faca scoala doctorala. In Bucuresti sunt fix 2: Titu Maiorescu (drept si medicina) si Titulescu (pe drept). In mod paradoxal, nu am auzit de vreun scandal de plagiat in cazul acestor 2 universitati private.

Al doilea scandal, cel al profesorilor coordonatori de puscariasi, lucrurile sunt si mai interesante. Aici avem implicate atat universitati de stat, cat si universitati private, insa proportia celor de stat este MULT mai mare. Campioane, la acest capitol, sunt ASE-ul bucurestean si Universitatea din Craiova.

Cand vad toate aceste scandaluri, imi amintesc un articol despre invatamantul din Finlanda. Acesta ar fi cel mai bun din lume, din mai multe puncte de vedere. Cand vorbea despre el, un profesor roman ajuns acolo a subliniat foarte bine un aspect: atunci cand invatamantul DE STAT este foarte bun, nu apare invatamant privat. Invatamant privat apare acolo unde cel de stat are probleme.

Universitate studenti

Asadar, atunci cand vorbiti despre fabrici de diplome si universitati private proaste, ar trebui sa va ganditi DE CE au aparut acestea si de ce INCA mai au studenti. Motivul, din punctul meu de vedere, e simplu: erau si sunt probleme la stat.

As mai putea vorbi despre scandalurile de coruptie din universitatile de stat (medicina din Bucuresti, medicina din Iasi, universitatea din Resita, universitatea din Brasov), despre facultati de stat ajunse celebre pentru inutilitatea lor (tip FJSC). Prefer, insa, sa ma opresc aici.

Concluzia e simpla: universitatile de stat sunt fabrici de diplome intr-o masura MULT mai mare decat cele private. Nu ca ar fi ceva normal ca cele private sa fie fabrici de diplome, dimpotriva. Spun, doar, ca daca ar fi sa incepem curatenia in educatie, ea ar trebui inceputa in institutiile de invatamant DE STAT. Salutari BLOGOSFERICE tuturor!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s