De ce sa alegi un liceu de top?

De ce sa alegi un liceu de top?

 

Va mai amintiti cum a fost cand v-ati ales liceul? Care au fost criteriile? Pana sa va povestesc (merita povestit) cum l-am ales eu, va intreb, sincer, cat de relevant este ce liceu ai facut?

Va spun 3 lucruri fundamentale, in defavoarea unui liceu de top:

    1. La multe facultati conteaza mediile din liceu. Nu stiu exact cum mai e acum, dar stiu ca inca mai conteaza la multe facultati. Media de la Vianu, ca tot e vorba despre el in ultima vreme, e echivalenta cu media de la ultimul liceu din Bucuresti. Nu e corect, dar e un adevar.

  1. In clasa a XII-a trebuie sa inveti pentru bac. Unele licee iti permit asta, efectiv unele materii nu se mai fac (la mine, la Hasdeu, in clasa a XII-a profa de chimie trimitea elevii acasa, la ultima oara, lucrand doar cu cei care dadeau chimia la bac). La alte licee inveti pana-ti crapa capul la niste materii aparent inutile (gen Filosofia). Nu zic ca e inutila ca materie, zic doar ca putini isi mai bat capul cu ea in clasa a XII-a. La mine era vorba de geografie, care nu-mi placea si pe care nu voiam s-o invat.
  2. Unele licee importante se intretin cu cheltuiala elevilor. Eu plateam fonduri nenumarate la scoala generala, nu la liceu. Se facea ceva cu ele, nu neg, dar dadeam un car cu bani. Altii nu dadeau nimic.

Atunci … de ce vrei musai sa dai la un liceu de top? Miza intrarii la facultate a disparut, acolo poti intra si sa inveti pe rupte indiferent de liceul absolvit. De invatat poti invata oriunde.

Ideea, pe care putini o accepta, este ca prestigiul unui liceu este motivul principal de mandrie al parintelui. Vorbesc strict de Bucuresti, dar aici este o mare diferenta intre Am baiatul la Tudor Vianu si Am baiatul la Sfantul Pantelimon. Pantelimonul e si el liceu, stiu ca avea si ceva olimpici candva, se face carte si aici. Dar nu e ca Vianu… Mandria de a fi elev la Pantelimon nu prea exista, insa mandria de a fi elev la Vianu s-a pastrat.

Si atunci, care-i miza? Materia e aceeasi, profesori buni gasesti prin mai multe parti. De ce te dai cu capul de pereti sa ajungi la un liceu de top si apoi esti nemultumit? Nu cumva snobismul parintilor se loveste, crud, de realitate? Nu cumva parintii il indeamna pe elev sa se inscrie la alde Vianu si Sava, desi el nu e nici pe departe de nivelul acestora?

Nu zic ca trebuie dat cu pietre in liceele bune. Zic doar ca unii parinti traiesc fie prea mult in trecut, fie prea mult pentru ei. Se face carte si-n Hasdeu, si-n Pantelimon, chiar si-n liceul particular Hyperion.

Despre scandalul propriu zis spun doar atat: exista niste animozitati evidente in acel liceu. Animozitati intre clase, animozitati intre profesori. Bineinteles ca atunci cand la mijloc sunt SI interese finaciare, apar astfel de lucruri. Urmaresc cu atentie ce se intampla si astept cu interes rezultatele anchetelor.

Intrebarea ramane, insa: de ce sa alegi un liceu de top? Urmeaza sa va povestesc, pe EmilCalinescu.eu, pe ce criterii mi-am ales eu liceul acum 15 ani. Salutari BLOGOSFERICE tuturor! 🙂

5 comentarii

  1. […] Am scris pe blogul meu studentesc un articol despre liceele de top. E, cumva, legat de scandalul de la Vianu, dar in mod indirect. Acum voi scrie o experienta personala, poate relevanta pentru unii cititori. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s